Изкачване на Елбрус или как да зимуваме лято

Веднъж, като дойдох да посетя приятел, получих оферта: – „И да отидем в Елбрус? “. Предложението ми се стори изкусително, защото това е „върхът на Европа“, много символично е да бъдеш над всички останали в това части от света. Въоръжен с таблет, започнах да чета за този Велик планината. Приятел набързо и настоя за бързо изкачване, Елбрус му се стори „маково“ и той не виждаше никакви трудности в изкачване на тази планина независимо. Като прочетох истории и статии, заключих за себе си, че не е нужно да се свързвате с тази мъка лекомислено и трябва да се подготви старателно за изкачването, защото по-голямата част от смъртта на Елбрус настъпи именно защото нейната въображаема простота. Като цяло беше решено да отидем до Елбрус след една година, т.е. т.е. през 2017 г. през юли, придружен от опитен водач.

След анализ на ревюта на няколко клуба, които представляват услугите ми в Интернет, изборът ми падна върху компанията „Страх не. “За тях бяха прочетени няколко положителни отзива, проучени предложени програми за катерене и графици за аклиматизация. Какво за последното клубът предлага широка гама от турове за това планината. От удобно катерене с кислород до крайност експедиции.

Избрах да изкача връх Елбрус от юг по класическия маршрут, няма асансьори, корчове, моторни шейни, носачи и т.н. само Hardcore!

Що се отнася до физическата годност, тя също беше дадена внимание. Започна с бягания от 3-5 км. сутрин, след което се увеличи разстояние 10-12 км. Обучението в залата беше заменено с лятна къщичка. krosfitom. Започна да пие витамини, Mildronate, обърна внимание правилно хранене, принудих се да закуся, максимум изключен алкохол.

Раницата е сглобена, бойният дух и ето ме тук в Пятигорск Страх Няма седалище, разположено в хотел Машук. Момчетата от клуба провериха моето оборудване и чрез администратора за символичната цена ме месеше в стаята. На сутринта продължих балкон и откри пейзажа от екранна предаване “Сев Кав ТВ”, веднага Но приветствието на водещия Жорик Вартанов бе припомнено: – “Здравейте скъпи жители на слънчев Пятигорск.”

На сутринта научаваме за първите загуби, един от участниците се разболя и заедно със съпругата си решиха да не се качваме в планината, така и ние 10, натоварени сме в газела, отиваме в Терскол.

След пристигането си в Терскол сме на къмпинг, времето е добро, настроението на всички е добро, готвим вечеря, общуваме, смеем се, дял на палатки. Имах късмет, уредих се с две момичета. Благодарение на моя чар и харизма, цялото пътуване живееше в малини. Разбрах че един от съжителите ми спечели изкачването в състезанието reposts “Няма страх.” Преди това никога не съм вярвал, че може да се направи нещо. печелете в конкурси за репост. Заспивайте през първата нощ за дълго време, причината е постоянен rzhach и добро настроение, както и поток, лапане близо до палатката.

На планината Елбрус

Сутринта на втория ден. Преместена светлина върху планината Чегет изход за аклиматизация. Изкачването се спуска по ски пистата много готино на места. В една от спирките се запознайте с маламут от псевдоним Best, собственост на Владимир Котляр, член проект “Ген на височината”, покорител на върха на света на Еверест. Ние сме се качи на горната станция на въжената линия на Cheget и седна в кафене на аклиматизация. Салам алайкум, Хичини, Чебурекс и вкусен чай !!! Вечер готвим вечеря, споделяме впечатленията си от първия изход, залепете пресни мазоли, смейте се, мокрите под дъжда и си лягайте да спи.

Сутринта на третия ден както винаги започва със закуска, обличане термос. Събираме мокри и тежки палатки, движим се напред. за Минаваме по пътя на девойския шпиц водопад, обръщаме му специално внимание. Всъщност той е много по-голям, отколкото се вижда на снимките. След обяд отиваме в обсерваторията и сме обсебени от облаци. тук разбирате колко променливо може да бъде времето в планината буквално преди двадесет минути беше слънцето, тогава сядаш туш, и това те душа с градушка, след още петнайсет минути времето изчиства. Вечер, след вкусна вечеря, гидовете произвеждаха медицински измервания, измерване на налягането и нивото на кислорода в кръвта. Между другото, през цялата кампания са правени такива измервания вечер, влизахме на масата, бяхме под наблюдение Сергей.

На следващата сутрин се отвори невероятна гледка към Елбрус, първия път когато го видях толкова близо, той се скри зад облаците, после се освободи от тях и понякога изглеждаше, че някакви облаци се прилепват към върха. В това следващият преход ни очакваше с изкачване от няколкостотин м. Докато се изкачвахме, имахме много красива гледка към изминато разстояние Мнозина вървят нагоре, толкова много го завладяват, не може да отговори на един въпрос „Защо?“, но на един от нашите отговорът на участниците беше готов, беше просто: – „Искам да пипам облаци. “Когато се изкачвате на планина, през цялото време изглежда, че става въпрос такава възможност ще се представи, но вие сами, без да я забелязвате ти си в същия облак и сега е под краката ти, висящи на фона на голям кавказки хребет.

На следващия паркинг ни чакаше безплатна колиба, в която ние се настаниха за през нощта. Според графика митото падна точно върху мен този етап от похода. Приготвена туршия от техните собствени сублимати и получи много ласкателни отзиви. Заключение – у дома винаги по-вкусна.

На сутринта, след обилна закуска и събиране на нещата, се придвижваме напред освен това пред нас е ледено поле. През юли ледникът започва да се размразява, т.е. и пресичането на леденото поле изисква специално внимание и повишено внимание. Част от пукнатините преминахме не само по пръстите на краката, но и пълзеше буквално по корема. Преминавайки ледените полета, отидохме на склон на Елбрус, изпълнен с утешители, скайнери, снежни човеци, моторни шейни. Бавно, но сигурно се приближихме до приюта Мария, който Намира се на надморска височина от около 4000 м., Където са лагерували. Придвижването към това време беше все по-трудно и време за почивка беше нужна повече. Елементарно пътуване до тоалетната превърнат в мини радиален изход, а самият килер заслужава специално внимание. Намира се на малка дървена платформа в близост стръмна скала, парапет е окачен по пътя към нея и по време на всички процеси, протичащи в него, вие хващате всички ветрове, които са в тези географски ширини. Когато за първи път потърсих това място, едно катерачът ми показа пътя и ме посъветва да взема ледена брадва и котки. Е, какво искаш – най-високата планинска тоалетна в Европа.

Следващите два дни преминахме през аклиматизация, изучихме нарязан на склон, слязъл до скалите пастухов. След това издание още двама участници спряха да се катерят. По скалите на Пастухов най-накрая бяха обхванати от миньора и те решиха слизането.

Катерещ Елбрус

Всички тези два дни бяха слънчево и ясно време. Излизане през нощта от палатки, забелязах, че никога не съм виждал такава “ниска” нощ небето, можете да достигнете звездите с ръка, а на Луната да изсъхне мокри напукани чорапи. По-близо до сутринта започва да разрушава идилията тътенът на моторите на моторни шейни и репресиите – това са спални и спални Отидохме да „изкачим“ планината. На втория ден за аклиматизация времето започна да се влошава и беше решено да се премести в приют Мария, което след палатките ни се стори петзвезден хотел.

Чакането е досадно и уморително. Всички участници са нервни и чакат. ден Х, подреждам нещата, постоянно обсъждаме пътя към планината. Вечер на вечеря на всеки половин час молим инструктора Едуард да погледне прогноза за времето в интернет, почасово излизайте навън, оценявайки скорост на вятъра. Тук се запознаваме с други групи, пускаме вицове, играем в картите, но всичко това чрез преживяванията, в главата ми има един въпрос: – “Кога вече?”

На четвъртия ден времето се подобри и ние отидохме на буря планината.

Събуждайки се късно през нощта, бързо се облякохме, облечихме котки и се движеше нагоре по планината. През тази нощ имаше силен вятър и на половината път до един от участниците каза, че замръзна и прие скалите на Пастухов решението да слезе в приют Мария. Около средата на косата рафтове, поздравих миньора. И той поздрави, меко е каза, че ме прегърна и ме погали. В спирките, които започнах изпаднах в сън, боли ме главата, краката ми не искаха да отидат прави. В края на наклонения шелф отново седнах да си почина и самият аз не го направих забелязах да заспя. Събуди ме човек, който се връщаше с планините. Той попита дали ми е топло да спя в снега, за което аз отговори, че имам всичко под контрол и тези, които отиват зад със сигурност ще ме събудят. На моя оптимистичен отговор от човек назря нов въпрос: – “Кой? Тези?”. Погледнах към ръката на водещия беше насочена и видя още на разстояние около 50 метра трима спящи момчета от нашата група. И тук страхът ме надви. Къде е ръководството? Кой ще ги събуди? Станах и се отправих към първото сладко спят спътник, но след това се появи водачът Сергей и аз успокои се, не сме изоставени, всичко е под контрол, той просто ходеше накрая верига и не се виждаше заради завоя. Сергей събра всички спяхме в кок и се придвижихме по-нататък към седлото. дремвам известно време на седлото на Елбрус решихме да слезем в заслона Мария придружена от водач Сергей и част от групата в размер на три мъжът, воден от водача Едуард, реши да продължи катерене. Слязох с бучка в гърлото, фигура се завъртя в главата 350, защото точно толкова метра височина не ми беше достатъчна достигат върха на Европа. На слизането видях невероятна красота пейзаж: всички облаци бяха в краката ми, небето беше ясно, вятърът практически не беше. Слизайки в приюта, започнахме да събираме неща, и след няколко часа се завърна втората част от групата, която успяха да стигнат до върха. Погледнах ги със завист и обещах Сигурен съм да се върна тук и да реализирам нашия план.

Съвет: не подценявайте Елбрус, което изглежда просто, много е сложно, използвайте услугите на опитни водачи. Обърнете внимание физическа годност, да се изкачиш до върха на Европа – всичко е същото, които тичат 10 километра нагоре в противогаз, с махмурлук снежни топки и с 30-килограмова раница зад гърба си.

Извод: Лятната зима беше успешна, много впечатления, но Елбрус не е така пусни го! Има причина да върнете и преработите всичко.

Автор: Азанов Андрей

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment