Какъв вид протеин е по-добре да изберете?

Днес рафтовете на магазините се разрастват с голямо разнообразие от опции протеинови смеси, но как да разбера кое е най-доброто за вас? наш Преглед ще ви помогне да разберете това. По-долу ще говорим предимства и недостатъци на основните видове протеинови смеси и около как и защо можете да ги използвате във вашия диетата.

 • Суроватъчен протеин
 • казеин
 • Соев протеин
 • Ориз и грах
 • Яйчни протеинови смеси
 • Протеинови смеси на основата на говеждо месо
 • Конопените протеинови смеси
 • На всеки свой
  • За отслабване
  • За наддаване на тегло
  • За запазване на мускулната маса
 • Кой протеин е най-добрият?
   • Елитна суроватка от Dymatize
   • Universal Nutrition Ultra Whey Pro
   • 100% суроватъчен златен стандарт от оптималното хранене
   • Iso 100 от Dymatize
   • Оптимално хранене Платинен хидроуей
   • Syntha-6 от BSN
   • Elite XT от Dymatize

Суроватъчен протеин

Смесите на основата на суроватка са най-популярният източник. допълнителен протеин. Протеинът за тези смеси се получава от мляко в време за производство на сирене Млякото се коагулира, разделя се на две фази: твърди и течни. Твърдата фаза е маса, подобна на извара, и течна – суроватка, съдържаща това самия протеин.

Всъщност суроватката е разтвор на водоразтворим млечни протеини във вода. Само 20% от протеина, извлечен от мляко, са суроватка, останалите 80% са казеин.

суроватъчен протеин и какво е това

Суроватъчният протеин съдържа пълен набор от основни от съществено значение до умерени до високи аминокиселини от тях. Съдържа и сравнително голямо количество 1-цистеин, предшественик на n-ацетилцистеин и до ензим глутатион антиоксидант (този ред е написан специално да развеселим и зарадваме всички глупаци, четейки тази статия). Освен цистеин, съдържа и суроватъчен протеин някои биологично активни пептиди, които могат да намалят кръвно налягане (действа като слаб АСЕ инхибитор).

Този протеин е много популярен отчасти заради мита, че лесното усвояване на протеина допринася за бързия растеж на мускулите. прав това или не, трудно е да се каже, но едно е сигурно: неговите предимства силно преувеличени от маркетинга. Да суроватъчен протеин наистина по-бързо се усвоява и протеин от там наистина насърчава растежа на мускулите. Но засега няма надежден информация, че скоростта на храносмилането е от голямо значение за мускулен растеж.

Преди това този вид протеин се е считал за отпадъчен продукт и неговия Цената беше доста малка. Но сега нуждата от това увеличен и той не е толкова евтин. Това е лесно да се види. гледайки цените във всеки магазин за спортно хранене.

Долен ред: суроватъчният протеин се получава от млякото и за дълго време счита се за страничен продукт. Той се абсорбира сравнително бързо. (въпреки че значението на скоростта на асимилация е силно надценено) и съдържа в представете си всички съществени микроелементи.

казеин

Казеинът е млечен протеин, получен от твърдо вещество извара маса. Този протеин е неразтворим във вода За разлика от суроватката. Казеинови добавки са отличен източник на протеини, те също съдържат доста количество незаменима глутаминова киселина. Казеинът се усвоява по-бавен в сравнение със суроватъчния протеин поради неговия желиращи свойства. Някой харесва тази функция (ммм, помнете всички видове извара и каша с извара!), и някой не издържа и си спомня с ужас последното си опит за разбъркване на казеин в шейкър.

какво е казеин

Гелационното свойство няма особена полза за от нашето здраве обаче, това отличава казеина от другите протеини от практическа гледна точка. Способността на казеина да образува гелове поради специалната си структура (по-рано дори някои направено лепило). И ако изсипете 2 две чаши казеин в купа и добавете малко вода, ще се окаже толкова обичана от британците пудинг.

Физическите свойства на казеина са наистина невероятни и позволяват използвайте го за създаване на голямо разнообразие от кулинарни шедьоври. С казеина ще откриете света на протеиновите чийзкейки и мъфини. Други добавки (суроватъчен или оризов протеин) също могат използвайте за десерти, но тъй като те нямат желиращи свойства, трябва да добавите ксантанова смола или глюкоманан като желиращи агенти.

Поне на някой от вашите близки, който не наблюдава особено здравословен начин на живот, пудинг с шоколад и канела. Освен това по отношение на калоричност и съдържание на протеини, той ще бъде абсолютно идентичен на две пилешки гърди. Като цяло почти всички протеинови прахове съдържат ароматизатори за gentrification на вкуса, но използването на подправки и най-различни ароматизиращи добавки (например боровинки, екстракт от ванилия и и т.н.) може да повлияе положително на крайния вкус. Въпреки това, изглежда, че сме разсеяни.

Нека да преминем към ефекта върху здравето. Казеинът не е твърде различен. от суроватъчен протеин. Съдържа голямо количество калций (до 60% от дневната надбавка в една лъжичка за някои производствени компании), но в допълнение към това, тя не притежава никаква допълнителни предимства. Заслужава да се отбележи, че алергичните реакцията към млечните протеини обикновено е много по-силна върху казеина, отколкото върху суроватъчен протеин. Ето защо, ако имате проблеми с асимилацията млечни продукти, по-добре избягвайте смеси на базата на него.

Казеинът предпазва по-добре мускулните клетки от катаболизъм и създава по-добри условия за растеж на мускулите в сравнение със серума протеин поради бавна степен на храносмилане

Соев протеин

Соевият протеин се получава от соята и съдържа максимума количеството на такава основна аминокиселина като глицин. Много е често се използва в спортното хранене, както и в обикновеното продукти поради ниската си цена и простата технология на производство. Соята е някъде по средата между пълните източници протеин с пълен комплекс от аминокиселини и недостатъчно пълно, и съдържанието на метионин в него варира в зависимост от условията израстване.

Соев протеин на прах

Соята е добър източник на протеини, ако забравите за съдържанието на други биоактивни вещества в него (ще говорим за тях по-късно в следващата част на статията, включително дискусия за естрогенността). Той съдържа достатъчно аминокиселини и е слаб. вкус, който лесно се маскира от аромати. При обработка соята може да премахне много нежелани компоненти чрез получаване докато доста чиста смес от аминокиселини.

Въпреки че няма доказателства, че соята е по-добра от другите протеинови източници, соевият протеин може да се използва като приличен алтернатива на млечните протеинови смеси. Особено това трябва да е интересно за хора, алергични към млечни продукти (ще обсъдим ефекта върху хормоналната система в друг раздел).

Ориз и грах

Тези два източника на протеин се разглеждат заедно поради честите им споделяне. Очевидно и двата вида протеин, получени по този начин те са на растителна основа и затова са подходящи за вегани. Освен това всеки от тях поотделно не е такъв пълен. Но ако ги смесите в съотношение 1: 1 … и воала! …оказва се продукт с всички необходими аминокиселини.

Оризов

Протеинът, получен от ориз, е глоба и мек прах с малко лизин и добро разтворим във вода. като граховия протеин е обратното притежава желиращи свойства, подобни на казеина. Поради това, вероятно един грахов протеин сам би бил еднакъв полезен при готвене, какъвто е казеинът.

Оризовият протеин се счита за ниско алерген и е подходящ за хора с алергични към яйца, млечни продукти и соя.

Интересното е, че аминокиселинният състав на смес от протеини от ориз и грах (поради високото съдържание на цистеин в ориза) е много подобен на състава суроватъчен протеин; така че понякога смес от ориз и грахови протеини наречен веган аналог на суроватъчния протеин. сравнителен проучвания (сравнително ограничени) не показват значимост разлики между ориз и грахов протеинов микс и други източници протеин.

Яйчни протеинови смеси

Смесите от яйчен протеин са протеинови, получени от яйчен белтък и след това подложени на термична обработка и изпарение на вода.

ползите от яйчния протеин

Трябва да се отбележи, че използването на сурови яйчни белтъци не е така полезен като термично обработен. Факт е, че аминокиселината Авидин, присъстващ в яйчните протеини, се свързва с витамин В7, известен също като биотин, което прави невъзможно асимилирането му човешкото тяло. Въпреки че е умерена консумация на сурово яйце протеинът не е свързан с дефицит на биотин, обаче при някои проучвания съобщават, че дефицитът на биотин се развива на на фона на консумацията на няколкостотин грама яйчни протеини дневно в за дълъг период от време.

За протеиновите смеси на базата на яйчен протеин не е характерно този проблем, тъй като авидин се унищожава в процеса термична обработка. В същото време, яйчен жълтък обикновено не се използва поради с високо съдържание на мастни киселини, но може да добави левцин отделно, за да се създаде по-балансирана протеинова смес (обикновено левцинът се намира само в яйчния жълтък).

Такива протеинови смеси са доста подходящи за попълване. протеинови нужди, но те нямат предимства пред други източници на протеин. В допълнение, те притежават специфичен яйчен аромат, който може да бъде скрит само с използвайки най-мощните аромати.

Протеинови смеси на основата на говеждо месо

Протеиновите смеси на основата на говеждо месо се получават от дехидратирани и преработено краве месо (и това е първата протеинова смес в пазар с аромат на боровинки!).

Понастоящем не са открити значителни ползи. използването на телешки протеин в сравнение с други протеини смеси, особено когато става дума за смесена диета.

От практическа гледна точка финансовите разходи за дехидратация големи количества месо са прекомерно големи. следователно вероятно е придобитата протеинова смес от говеждо месо е фалшив, като се вземат предвид разходите за месо и огромен производствени разходи. Отделни аминокиселини може да се добави в необходимите пропорции, като по този начин се постигне пълен състав на аминокиселини.

Силова тренировка

Сместа обаче няма да съдържа биологично активни пептиди, характерни за месото. По същество страхотно вероятността сместа от говеждо протеин на плота Магазинът не е нищо повече от обикновен желатин. Протеинови смеси върху на основата на говеждо месо са сравнително нови на пазара и в същото време техните ползите и вредите от спортното хранене не са достатъчни разследвани.

Освен това подобни смеси едва ли са по-добри от другите източници. протеин, особено като се има предвид, че с голяма вероятност от тях истинският източник изобщо не е говеждо месо. Така че може би е по-добре просто хапнете сочно парче вкусно месо.

Конопените протеинови смеси

Конопеният протеин е протеинов продукт, получен от семена. коноп. За справка:

 • Конопът с високо съдържание на тетрахидроканабинол беше включен пазар до 30-те години. Тя беше изтребена в началните етапи на борбата срещу наркотици, а отглеждането и продажбата му отдавна са под забрана.
 • Сега конопът отново е в продажба, но се продава само един специфичен сорт, съдържащ малко количество психоактивен канабиноид.

В тази връзка конопеният протеин не влияе на нервните системата. Самите семена на канабис са балансирани от съдържанието на три макронутриента (протеини, мазнини и въглехидрати) и конопеният протеин е прах от семена, получен след извличане на конопено масло Съдържанието на протеин в този прах достига 70-90%, така че този продукт е доста подходящ за спортно хранене.

Известно е, че конопеният протеинов микс съдържа голямо количество количеството аргинин и тирозин, но не разполага с достатъчно количеството левцин и лизин; поради недостатъчно количество лизин, конопената протеинова смес се счита за непълна източник на протеин.

Има много изисквания за качество и въздействие върху конопено протеиново здраве. Повечето от тях свързано с доста високо съдържание на масло (мастни киселини в конопеният протеин представлява около 10% от дневните калории). Конопените протеинови масла са смес от омега-3 и омега-6 мазнини киселини. Омега-3 фрагмент, получен от алфа-линоленова киселина (ALA), тя е идентична с тази, открита в лененото семе. Няма толкова много изследвания върху конопените мастни киселини, но все още не са открити нищо особено в това. Единственото нещо, на което си струва да обърнете внимание внимание е, че ALA киселините не се абсорбират лесно човешкото тяло като eicosapentaenoic (EPA) и докозахексаенови (DHA) киселини, открити в рибеното масло.

Въпреки липсата на тетрахидроканабинол в конопения протеин съдържа други канабиноиди, които нямат значимост психоактивни свойства (канабидиол и канабидизин В), но не достатъчно доказателства, че тези вещества, макар и в минималните количества не влияят на здравето.

Като цяло конопът е приемлив източник на протеин, въпреки че го има стойност по-ниска от казеина поради недостатъчен лизин и левцин. Трябва също да се отбележи, че има възможност това Канабиноидите в състава имат ефект върху здравето, т.е. възможните последици все още не са напълно проучени. също не може да се каже, че яде протеин от канабис носи всякакви предимства пред останалите източници.

Конопен протеин

Такъв протеин обаче е богат на диетични фибри, каквито могат да бъдат доста важен фактор при избора на тази протеинова смес.

Във всеки случай искаме да кажем тази загриженост относно скоростта храносмилане или някакви специални свойства на различни протеини праховете вече са вторични параметри, с които трябва да се справите възможно е до безкрайност. Протеиновите прахове са предназначени да бързо и лесно да компенсирате ежедневния си прием на протеини и всички протеинови смеси напълно отговарят на това изискване (въпреки че не бихме препоръчали да използвате смес от говеждо месо).

На всеки свой

Ако е възможно, най-добре е да получавате колкото е възможно повече протеин от редовното храна и след това компенсирайте останалия дефицит с протеинови смеси. Може би вашият избор ще бъде в полза на удобството и вкус (суроватъчен протеин) или се интересувате от готвене на нещо от протеинови смеси, тогава ще изберете казеин. Или може би си основен критерият за вашия избор е вашата алергия и тогава ще изберете протеин смес от грах и ориз или яйца. В случая, когато е важен ниският цена, най-доброто решение е соята. Като цяло изборът на оптимален протеиновата смес не е нещо сложно и зависи в по-голямата си част части по ваше предпочитание.

Напоследък все повече се питат обучаващи хора въпроси: кой протеин е по-добър? Кой протеин да избера за тези или други цели? На първия въпрос не може да се отговори, като се каже кой или един вид протеин, колкото е възможно повече за различни цели определен вид ще бъде ефективен.

За отслабване

Тези, които са с наднормено тегло и искат да придобият по-изявена и тънка фигура, те на първо място се нуждаят включете казеиновия протеин в диетата си. Спортни добавки на основата на този протеин може да намали апетита на човек чрез като по този начин тялото му консумира по-малко храна.

кой протеин помага за контролиране на теглото

Казеиновият протеин, попадайки в тялото, се разпада в определен com, който за поне 8 часа ще даде усещане ситост, но в същото време поради протеин за запазване на мускулите и паралелно ще помогне да отслабнете.

Също така за хора с нежелана маса би било много добавете изолат от суроватъчен протеин на мястото. Той е способен храносмилайте възможно най-бързо и дайте на тялото почти моментално всички необходими аминокиселини, които допринасят за разрушаването на мазнините клетки, замествайки ги с качествени солидни мускули.

За наддаване на тегло

За онези спортисти, които ежедневно се борят да влязат собствена маса, идеално оръжие и помощник в това трудно това ще бъде концентрат на суроватъчен протеин, както и многокомпонентни протеини.

Протеин за масата

Суроватъчният концентрат може да се абсорбира от човека тяло в рамките на 1,5 – 2 часа. Това позволява на спортиста яжте храна възможно най-често, което е известно, че е жизненоважно необходимо, ако говорим за максималния набор мускули маса.

Многокомпонентните протеини често се състоят от такива видове. протеин: казеин, концентрат на суроватъчен протеин, суроватъчен изолат протеин и млечен протеин. Тънки хора с набор от мускулна маса, многокомпонентните протеини не са толкова важни през целия ден, колкото нататък нощта.

Характеристика на многокомпонентните протеини е този вид Протеинът в техния състав има различна степен на смилаемост. Така е означава, че приемането на порция от многокомпонентни протеини всеки вид протеинът ще се освободи в определен период от време, такъв протеините, като чистият казеин, се абсорбират напълно за 8-12 часа. През цялото това време мускулите ще бъдат снабдени с необходимото за изграждане висококачествен мускулен протеин.

За запазване на мускулната маса

И накрая, препоръките за прием на протеинови добавки са достигнати на големи и вече красиво изградени спортисти, собственици атлетична форма, желана от всички. Такива спортисти често притеснен как да не изхвърля това, което вече е разработено с години маса и, ако е възможно, повишете я с порядък по-висока. за описаните нужди на хората, представени от най-добрите протеините определено могат да бъдат наречени суроватъчен концентрат и казеин.

Протеин за запазване на мускулната маса

Казеинът се приема най-добре преди лягане, за да не го правят мускулите остана дълго време без протеин и през целия ден вземете 3-4 порции концентрат на суроватъчен протеин. такъв прост начин за използване на тези добавки ще доведе до желаното резултати и ще постигнете целта си.

Една единична порция на всякакъв вид протеин трябва да бъде най-малко 30 в. и не надвишават прага от 50 gr.

Кой протеин е най-добрият?

Най-добрите концентрати на суроватъчен протеин са:

Елитна суроватка от Dymatize

Dymatize-елит-суроватъчен протеин

Universal Nutrition Ultra Whey Pro

Universal-ултра-изо-суроватка

100% суроватъчен златен стандарт от оптималното хранене

Gold-стандарт

Сред серумните изолати лидерите са:

Iso 100 от Dymatize

ISO100-1lb_GourmetChocolate

Оптимално хранене Платинен хидроуей

Platinum-hidroway

Признават се най-добрите многокомпонентни протеини:

Syntha-6 от BSN

BSNSintha6

Elite XT от Dymatize

Dymatize-елит-XT

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment