Как да дишаме?

Дишането е без преувеличение жизненоважен процес в живите организми. В резултат на този процес телесните клетки наситен с кислород, който катализира всички органични химически реакции. Съвременните физиолози вярват в това повечето хора на Земята не дишат правилно, т.е. тялото си, т.е. разбира се получава кислород от атмосферния въздух, който осигурява жизнените му функции. Въпреки това много химически реакциите на човешкото тяло остават нереализирани това вреди на здравето, изтощава организма и значително намалява живот.

 • Какво е дишането?
  • Как да дишаме: видео
 • Видове дишане
  • Какво е правилното дишане?
  • Правилно дишане по време на тренировка
  • Как да се научим да дишаме правилно?
  • Как да се научим да дишаме правилно в стомаха?
  • Как да се научим да дишаме правилно?

Какво е дишането?

Дишането е физиологичен процес, който осигурява човешкото тяло с кислород, необходим за функционирането му всички органи и тъкани. Колкото по-дълбок е дъхът, толкова повече кислород. навлиза в тялото и колкото по-бързо клетките се насищат с негза. втори съществена част от дишането е издишването, при което тялото освободен от въглероден диоксид, страничен продукт насищане на клетките с кислород. Колкото по-ефективно е изтичането, толкова повече отравяне на тялото с въглероден диоксид ще го напусне.

Дишането е присъщо на всички живи организми, безусловен рефлекс, т.е. специално неконтролиран мозък. С повишена физическа активност или стресови ситуации, кога в кръвта увеличава концентрацията на въглероден диоксид, дишане става по-често. И така, тялото ни сигнализира за катастрофална липса на кислород.

Дефицитът на кислород утолява метаболитните процеси на човешкото тяло, следователно трябва да бъде правилното дишане подходяща тема за всеки човек.

Как да дишаме: видео

Видове дишане

Следната класификация на типове дишане:

 • Коремно или диафрагмално дишане, при което се изпълва долната част на белите дробове. Такова дишане се извършва с помощта на големи мускули на диафрагмата, която разделя гръдната и коремната част на човека тяло. При вдишване диафрагмата се свива и пада по-близо до перитонеума, т.е. следователно стомахът е “надут”. Мускулирайте, докато издишате отпуска се, издига се до гръдната кост, а стомахът се прибира и изтласква въздух от тялото.
 • Дишането на гърдите или ребрата по време на вдъхновението се основава на свиване грудни мускули, придружени от разширяване на гръдния кош. Брончи и бронхиолите едновременно увеличават диаметъра си и са възможно най-готови поемайте въздуха, влизащ в белите дробове. При издишване, напротив, бронхите и гърдите се стесняват, което им позволява да се „изтръгнат“ от себе си въздухът. Този тип дишане се счита за най-често срещаното сред хора и не най-правилните!
 • Клавикуларното дишане се дължи на факта, че когато вдишвате ключиците се издигат, а при издишване падат. В резултат на това те работят само горните части на белите дробове, имащи малък обем.

Какво е правилното дишане?

Правилното дишане се нарича физиологично правилно дишане. диафрагма, която автоматично активира гръдния кош, т.е. о. белите ни дробове са пълни с кислород колкото е възможно повече. В резултат на това от такова дишане диафрагмата едновременно масажира панкреаса, бъбреци, черен дроб, далак, сърдечна торба.

Важно е да знаете, че правилното коремно дишане по принцип невъзможно да се получи чрез вдишване на въздух през устата, защото дишането в устата влияе върху газообмена на тялото. Дишането през носа позволява активирайте диафрагмата, осигурете на клетките кислород колкото е възможно тяло. В допълнение, носовото дишане осигурява чисто въздух, който се почиства в носа от прах, вируси и бактерии.

И така, правилното и здравословно дишане е дишането в стомаха, с който въздух навлиза в тялото през носа. И просто така повечето хора не трябва да дишат! Правилното дишане обаче може и трябва да се научите. Това е особено важно за тези, които са започнали упорита работа върху тялото си, избор на здравословен начин на живот, наситени с физическа активност.

Правилно дишане по време на тренировка

При интензивното обучение ускореното обучение е особено важно. метаболитни процеси, които с липса на кислород просто не са може да изтече. Вариант, при който човек диша по-бързо устата, като риба, изхвърлена на брега, също е неправилна, защото с това увеличава натоварването върху сърцето, кръвоносните съдове, преживяванията на тялото стрес, а в кръвта все още липсва кислород. за спортистът във фитнеса, повдигащ щангата, такъв дъх опасно. Именно поради това много начинаещи спортисти вместо приятна умора след тренировка усещат пълен срив и слабост.

Важно е хората, които се занимават със спорт, да овладеят правото френично назално дишане и го прилагайте не само в залата, но и в обикновения живот.

Как да се научим да дишаме правилно?

[sam code = “true”]

За да научите как да дишате правилно, трябва:

 • изпълнете упражнения по техниката на диафрагмата и гърдите дишане поне 2 пъти на ден за около 5 минути;
 • начинаещите се съветват да изпълняват дихателни упражнения техника на лежане, по-късно можете да провеждате редовни тренировки, докато стоите или седи;
 • класове, насочени към дихателни техники, трябва на чист въздух или в добре проветриво място;
 • дихателните упражнения започват с енергично издишване, следното вдишайте и издишайте по време на дихателните упражнения трябва да са гладки и бавно;
 • контролирайте продължителността на вдишването и издишването – издишването трябва да бъде два пъти по-дълъг от дъх;
 • Не забравяйте да следите ритъма на дишане в ежедневието и в време за тренировки във фитнеса;
 • непрекъснато увеличавайте интервала между вдишванията, осигурявайки максималната им дълбочина.

Как да се научим да дишаме правилно в стомаха?

Поредица от ефективни техники за развитие Диафрагмалното дишане за начинаещи е, както следва:

 • легнете на гърба си, огъвайки коленете си;
 • поставете ръцете си на корема;
 • издишайте енергично и след това бавен дъх, при който трябва да се съсредоточите върху пъпа, да контролирате издигането на корема и не използвайте сандъка;
 • направете плавно издишване, последвано от прибиране на корема;
 • повторете упражнението 6-7 пъти.

Как да се научим да дишаме правилно?

Трябва да лежите в същата изходна позиция като за тренировка диафрагмално дишане, само гърдите трябва да бъдат поставени на гърдите клетката. Бавно вдишайте и издишайте с продължителност на вниманието. на ребрата. Достатъчно е да повторите упражнението 6-7 пъти.

Важно е да не се ограничавате само до техники на дишане, както е сигурно упражнения, трябва да донесете умението за правилно дишане автоматизъм, контролиращ вдишването и издишването през целия ден. обикновено след 1-3 месеца всеки може да диша изключително дълбоко, перфектно насищане на тялото с кислород. Дълги тренировки за повече сложни техники ви позволяват да овладеете и трите типа дишане един цикъл вдишване-издишване Ето как дишат йога и професионални водолази. Няма ограничения за човешките възможности, основното е желанието да бъде здрави!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment