Какви храни съдържат калий

 • Значението на калия за здравето на спортиста
  • Характеристики на усвояването на калия от организма
  • при ем на калий
 • Храни, богати на калий
   • продукти
   • Съдържание на калий, g на 1 00 g продукт
  • Витаминни и минерални комплекси, съдържащи калий

Калият е основна макроклетка, регулираща водната сол баланс в тялото и жлезите, участващи в работата, вътрешни органи, кръвоносни съдове, мускули. Този елемент се показва в голям брой. от тялото с активно изпотяване и, следователно, неговото достатъчно приемът е спешен въпрос за активно лице занимава се със спорт.

Значението на калия за здравето на спортиста

Най-важните функции на калия, особено важни за хората, се занимават със спорт, както следва:

 • Заедно с натрия поддържа водно-солевия баланс тялото.
 • Чрез стимулиране на производството на определени ензими поддържа баланса на киселини, основи и соли в организма, премахва излишната течност, като по този начин предотвратява подуването.
 • Той е необходим за нормалното функциониране на сърцето, в случай на липса му клетките на миокарда набъбват, свива се свиването на сърдечния мускул. Приактивно физическо натоварване, такова нарушение на органа водят до непоправими последици.
 • Участва в превръщането на глюкозата в енергия, ако е такава мускулната недостатъчност започва да липсва енергия и по-лошо намаляват.
 • Осигурява безпрепятствено преминаване на нервните импулси от органи и тъкани до мозъка и обратно.
 • Предоставя кислород на мозъка.
 • Помага на тялото да премахва токсините.
 • Той е отговорен за физическата издръжливост на човек, защото намалява умора.

Характеристики на усвояването на калия от организма

Следните характеристики на абсорбцията на калий трябва да се вземат предвид. тяло:

 • Важно е да се поддържа оптимален баланс на натрий и калий. Прекомерният прием на калий води до излугване. натрий. При липса на калий тялото се стреми да го замести натрий, който не може да изпълни всички функции на калий.
 • Калият се усвоява слабо от организма при липса му магнезий.
 • Ускорява абсорбцията на калиев витамин В6.
 • Кофеин, алкохол, прекомерни сладки, стрес, тежките диети инхибират усвояването на калий.

Прием на калий

Средната препоръчителна доза на прием на калий в организма за хора над 18 години е 2 г. За хора, които имат редовно тренировки, увеличете приема на калий до 2.5 -3 g. Спортистите, които активно набират мускулна маса, трябва да имат средният дневен прием на калий на ниво 4-5 g.

„Продукти,

Храни, богати на калий

[sam code = “true”]

Калият е често срещан макронутриент в храните. Най-богатите в тях са зелен чай и какао. Много от него в спанака и бобови растения. Склад за калий са сушените плодове и ядки. Плодовете са богати на тях, гъби, зеленчуци, зърнени храни. Той е в мляко, сирене, извара, черен дроб.

продукти

Съдържание на калий, g на 100 g продукт

Зелен чай 2,5
Какао на прах 1.7
Пресен спанак 0.8
бобови растения:
боб 0.8
грах 0.7
Зелен грах 0.3
Ядки:
бадеми 0.8
лешник 0.7
фъстъци 0.65
Борови ядки 0.6
Слънчогледови семки 0.6
орех 0.5
Сушени плодове:
Сушени кайсии 1.8
сушени сливи 0.9
стафиди 0.9
гъби:
пачи крак 0.56
бели гъби 0.45
вид гъба 0.4
зеленчуци:
картофи 0.55
Брюкселско зеле, колераби 0.37
домати 0.3
цвекло 0.3
чесън 0.28
моркови 0.2
Бяло зеле 0.19
Плодове, плодове:
авокадо 0.45
праскови 0.4
банан 0.35-0.4
кайсии 0.3
Ябълките 0.2 8-0.3
грозде 0.26
Хурма, мандарини, грейпфрут, портокали 0.2
калина 0.2
червена боровинка 0.19
житни растения:
Елда круши 0.38
едро овесено брашно 0.36
Пшенична крупа 0.2
Ечемична крупа 0,2
Перлен ечемик 0.18
Животински продукти произход
месо 0.15
Черният дроб 0,3
Млечни продукти
Прахово мляко 1
сирене 0.7-1.3
Извара 0.1-0.15

За максимална асимилация на калий от храни трябва спазвайте определени препоръки:

 • При готвене на храни до 60% калий отива във вода. Ако не е така Ако смятате да приготвяте супа, тогава е по-добре да ядете пресни зеленчуци или ги парите.
 • По-добре е да не готвите зърнени храни, а да изсипете вряща вода – по-добре е вкусът на зърнените култури ще се разкрие и целият калий ще остане в продукта.
 • Гъбите, зеленчуците, бобовите растения не трябва да се накисват преди готвене във водата.
 • Телешкият черен дроб трябва да се задушава.

Почти 100% калий се абсорбира от суров или на пара продукти, в които заедно с калий има пироксидин (витамин В6): банани, картофи, моркови, зеле.

Витаминни и минерални комплекси, съдържащи калий

Производителите на популярния днес витамин-минерал комплексите включват калий в състава на техните продукти в незначително количество (не повече от 2% от дневната “спортна” доза). Така е поради факта, че има много храни, богати на калий, те са навсякъде отговарят и са на достъпни цени. Балансирано хранене – основно предотвратяване на недостиг на калий.

„Панангинов

Най-често срещаното лекарство, съдържащо калий, е Panangin. Може лесно да се закупи в аптеката. Можете също така да купите Още по-достъпно средство е Asparkam. Тези две лекарства всъщност не се различават един от друг, само на цената, но лекарят ми казва каза, че Panangin е по-добре. Всичко може да бъде, защото че се продава в опаковка вътре, която е плътно бутилка за затваряне, а самите таблетки са покрити с черупка. Asparkam същите се продават в обикновени хартиени чинии, под формата на таблетки без черупки, което е по-добре да закупите – вие избирате, но по-добре се консултирайте лекар.

При изразена липса на калий се предписват хранителни добавки, като напр Биокалий или калиев глюконат. Като част от минерални комплекси калий задължително присъства в комбинация с магнезий. мога Консумирайте Baziko концентрат от Nahrin, Multi Mineral Caps от американската компания Twinlab.

В сложни спортни витаминни и минерални добавки калий задължително се комбинира с магнезий и витамин В6. Днес популярни: Пакет за животни и ежедневен спорт от Universal Nutrition, Мултивитамини за Мъже от BioTech, Orange Triad.

Тъй като калият обикновено е с ниско съдържание на витамини и той се получава от тяло с пот, експертите препоръчват попълване на калий в тялото веднага след тренировка, използвайки специални спортове пие. Те не само ще попречат да утолите жаждата ви, но и да наситите тялото с глюкоза и електролити (натрий и калий). Използвате в търсенето: Carbo Load Drink от Squeezy, Defy Black от Nutrex, Хидратирайте @ Изпълнявате от Isostar.

За хората, които се занимават със спорт, балансирането е изключително важно. яжте и периодично се консултирайте с лекар за подбор индивидуални витаминни и / или минерални комплекси, хранителни добавки или пие. Подкрепете тялото си отвън с необходимите елементи – ще бъде благодарен!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment