23 домашни естествени начина за понижаване високо кръвно налягане у дома (за преодоляване на хипертонията)

така а че вашият лекар току-що ви каза, че имате хипертония, заболяване за цял живот. K акво сега Какво е това? хипертония? Какво го причинява?

Има много начини, по които можете да традиционните методи за понижаване на кръвното налягане. Променя се под влияние на последователна диета, тренировки и други промени в режима.

Според центъра за здравна статистика 29,1% от възрастните жителите страдат от хронично високо кръвно налягане (хипертония).

Хипертонията принадлежи към категорията на „бавно убиващите“ заболявания. Такива “бавни убийци” не показват почти никакви външни симптоми, но Мога да причиня смърт, ако ги пренебрегна.

„Как

Други примери за бавни убийци са диабет, сърдечни заболявания, рак, мезотелиом, нощно задушаване, хронични вируси (хепатит В и C)

Хипертонията, ако не се лекува, може да доведе до заболяване сърце, което е в списъка на бавно убиващите заболявания на първо място място. Според Американската здравна асоциация от сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб умират най-много хора, в годишен обем това е 17,3 милиона пренесени живее.

 • Какво е високо кръвно налягане? (Хипертония)
 • Какво причинява повишаване на кръвното налягане?
 • 23 естествени начина за понижаване на кръвното налягане у дома няма лекарство
  • 1. Чесън
  • 2. Моркови
  • 3. Домати
  • 4. Целина
  • 5. Нар
  • 6. Цвекло и репички
  • 7. Сусам
  • 8. Джинджифил
  • 9. Кокосова вода
  • 10. Кайенски пипер (капсаицин)
  • 11. Тъмният шоколад (какао)
  • 12. Кардамон
  • 13. Чай от хибискус
  • 14. Глог
  • 15. Котешки нокът
  • 16. Омела
  • 17. Куркумин (куркума)
  • 18. Омега-3 мастни киселини
  • 19. Витамин D
  • 20. CoQ10
  • 21. Френска лавандула
  • 22. Отпуснете се и слушайте класическа музика
  • 23. Упражнение – Започнете да ходите
 • заключение

Какво е високо кръвно налягане? (Хипертония)

Какво е хипертония?

Кръвното ви налягане се повишава, когато сърцето ви е принудено работят особено усилено. Налягането може да се повиши с определено времето и се усилва поради тревожност и други стресови фактори. Хронично високото кръвно налягане в медицината се нарича хипертония.

Хипертонията може да навреди на сърцето и съдовата система. Важно е поддържайте налягането в нормални граници, така че тялото постоянно да получава кислородна кръв.

Всеки орган в човешкото тяло се нуждае от кислород, за да живее. Кръвта се изхвърля от сърцето в артериите и „пренася“ кислород през цялото тяло. Тогава безкислородна кръв се връща към сърцето, да се обогати отново с кислород и целият цикъл се повтаря.

Когато артериите са повредени, те стават не толкова гъвкави, т.е. какво може да бъде причинено от запушване на плаки, холестерол съсиреци или белези. Ако се задейства такова състояние, може прелива в инфаркти, инсулти, проблеми сърдечно-съдова система и други заболявания.

Какво причинява повишаване на кръвното налягане?

„Какво

Никой не знае защо някои хора са по-склонни към хипертония, от други, но е важно да знаете основните рискови фактори. Някои от тях може би елиминиран, докато други не са, но добри новини в тази хипертония самата може наистина да се контролира.

Фактори, които увеличават риска от попадане в категорията пациенти с хипертония:

 • наследственост
 • прекалена пълнота
 • Заседнал начин на живот
 • Високо съдържание на сол, трансмазнини, наситени мазнини и захар в храненето
 • Големи количества алкохол и цигари
 • бременност
 • Контрол на раждаемостта
 • Съпътстващи заболявания като диабет, бъбречни заболявания, подагра
 • Възраст (колкото повече, толкова по-големи са шансовете за получаване на хипертония)

Без лечение хипертонията причинява трайно увреждане на органите, което води до инфаркти и сърдечна недостатъчност, инсулти, периферна артериална болест, бъбречна недостатъчност и други здравословни проблеми.

„Измерване

Кръвното налягане измерва силата, с която се изтласква сърцето кръв в артериите (систолично налягане) и след това напълнете кръвта кислород по време на фазата на покой (диастолично налягане). стойността горна цифра на кръвното налягане – систолна стойност налягане, а долната – диастолна.

Препоръчително налягане – 120/80 mmHg предхипертензивното състояние започва от 120/80 до 139/89 mm. Hg. Чл. Смята се, че високото кръвно е от 140/90 mm. Hg. Чл. и нагоре.

Заедно с промените в начина на живот има много начини традиционна медицина за понижаване на налягането. Опитайте няколко от тези инструменти и намерете такъв, който да отговаря на вашите нужди към тялото.

23 естествени начина за понижаване на кръвното налягане у дома няма лекарство

1. Чесън

Скилидка чесън

Чесънът набира все по-голяма популярност поради употребата му за намаляване на налягането. Това растение също разрежда кръвта като цяло чудесно за подобряване на здравето на сърцето.

В допълнение, чесънът е естествено слабително, което означава че той изхвърля излишните соли и вода от тялото чрез урината. Този ефектът облекчава стреса от натоварено сърце, в резултат на което понижава кръвното налягане.

Как да използвате: ако миризмата на чесън е твърде остра за вас, обикновените добавки чесън без мирис също са доста приложими.

 • Ако не можете да ядете цяла скилидка чесън наведнъж, сложете филийка в устата и смучете сок за 15 минути.
 • Можете също да смилате 1-2 скилидки, да смесвате с чаша вода и пийте.
 • Друг начин е фино нарязаните парчета сложете чесън върху парче някакъв плод и изсипете мед върху него.
 • Съвет – Опитайте да добавите няколко карамфила към вашия пюре.

2. Моркови

Моркови

Морковите в големи количества съдържат антиоксиданти: бета-каротин, витамин А, витамин С. Антиоксидантите намаляват количеството свободни радикали, които причиняват рак, и също се борят съдови увреждания и клетъчна смъHg.

Все още в морковите има много електролити и калий. Калият е отличен поддържа баланса на течностите в организма и нормализира кръвното налягане, най-положително се противопоставя на действието на натрия. Когато се използва в големи количества натрий могат да повлияят негативно на кръвта налягането.

Начин на приложение: пийте по 1-3 чаши сок от моркови всяка ден. Уверете се, че купувате натурален сок и го пиете без добавяне на захар.

3. Домати

Домати

Доматите съдържат бета-каротин, витамин Е, калий и антиоксиданти – елементи, които перфектно се справят с повишените налягане.

В доматите има и ликопен – химическо вещество, т.е. придава им наситено червен цвят. Ликопенът действа като антиоксидант, понижава лошия холестерол и предотвратява образуването на мастни натрупвания в артериите (атеросклероза). тези образувания могат да доведат до сърдечно-съдови заболяване.

Как да използвате: Всеки ден яжте чиния с домати, доматено пюре или доматен сок, просто избягвайте доматено пюре, продавано в магазините, то съдържа твърде много сол. Ако вкусът на домата не ви е приятен, опитайте се да вземете ликопен добавки.

4. Целина

Целината се използва широко за облекчаване на натиска на китайски културата, а именно китайците използвали семена от целина за понижаване на кръвното налягане в черния дроб.

Целина е влакнест зеленчук, който действа като слабително. Лаксативи промиват излишната вода от сърцето и тялото, причинявайки намаляване на налягането.

Начин на приложение: Добавете семена от целина към чай и ястия или пийте прясно изцеден сок от целина три пъти на ден.

5. Нар

Нар

Нар – плодове с твърди кори и ядливи сочни семена вътре – богат не само на хранителни вещества, но и на антиоксиданти – в по-специално танин и антоцианин.

В наровете можете да намерите вещества като фитохимикали, флавоноиди, полифеноли и пуникалагин.

Фитохимикалите обикновено се намират в растителните храни и в техните те като антиоксиданти предотвратяват увреждането на клетките. Флавоноидите и полифенолите се борят със сърдечните заболявания и рака.

Пуникалагинът е сложно вещество, за което в по-голяма степен ползите за здравето на нар се оценяват. Подобрява функционирането. сърце, понижава лошия холестерол и се увеличава – добър, понижава кръвното налягане и противодейства на запушените артерии (Атеросклероза).

Нарът има повече антиоксиданти от червеното вино, черешите и дори зелен чай!

Начин на приложение: добавете семена от нар към салати или направете ароматна напитка от тях.

6. Цвекло и репички

Цвекло

Цвеклото и репичките са подценени и пренебрегвани зеленчуци, но и двете те съдържат много нитрати, които забележително намаляват налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. След консумация на нитрати се превръщат в дилатационни съдове на азотен оксид. Азотна киселина разширява кръвоносните съдове, регулира кръвното налягане, намалява ендотелни възпаления и задръствания на тромбоцитите.

И цвеклото, и репичките ще помогнат за намаляване на налягането.

Начин на приложение: най-добрият вариант е сок от цвекло или репички. Пийте такъв сок всеки ден и използвайте тези зеленчуци при готвене!

7. Сусам

Семена от сусам

Сусамовото масло включва омега-6, полиненаситени мазнини киселини, витамин Е и сезамин за подпомагане на високото ниво налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Сезаминът е сложно вещество от лигнан от сусамово масло, доказано намалява кръвното налягане и намалява абсорбция на холестерол в организма.

Полиненаситените мастни киселини заедно със сезаминът отпускат стените на артериите и облекчават стреса от тях.

Начин на приложение: поне 2 месеца включвайте 25-30 грама семена Сусам в ежедневния ви процес на готвене.

8. Джинджифил

Джинджифилов корен и чай

Джинджифилът се използва от векове в азиатски и индийски култури, особено за нейните ползи за здравето. Той е отличен предотвратява появата на сърдечни заболявания, намалява налягането, понижава холестерола и предотвратява развитието на кръвни съсиреци.

Джинджифилът понижава лошия холестерол (липопротеин ниска плътност), предотвратявайки образуването на плаки по стените съдове, което може да доведе до повишено налягане.

Джинджифилът разрежда кръвта, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци, които пречат на свободния поток на кръв през цялото тяло. По този начин Можете да намалите риска от инфаркт или инсулт.

Начин на приложение: добавете пресен джинджифил към вашите сокове и смутита и опитайте да го включите в обичайните си ястия.

9. Кокосова вода

Кокосова

Кокосовата вода е пълна с калиеви и магнезиеви електролити, които имате нужда от сърдечен мускул.

Кокосовата вода намалява налягането, като е калиев диуретик, освобождаване на тялото от излишната вода, но оставяне на жизненоважно основен калий.

Най-добре е да приемате естествена кокосова вода в необработена форма бутилирана.

Начин на приложение: Изпийте 150 ml естествена кокосова вода от 1 до 3 пъти на ден. Ефектът зависи от теглото, така че ако сте сред тях който е по-тежък, пийте го 3 пъти на ден.

10. Кайенски пипер (капсаицин)

Кайен

Кайенският пипер е известен като добър вазодилататор: то бързо ги увеличава, което улеснява притока на кръв. По-бързо и ефективният ток не се притиска толкова силно върху стените на артериите, като по този начин понижаване на налягането.

Капсаицинът е един от основните компоненти на червения пипер и от черен пипер е по-остър, толкова повече капсаицин в него.

Кайенският пипер помага за създаването на нови червени кръвни клетки, подобрява структурата на кръвта и участва в детоксикацията на кръвта. Смята се, че в процеса на детоксикация кайената преди това също премахва плаки от стените на кръвоносните съдове.

Освен това е известно, че кайенският пипер спира кървене, така че в случай на разрез можете да поръсите върху него малко лют червен пипер.

Начин на приложение: препоръчителна доза – 1 чаена лъжичка кайен черен пипер на ден, така че разделете тази лъжица на 3 дози през целия ден и яжте. Можете да опитате добавки с капсаицин, ако пипер за твърде си остър.

11. Тъмният шоколад (какао)

„Тъмен

Тъмният шоколад се прави от какаови зърна (Theobroma какао) и е истинско хранилище на антиоксиданти, включително полифеноли, флавоноиди, катехини.

Освен съдържанието на флавоноиди в какаовите зърна, има и много флаваноли.

Флаванолите са фитонутриенти, известни като растителни хранителни вещества. Доста други продукти, които биха съдържали такива голям брой флаваноли.

Флаванол се намира в различни количества в някои плодове, зеленчуци, чай, суров гроздов сок, вино и череша и особено високи нива на флаваноли в черен чай и червено вино.

Флавонолите отделят химикали като азотен оксид, които се борят срещу раковите свободни радикали и това процесът е особено важен за междуклетъчното здраве.

Азотните оксиди са от съществено значение за поддържането на здраво тяло, т.е. защото в активирана форма те разширяват кръвоносните съдове, улесняване на кръвообращението в цялото тяло. За разширени съдове кръвта бързо доставя кислород и хранителни вещества на всеки част от тялото, а самите разширени съдове намаляват нивото стрес в организма. От своя страна това помага в борбата срещу високо кръвно налягане, намалява риска от инсулти и сърце атаки.

В умереност тъмният шоколад има същия ефект. намалява риска от сърдечни заболявания и инсулти и осигурява правилното кръвообращение.

Сред другите доказани ползи от тъмния шоколад: понижава нивото на лошия холестерол при повишаване на добрия, предпазва от увреждане на кожата, правейки я по-мека, стартира мозъка и осигурява основни витамини и минерали

Начин на приложение: уверете се, че шоколад или какао на прах съдържа най-малко 50-80% какао, за да получите очакваните ползи от флавоноиди. Като цяло, не забравяйте, че колкото по-високо е съдържанието на какао в шоколада, толкова по-хранителен е той.

12. Кардамон

Кардамон

Тази подправка – кардамон – се използва от хиляди години през Аюрведа медицина. Той се използва широко за лечение на сърце заболявания и стомашно-чревни разстройства, бъбречни проблеми и респираторни заболявания.

Кардамонът е известен със своя антиоксидантен ефект, способност борба със спазми, кръвни съсиреци и рак, поддържаща работа стомаха.

Кардамонът причинява вазодилатация (разширяване на кръвта) кръвоносни съдове) и позволява на кръвта да тече по-свободно, което намалява кръвно налягане

Начин на приложение: смесете 1 чаена лъжичка кардамон на прах с натурален мед в чаша топла филтрирана вода и се пие два пъти на ден.

13. Чай от хибискус

„Чай

Хибискусът по целия свят се използва за намаляване на налягането. Той е действа като диуретик, премахвайки излишната течност от сърцето и тъкани, което намалява натиска върху стените на кръвоносните съдове. Съдови стени отпуснете се, скоростта на кръвта намалява и налягането също има тенденция към намалее.

Проучване през 2008 г. показа, че 3 чаши чай от хибискус на ден в продължение на 6 седмици намалява систолното кръвно налягане със 7 мм. рт. Чл.

Начин на приложение: Изсипете изсушените листа в нефилтрирана чаша вода, добавете мед и лимон на вкус.

14. Глог

Глог

През вековете глогът се използва срещу сърдечни, кръвоносни и респираторни заболявания. Плодовете на глог бяха третирани високо кръвно налягане, аритмия, болки в гърдите, атеросклероза и сърце недостатъчност.

Също така в глог има флаваноиди – антиоксиданти, които унищожават свободни радикали, които помагат за разширяване на съдовете и ги предпазват от увреждане и улесняване на притока на кръв.

Начин на приложение: пийте чай от глог 1-3 веднъж на ден.

15. Котешки нокът

Котешки

Котешки нокът (uncaria toentosa) – популярно растение в Китай, Южна и Централна Америка. В Китай той се използва широко като пъти като начин за понижаване на кръвното налягане.

Чрез разширяване на кръвоносните съдове и улесняване на притока на кръв в котешки нокът помага за намаляване на налягането. В допълнение, растението е меко Лаксатив и облекчава организма от вредата от излишната течност.

Котешкият нокът съдържа танини и флаваноли, които допринасят за отделянето на азотен оксид, необходим за здравите клетки и успешно се бори с рака.

Активираният азотен оксид разширява кръвоносните съдове и позволява кръв лесно циркулират в тялото, доставяйки жизненоважен кислород и хранителни вещества в цялото тяло. Вазодилатацията облекчава стреса в тялото, като едновременно намалява налягането и намалява рисковете от инсулт и инфаркти.

Начин на приложение: обичайна дневна доза котешки нокът – 350 mg, варенето на котешки чай може да бъде добра алтернатива нокът.

16. Омела

Имел

Не съвсем първото нещо, което идва на ум за упадъка натиск, но това растение е не само красиво Коледна украса.

Омелата задейства имунната система, понижава кръвното налягане и помага при излекуване на рак и хепатит. Екстрактът от мъгла съдържа активно вещество – алкалоиди, които понижават кръвното налягане с контрол на нервните импулси по стените на сърцето и артерията.

Влиянието на имела върху натиска е плавно, но трае дълго време.

Начин на приложение: суров и непреработен имел може да бъде вредно и опасно. Винаги се консултирайте с вашия от лекар, преди да използвате екстракти от имел, които да избягвате хипотония (налягане под нормата).

17. Куркумин (куркума)

Куркума

Куркуминът е основното вещество на куркумата. Куркумата е една от най-изследваните подправки в света, особено известни със своите значителни елиминиране на възпалителните процеси в организма. Рязане назад възпаление, куркума подобрява кръвния поток и сърдечната функция и съдове.

Куркумата може да се отърве от плаки по стените на кръвоносните съдове и да направи кръвта е по-течна, което ще доведе до намаляване на налягането.

Начин на приложение: добавете малко куркума към любимия си чай, джинджифил и мед. Разбира се, добавки за капсули също могат да бъдат да се използва.

18. Омега-3 мастни киселини

Омега

Омега-3s Отличен за понижаване на кръвното налягане и нивата холестерол.

Рибеното масло съдържа така наречените незаменими мастни киселини – полиненаситени мазнини, които са получени от линолова (омега-3), линолова (омега-6) и олеинова (омега-9) киселини. тези основни мазнини, защото тялото ни не може независимо произвеждайте ги и се изисква консумацията им с храна отвън.

Балансирано съотношение на количеството Омега-6, от което се нуждаем и омега-3 мазнини – между 2: 1 и 4: 1. По отношение на американците, техните съотношение между 10: 1 и 30: 1. За съжаление, значителна част населението има недостиг на омега-3.

Омега-3 мазнините са важни в процеса на елиминиране на възпалението в организма, което предотвратява сърдечни заболявания, автоимунни заболявания, инсулти и психични отклонения (възпаление на мозъка). Широко известен като че омега-3 мазнините са ефективни в борбата с депресията и агресивност.

Начин на приложение: голямо количество Омега-3 намира се в мазна риба (сьомга, херинга, пъстърва, крил, консервирана риба тон и сардини). Препоръчителна дневна доза Омега-3 мазнините са 1000 mg.

19. Витамин D

Витамин

Витамин D – слънчевият витамин, който регулира над 200 гени. Той е отговорен за растежа и развитието на клетките. Обикновено 50-90% витамин D се усвоява от организма директно от слънцето, а останалата част част е храненето. Естествени източници на витамин D: яйца, мазна риба, обогатени млечни продукти и месо.

Тъй като сега прекарваме все по-малко време на улицата, дефицитът витамин D се увеличава: по света има повече от милиард души страдате от липса на витамин. Недостатък на този незаменим витамин може да доведе до хипертония и редица други проблеми – психични заболявания, рак, вродени дефекти, автоимунни заболявания.

Проучване, публикувано през 2004 г., илюстрира това Добавката с витамин D помага за понижаване на кръвното налягане, защото този витамин потиска хормона ренин, който е подобен на ефекта антиотензин-конвертиращи инхибитори (АСЕ-инхибитори). инхибитори АСЕ, от своя страна, често се предписват като антихипертензивни средства.

Как да използвате: ако ще приемате добавки, използвайте D3 (холекалциферол), а не D2 (ергокалциферол): Витамин D3 е активната форма, която тялото ни може да се използва. 2000 IU – препоръчителна доза на ден.

20. CoQ10

Кванзим

CoQ10 е органично произведен ензим, съдържащ добри антиоксиданти за добро здраве сърце.

CoQ10 се оказа средство за понижаване на налягането и намаляване на дебелината на сърдечния мускул (хипертрофия). Странични ефекти от приемането на CoQ10 не се открива, тъй като този ензим е естествен е в тялото.

Начин на приложение: Според клиниката Mayo, за лечение на хипертония трябва да приемате 60-360 mg от ензима всеки ден в продължение на 8-12 седмици.

21. Френска лавандула

Френска лавандула

Ароматът от лавандула се използва широко за релаксация. тяло, ум и душа. Растението е известно със способността си да понижава пулс и кръвно налягане.

Едно проучване показва, че ароматерапията с някои етеричните масла могат да намалят налягането, сместа помага добре лавандула, иланг-иланг и бергамот. Според съветите трябва да направите това ароматерапия веднъж на ден в продължение на месец.

Как да използвате: използвайте лавандулово масло или го включете Лавандулови сладкиши и обикновени ястия.

22. Отпуснете се и слушайте класическа музика

„Слушане

Неочаквано, но стресът играе огромна роля в сърдечно-съдовата система заболявания. Музиката е успокояваща и може да се използва в антистрес терапия, защото подсъзнателно влияе на нашата настроение. Правилният тип музика може да има успокояващ ефект и понижаване на кръвното налягане.

Слушане на музика поне 30 минути на ден помага да се отървете от тревожност, по-ниска сърдечна честота и налягане.

Според едно проучване по-бавното темпо на музиката води до значително намаляване на налягането, докато рап, поп и джаз скалата дават обратен ефект.

Начин на приложение: отделяйте малко време всеки ден и слушайте произведения на Джузепе Верди или симфония на Бетовен.

23. Упражнение – Започнете да ходите

„Ходене

Пълнотата създава допълнителен товар върху стените на артериите и кара сърцето да работи 24 часа на ден във висок режим. Такнаднорменото тегло ви излага на риск от други проблеми здраве, като атеросклероза, което може да доведе до хипертония, заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулти и инфаркти.

Следователно заседнал начин на живот увеличава риска от хипертония с 30% ходенето е най-доброто упражнение за цялото тяло. Проучването се оказа това леко упражнение (бързо ходене или бягане) помага понижаване на кръвното налягане. Ежедневното ходене също допринася за лесно заспиване и здрав сън.

Начин на приложение: 30 минути аеробни упражнения всеки ден.

заключение

Важно е да поддържате кръвното си налягане в нормални граници. КЗа съжаление, няма лечение за хипертония, но не забравяйте, че има естествени, домашни начини за понижаване на налягането. Разбира се би трябвало предефинирайте начина си на живот, което може да е пряка причина хипертония.

Балансираната диета и упражненията са също толкова важни при понижаването налягане. Много начини могат да ви помогнат в това – всичко, от което се нуждаете, е намерете инструмента, който е подходящ за вас!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment