Как да разбера, че тялото е в дефицит желязо?

Когато казват „Брат, трябва да вдигнеш желязото“, речта не винаги е Става въпрос за вземане на мряна. Трябва да се уверите в това имате достатъчно кръв в него.

Желязото е пряко свързано с червените кръвни клетки, така че ниските нива на желязо в кръвта водят до проблеми с кръвта и това, както се досещате, може да доведе до доста сериозни последствията.

Но как да разбереш, че трябва да се грижиш за желязото, ако е директно сега няма инструменти за анализ на кръвта под ръка?

А какво става, ако желязото в кръвта е ниско?

В статията по-долу имаме всички отговори за вас.

Затова четете нататък!

Полезни минерали

  • Какво прави желязото в кръвта?
  • Какво е точното количество желязо?
  • Защо може да ви трябва повече желязо от обикновено?
  • Симптоми на недостиг на желязо
  • Как да определим дефицита на желязо
  • в скоряваме усвояването на желязото
  • Храната може да намали кръвното желязо

Какво прави желязото в кръвта?

Желязото се разбира като жизненоважно за организма. минерал.

Ролята на желязото в човешкото тяло е следната: тя е необходима, доколкото защото помага за транспортирането на кислород в цялото тяло. Самият минерал е част от хемоглобина, вещество, което се намира в червено кръвни клетки, доставящи кислород от белите дробове до всички останали органи.

Две трети от желязото в организма е хемоглобин.

По този начин, ако нивото на желязото започне да пада, ще стане означава, че тялото не получава достатъчно кислород. Това води до редица проблеми, като по-продължително зарастване на рани, бавно възстановяване на мускулите след тренировка (и това е най-много незначителни).

Останалата трета, която желязото заема в организма сметки за кожата, косата и ноктите, както и други телесни клетки (WebMD, 2017).

Желязо в човешкото тяло

Какво е точното количество желязо?

Необходимото количество желязо може да варира значително в зависимост от възрастта, здравословното състояние и етаж. Ако ти имаше недостиг на желязо в организма, лекарят ще ви предпише нещо сумата, от която се нуждаете.

Въпреки това, като цяло, това е минерал, който ви трябва повече, отколкото по-млади. Всъщност най-голямото количество желязо, от което се нуждаете бебета и деца, докато растат бързо.

Количеството в този случай се обсъжда и с лекаря, тъй като в в зависимост от общото здравословно състояние и размера при раждане: някои деца може да се нуждаят от него повече от други. Въпреки това, да по времето, когато детето навърши четири години, той как обикновено отнема около 10 милиграма на ден и това е от значение до момента осем години. От 13 деца трябва да слязат – около 8 милиграма желязо на ден.

С възрастта при мъжете количеството на необходимото желязо намалява. Ужени е

напротив, тя се издига. Това се дължи на факта, че те губят много желязо по време на менструация. Жени, които по една или друга причина причини няма менструация, няма да я загуби толкова много. И, освен ако лекар не предпише различно количество, средна жена на възраст от 19 до 50 години се нуждае от приблизително 18 милиграма желязо ден, който трябва да бъде добре усвоен. Сравнете този номер с осемте милиграма, необходими на мъжете.

След менопаузата това количество за жените също се намалява до осем милиграма (WebMD, 2017).

Защо може да ви трябва повече желязо от обикновено?

Има няколко причини, които може да се наложи абсорбира повече желязо от средния човек на твоята възраст и пола. Ако сте бременна или кърмите, този брой е значителен. се увеличава, докато предавате желязо на детето.

Ето защо е толкова важно да се вземе пренатална витамини.

Ако наскоро сте имали бъбречна недостатъчност, вероятно сте забелязали тежък дефицит на желязо, в този случай вие е необходимо да го върнете в нормални темпове, консумирайки подходящи хранителни и витаминни добавки. Ако сте разсрочили бариатрична хирургия, имали сте язва на стомаха или нещо такова друго стомашно-чревно разстройство (напр. заболяване Крон), най-вероятно това също понижи нивото на желязото.

И може би не мислим за какво се случва, когато тренираме усилено.

По време на интензивни упражнения червените кръвни клетки могат колапс.

Предвид многото причини, които може да се наложи повече желязо, не забравяйте да преминете редовно преглед от лекар.

Симптоми на недостиг на желязо

Симптоми на недостиг на желязо в организма

Дефицитът на желязо е известен също като анемия.

Има много възможни симптоми, които показват това може да страдате от анемия. Не всички признаци на недостиг желязо означава, че при недостиг на васто желязо, но с проявление на някой от тях е по-добре да се консултирате с вашия лекуващият лекар.

Дори и да не е анемия, това може да показва други здравословни проблеми.

Ако редовно се чувствате уморени, това е потенциал знак, че желязото е понижено. Когато тялото не получава достатъчно кислород, чувстваш се уморен. Заради липсата на червени кръвни клетки доставя кислород, което причинява срив. Освен всичко това, за да се люлее излишна кръв през тялото ви, сърцето ви трябва допълнително напрежение, което от своя страна не добавя жизненост. Като цяло, при хора с ниски нива на желязо в наблюдава се умора на кръвта.

Забелязвате промени в цвета Кожата?

Ако е така, може би това се дължи на липса на червена кръв клетки. Хемоглобинът дава на червените кръвни клетки червен цвят, така че ако клетките (като цветовете по цялото тяло) започват да липсват, кожата ще започне да бледнее. Това може да се прояви както в цялото тяло, така и в определена област, например, лицето или само долните клепачи или венците.

Ако откриете, че задъхвате въздух, ако спортувате само малко или дори само след дълга разходка може защото тялото ви не получава достатъчно кислород поради липса на червени кръвни клетки.

За увеличаване на количеството кислород, влизащ в червеното кръвни клетки и доставени на останалата част от тялото, трябва да дишайте по-трудно и по-често, сякаш носите тежест.

Ако кислородът в тялото ви не е доставен правилно, го означава, че мозъкът не го получава в нормални количества. Такава липса на кислород може да доведе до главоболие. Ако ф имате ли главоболие, когато станахте, например на много висока сграда или сте били в планината, значи вие запознат с подобна болка. И двете са причинени от факта, че кислородът влиза в главата в недостатъчен обем. Когато това се случи съдовете в мозъка могат да започнат да набъбват, а това може да бъде опасно.

С недостиг на желязо може да изпитате и по-често сърцебиене. Когато тялото трябва да харчи допълнително усилия за получаване на кислород от кръвта, сърцето се напряга -силни.

А когато сърцето е много напрегнато, това води до сърцебиене. Ако не коригирате ситуацията, с течение на времето това може да доведе до разширяване на сърцето или постоянен сърдечен шум.

Забелязали ли сте, че кожата по тялото, косата или ноктите изведнъж започна да провисва и износва?

Краищата на ноктите започнаха да се откъсват, а косата беше лесна бита?

Ако е така, това може да бъде причинено от недостиг на желязо. Също така важно проверявайте устата си всеки път, когато миете зъбите си.

Навременните посещения при зъболекаря ще ви помогнат да предупредите как стоматологични заболявания и други здравословни проблеми. Един от неща, които зъболекар може да ви каже, е ниска желязо. С него може да изпитате подуване и болка. Езикът също може да набъбне и да се възпали.

Най-вероятно, наред с други неща, той ще стане блед поради недостатъчно количество кръв, постъпваща през устата кухината.

Видяхте епизод от поредицата за Шенфелд, в който Франк Констанс говори Крамер, че той и съпругата му спят в различни легла, защото според него Според нея тя чука с крака. Той означава, че по време на сън тя прави движения, сякаш рита или хвърля и завърта. Всъщност може би госпожа Констанс страдаше от недостиг на желязо. Синдромът на неспокойните крака понякога се свързва с недостиг на желязо. И въпреки че това е най-малко честият симптом от всички тях (общо 25 процента от страдащите от синдром на неспокойните крака също податливи на анемия), може би си струва да се обмисли.

В допълнение към тези осем функции, има още много по-редки симптоми, които може да се наложи да разгледате внимание.

Те включват странни промени в предпочитанията за храна, включително желанието да хапнете нещо негодни за консумация (напр. тебешир, хартия или мръсотия). Може да почувствате нарастваща тревожност като крайниците могат да ви замръзнат и можете да се разболявате по-често инфекциозни заболявания поради факта, че кръвта не достига заразени точки в тялото толкова бързо, колкото е необходимо – това е какво води до ниско съдържание на желязо при мъжете и жените.

Как да определим дефицита на желязо

След като преминахте през възможните симптоми и открихте че може да имате липса на желязо в организма, решихте вижте лекар. Ако лекарят потвърди вашето предположение, вие за да разбера как да компенсираме липсата на желязо в организма и повишаване на усвояемостта му.

За щастие всичко ви е на разположение. средства.

Като за начало винаги можете да вземете хранителна добавка. Ако не сте приемайте мултивитамини редовно, струва си да започнете. Лекарят ще каже дали просто трябва леко да допълни диетата или все пак вижте добавките.

Освен да приемате хапчета, можете да ядете продукти, съдържащи желязо – червено месо, домашни птици, свинско месо – всичко това е достатъчно много желязо (то обикновено е в изобилие в повечето животински протеини). Съдържат по-тъмни зелени зеленчуци, като зеле и спанак много желязо. Освен това е и в сушените плодове, напр. сушени кайсии и стафиди, които също са отговорът на въпроса как компенсирайте дефицита, ако в организма няма достатъчно желязо.

Освен тъмнозелени зеленчуци и месо, не бива също пренебрегвайте морските дарове и семената (Healthline, 2017).

Ускоряваме усвояването на желязото

Добавки за усвояване на желязо

Разбира се, тялото няма да абсорбира всички витамини и минерали, т.е. които приемате вътре. Ако вече страдате от липса желязо, най-малкото от всичко, от което се нуждаете от това и какво е, разтворено не се абсорбира напълно. За да се увеличи количеството желязо, абсорбирано от тялото, опитайте се да консумирате с храна витамини от желязо, особено С. Той насърчава цялостното усвояване вещества в организма.

Храната може да намали кръвното желязо

Има редица храни, които може да се наложи да консумирате. намалете, ако страдате от недостиг на желязо, както те намаляват абсорбцията му и правят тялото недостиг на желязо. Така е важи за напитки като кафе, чай, храни, богати на калций (такива като мляко и сирене), както и пълнозърнести храни, може би това е отговорът въпросът е защо желязото не се абсорбира. Може би трябва да се откажете тези неща в диетата ви, за да подобрите усвояването на желязо (Healthline, 2017).

заключение

Много е важно нивото на желязо в кръвта да е винаги на правилното ниво. ниво. Намалението му означава намаляване на нивата на червената кръв клетки. Много хора могат да страдат от недостиг на желязо и дори не познайте за това. Ако погледнахте симптомите и мислите че много от тях се отнасят за вас, насрочете среща с вашия лекуващият лекар.

За щастие има много начини за повишаване на желязото в кръвта, без да е необходимо да се промени изцяло диетата.

Повишавайки нивото на желязото си, вече няма да се чувствате постоянни умора през целия ден. Вие също ще бъдете по-бързи възстановете се и избягвайте много други отрицателни ефекти върху здравето ефекти. Основното преди да направите някакви промени в диетата или приемайте непознати добавки за желязо, консултирайте се с вашия лекар.

Липсата на желязо в кръвта е сериозно нещо и то трябва да се подхожда с цялата отговорност.

Ако не го направите, до определена възраст можете печелете дефицит на желязо. Затова не забравяйте редовно вижте лекар, за да избегнете подобни проблеми.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment