Чести причини за остра болка при скут

  • Болки в коляното и активен начин на живот
  • Наранявания на лигамент на коляното
  • Руптура на хрущяла на коляното
  • Артрит на коляното
  • Ревматоиден артрит на коляното
  • Посттравматичен артрит
  • Остеоартроза на коляното
  • Диагностика на болки в коляното
  • Лечение на артрит на коляното

Болки в коляното и активен начин на живот

КоляннаПовечето хора изпитват болка в коляното при определен момент от живота. Спорт, упражнения и други дейностите могат да причинят мускулно напрежение, тендонит и други сериозни наранявания на лигаменти и хрущяли. Някои хора може да имат болка в коляното бъдете толкова силни, че ограничава ежедневието им дейност. За други леката болка може да бъде постоянна пречка. за активния начин на живот, който обичат да водят.

Наранявания на лигамент на коляното

Лигаменти на колянната ставаЛигаментите на коляното държат бедрената кост заедно кост с кост на пищяла и я поддържайте стабилна. Изкълчвания и разкъсвания на колянните лигаменти са много чести спортни наранявания. Предни наранявания кръстосан лигамент (PCL), заден кръстосан лигамент (ZKS) и медиален колатерален лигамент (ISS). Всяко от тези наранявания би могло водят до силна болка и изискват хирургична намеса интервенция.

Руптура на хрущяла на коляното

Хрущял на колянотоХрущялът е твърд, но гъвкав тъкан, която покрива края на костта. Хрущялът на коляното има 2 менискуса от двете страни на ставата: медиална, разположена на вътрешната повърхност на ставата и страничната, разположени от външната страна. Вероятно сте чули израза разкъсване на менискуса. Разкъсване на хрущяла на коляното – често травма, която обикновено изисква операция.

Артрит на коляното

Артрит на колянната ставаАртритът е често срещан причината за остра болка в коляното и физически ограничения човешки възможности. За съжаление артритът е хроничен дегенеративно заболяване, което може в крайна сметка изискват операция. Три най-много често срещаните видове артрит са ревматоидният артрит, посттравматичен артрит и остеоартрит. В случай на едно от тях могат да се появят заболявания, ограничения на мобилността и подуване може да причини болка при огъване на коляното.

Ревматоиден артрит на коляното

Ревматоиден артритРевматоидният артрит е автоимунен заболяване, което причинява възпаление и сгъстяване в тъканите, около ставата. Хроничното възпаление често води до увреждане и загуба на хрущял. Ревматоидният артрит се среща само при 10-15% от всички случаи на артрит.

Посттравматичен артрит

Посттравматичен артритПосттравматичният артрит може се появяват след сериозни наранявания на коляното, включително фрактури разкъсване на костите и връзките. Тези наранявания могат да причинят щети. хрущял, който с течение на времето води до болка, подуване и скованост.

Остеоартроза на коляното

остеоартроза на колянната ставаНай-често срещаният тип артрит е остеоартроза, която се изразява в прогресираща износване на хрущялите на коляното. Най-често се среща при индивиди 50 години и повече. След 50 години артрозата може да се увеличи поради износване. изтриване на хрущяла. остеоартрит на коляното причинява болка, ограничение в движението, скованост и подуване на ставата, състояние болезненост и слабост.

Причините за остеоартрит са възраст, наднормено тегло, генетика, предишни наранявания, инфекции и заболявания (например, тумори или подагра). остеоартрит може да бъде причинен от спортни наранявания и също износване на ставите в резултат на физическа активност в области като строителството и производството.

Диагностика на болки в коляното

РентгеноваЛекарите диагностицират артрит и други заболяване на коляното с рентгенови лъчи и разпит. Питат ви за степента на болка, гъвкавост и като цяло ставна мобилност. Лекарите също използват специални тестове, за определяне на вида артрит, който засяга ставата.

Лечение на артрит на коляното

В лекарския кабинетДокато артритът се развива, болката е като обикновено се усилва. Общите лечения включват загуба на тегло, укрепващи упражнения, използването на еластични превръзки и приемане на лекарства за болка като ацетаминофен и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

Остеоартритът най-често изисква операция. обаче ако изпитвате остра болка с всякакъв вид артрит, тогава операция също ще помогне тук, включително частична или пълна подмяна на ставите. Много е важно да обсъдите всички възможни възможности за лечение. с Вашия лекар, преди да се прибегне до операция интервенция.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply