Диетата на Пиер Дюкан за отслабване

Диетата на Дюкан, призната за една от най-популярните и ефективни световна диета, основана на принципа на първичното потребление протеинова храна. Протеиновата основа на диетата може да се комбинира само с определени продукти и стриктно според графика на етапите на отслабване.

 • Същността на диетата. Защо протеинови храни?
  • Предимства и недостатъци на системата Ducan
 • Етапи на диетата на Дюкан
  • Първата фаза на диетата на Дюкан: Attack (Attack)
  • Най- торият етап от диетата на Дюкан: Круиз (Редуване)
  • Третият етап от диетата на Дюкан: консолидация (фиксиране)
  • Четвъртият етап от диетата на Дюкан: Стабилизиране
  • Преминаване към захранващата система на Ducan

Същността на диетата. Защо протеинови храни?

Изборът на основата на диетата се обяснява съвсем логично: първо, протеините насищат организма за дълго време и храносмилането им изисква голямо енергийни разходи, и второ, протеините поддържат мускулния обем и телесна съпротива.

Този принцип има и обратната страна: изобилие от протеинова храна провокира отделянето на токсини, следователно, за тяхното отстраняване изисква значително количество вода. Задържането на вода в тялото ще доведе до увеличаване на телесното тегло, което ще намали обективността резултати от диетата В тази връзка използването на солени храни спиране или значително намаляване (напр. хипотониците не могат да бъдат напълно изключени от употребата на сол).

Трябва да пиете много, но е по-добре да го направите на малки порции и често – в този случай водата се усвоява по-добре от тялото. първи времето е достатъчно трудно, за да свикнете да пиете обикновена вода, следователно, 2 литра от необходимата норма включват също билкови чайове, т.е. отвари, цикория и други напитки без захар. бульон се предпочитат пред кафето или черния чай.

Предимства и недостатъци на системата Ducan

предимства:

 • висока ефективност поради оптималната комбинация от бързо загуба на тегло и запазване на мускулите;
 • липса на стрес, свързан с тежък ограничаване и броене на калории, което намалява риск от нарушаване на диетата;
 • липса на постоянен глад, който отличава повечето диети

недостатъци:

 • неприложимост на системата в отделни случаи. Диетата на Дюкан не е така подходящ за вегетарианци, бременни и кърмещи жени, както и юноши поради хранителни навици;
 • дефицит на микроелементи и витамини в резултат на небалансирано (почти моно-протеиново) хранене;
 • високата цена на диетичните храни (например, богати на протеини морски дарове).

Етапи на диетата на Дюкан

Системата Ducan включва няколко етапа (стъпки), всеки от тях от които се характеризира с конкретно меню и продължителност, следователно, максималната възможна стойност на загуба на тегло.

Общата продължителност на диетата зависи от размера на излишното тегло, но индивидуалните характеристики силно влияят на резултата тяло.

Първите два етапа на диетата помагат за отслабване, а последният етап – най-накрая одобрете резултата.

Първата фаза на диетата на Дюкан: Attack (Attack)

Същността на сцената е да поемете тялото изненадващо употребата на почти изключително протеинови храни. адаптация организъм да усвоява храната по-сложна по структура възниква с течение на времето, което ви позволява да загубите тегло. Този етап изглежда най-продуктивен. Бързо отслабване средно 2-4 кг трябва да послужат като стимул за по-нататъшно следвайки принципите на диетата. Струва си да си спомним, че се спираме на това етап може да провокира същото бързо наддаване на тегло, както тялото ще се опита да се справи с познатия му стрес начин.

Наднорменото тегло от 5, 10, 15, 20 и 25 кг предполага такова Продължителност на атаката: съответно 2, 3, 4, 5 и 7 дни.

Пример за ежедневно меню на първия етап от диетата:

 • Закуска: омлет с ниско съдържание на мазнини с резен риба; чай от цикория или кафето.
 • Обяд: варено (печено) пилешко или говеждо месо.
 • Вечеря: кисело мляко, кефир (с ниско съдържание на мазнини) или риба.
 • Закуска (ако се изисква) може да се състои от морски дарове или малко парче сирене.

Вторият етап от диетата на Дюкан: Круиз (Редуване)

Въпреки романтичното име, този етап ще бъде донякъде по-труден от първия. Тялото вече се е адаптирало към новата система хранене, в резултат на което загубата на тегло ще се случи по-бавно. Вкато компенсация на този етап, Дюкан предлага да се редува протеинови храни със зеленчуци, което води до разнообразна апетитно меню.

Всякакви зеленчуци, различни от тези, които съдържат големи количества въглехидрати (царевица, картофи, грах) са разрешени. Смята се, че това на етапа на круиз 72-те протеинови продукти се добавят към общия брой оценка от 28 зеленчуци и – задължителна точка – трици.

Общият принцип на стъпката е да се редуват зеленчуци и протеини на всеки 3-5 дни.

Продължителността на “Круиз” с наднормено тегло от 5, 10, 15, 20 и 25 кг ще бъде съответно 15, 50, 85, 120 и 155 дни. среден стойността на отслабването на втория етап е около килограм седмично. Всъщност се установява оптималната скорост на отслабване, която намалява риск от загуба на тонус на кожата.

Третият етап от диетата на Дюкан: консолидация (фиксиране)

Третият етап от диетата се характеризира с постепенно завръщане към обичайната висококачествена диета. Към списъка с “стотици диета” са добавени тестени изделия (от твърда пшеница), картофи, хляб, ориз (по-добре – кафяво), растително масло (например зехтин), плодове (с изключение на банани и грозде).

Като стимул за търпение и постоянство на този етап Можете да използвате сладкиши малко. Въпреки че е по-добре да не ги замените по-малко вкусни плодове и сушени плодове.

Употребата на овесени ядки продължава да е задължителна през този период. трици (дневната норма е 2-3 супени лъжици) и изключително протеинови храни в един ден от седмицата.

Пример за меню на “консолидация”:

 • Закуска: 200 грама извара или чаша кисело мляко, варено яйце, чай.
 • Обяд: зеленчуци (задушени), риба с ниско съдържание на мазнини, бульон (или чай).
 • Вечеря: месо на скара, зеленчукова супа.

Като закуски може да се използва като протеинова храна (сирене и и др.) и сушени плодове.

Продължителност на етапа – количеството на излишното тегло, умножено по десет (например при 5 кг етапът продължава 50 дни).

Четвъртият етап от диетата на Дюкан: Стабилизиране

Четвъртият етап е фиксирането. Тази завършваща линия се връща към диетата на първия етап, тъй като те ще включват продукти, които са разрешени този етап, но е пряко свързан с другите два, като овесените трици трябва да бъдат включени в диетата (както по време на круиз и Консолидация) и моно-протеиново хранене, което трябва само да се придържате веднъж седмично (като консолидация).

Задължителната точка на последния етап е физическата Дейност.

Пример за меню по време на последния етап от диетата на Дюкан:

 • Закуска: кисело мляко (или резен сирене), варено яйце или шунка (около 200гр), кафе (или чай).
 • Обяд: пилешки пастет или риба (алтернативно) вземете ракови пръчки). За десерт се предлага кисело мляко или сирене. (Бяло).
 • Вечеря: кисело мляко, яйце, чай.

Ако на всеки етап от диетата се появи разбивка, това е напълно не означава, че по-нататъшните действия са безполезни и безсмислени. За да се върнете към обичайния “диетичен” канал, имате нужда от следната двойка дни, за да се придържате към моно-протеиново хранене, пийте повече, бъдете нататък чист въздух и достатъчно сън. Продължителността на етапа е увеличаване с няколко дни.

Преминаване към захранващата система на Ducan

Преминаването към диетата на Дюкан е доста безболезнено и неусложнена поради липсата на нужда от гладуване или силна ограничения. Протеиновата храна е много удовлетворяваща и полезна за мускулите. В същото Времето за диета на Дюкан не предполага използването на силни физическа активност за изгаряне на мазнини, въпреки че включва увеличаване на физическата активност.

Интересна тема:

 1. Японска диета
 2. Японска диета 14 дни
 3. Протеинова диета за отслабване с примерно меню за седмицата
 4. Какво представляват вредните монодиети?

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply