Какво е по-добре да се пие по време на тренировка – BCAA или суроватъчен Протеин?

Какво да пием по време на тренировка – BCAA или суроватка протеин? Проучванията показват, че може би отговорът е! В това В статията ще се опитаме да определим – bcaa или протеин, което е по-добре за отслабване.

 • Какво е по-добре да изберете – протеин или bcaa
 • Разбиране на ролята на левцина
 • Избор на най-добрата суроватка
 • Какво да помислим освен левцин
 • Правилното решение: протеин или bcaa какво да избера?
  • Какво е по-добре след тренировка на протеин или bcaa?

Какво е по-добре да изберете – протеин или bcaa

BCAA (Аминокиселини с разклонена верига) Днес стана доста популярно да се пие по време на тренировки. Те са лесно смилаем, така че те бързо влизат в мускулите и помагат сведете до минимум вероятността от повреда. И за хора, които не са обичат да пият обикновена вода, те също са по-вкусен вариант възстановяване на водния баланс в организма.

Шейкър за протеинови шейкове

BCAA се състоят от три основни аминокиселини: левцин, изолевцин и валин. Доказано е, че от тях левцинът има най-голям положителен резултат ефект върху растежа и възстановяването на мускулната маса. По този начин Ясен ли е изборът в полза на BCAA? Може би не.

Има доказателства, че за синтез мускулни протеини (индикатор за степента на мускулна стимулация) имате нужда от нещо повече от богати на левцин BCAA. Следователно може би най-доброто изборът е многокомпонентен протеин (протеин, който съдържа всички девет незаменими аминокиселини).

Разбиране на ролята на левцина

Проучване върху плъхове, публикувано от вестник FASEB, изследователите наблюдават повишени нива на левцин в кръвта и след синтеза на мускулни протеини (SMB) се върна към първоначалния състояние. Ако изграждането на мускулите спре по време на от това как левцинът все още присъства в кръвта, тогава може би само за максимално стимулиране на SMB не е достатъчно левцин.

Създаването на оптимален SMB е енергоемък процес. Доказано е, че левцинът оптимизира максималното изграждане на мускули маса, обаче, това не означава, че той също го подкрепя правилното ниво. [2] С други думи, левцинът се справя чудесно стартирането на процеса SMB. Но ако малко след това натрупване мускулната маса престава, тогава левцинът е несъвършен вариант, особено при дълги тренировки. В крайна сметка вие заинтересовани от процеса SMB да продължи колкото е възможно По-дълъг!

Суроватъчен протеин

Избор на най-добрата суроватка

Проучвания при плъхове и хора показват, че мускулите са повече ефективно използвайте “непокътнат” левцин (открит в суроватъчен протеин), отколкото левцин в свободна форма (открит в BCAA) [3,4]. Това предполага, че суроватката е по-добра. стимулира SMB процеса, отколкото BCAA.

В подобно проучване бяха предложени по-стари теми или добавка EAA, или суроватъчен протеин (с същото количество от EAA). Проучването установи, че групата, който взе суроватка, изпита по-голям баланс метаболизъм на мускулния протеин [4]. Но защо се случи това?

Какво да помислим освен левцин

Доктор Майк Робъртс и неговият екип в лабораторията Проведени молекулярни и приложни науки на Университета Обърн предварително проучване на ролята на други биоактивни съединения при суроватъчен протеин за стимулиране на SMB. По-специално, изследователи изследва феномен, наречен екзозоми, произхождащ от суроватъчен протеин. ”

Екзозомите са наночастици в нашата кръв, слюнка и други. телесни течности. Тяхната роля е да прехвърлят протеини и други съединения в цялото тяло. Използвайки сложна методология, Екипът на Робъртс откри, че тези наночастици се упражняват определено положителен ефект върху синтеза на мускулни протеини.

„Когато консумирате суроватъчен протеин, в резултат на съдържанието в него левцин, синтезът ще се увеличи в рамките на 1-4 часа мускулен протеин – казва Робъртс. – Въпреки това се увеличава синтез на протеини в мускулите може да се случи след този период поради екзозоми, съдържащи се в суроватъчния протеин и стимулиращи този процес в скелетната мускулна тъкан. ”

виза или протеин е по-добре

Правилното решение: протеин или bcaa какво да избера?

Все едно, нека да отговорим на въпроса – bcaa или протеин, което е по-добре за отслабване? Към днешна дата няма достатъчно данни за да заключим, че бързодействащ протеин като суроватката е по-добра от BCAA. Изследванията обаче са повече градуси показват този факт. Ако искате да увеличите максимално растежа мускулна маса или да я поддържате на постоянно ниво по време на отслабване, суроватъчният протеин е разумно решение.

Какво е по-добре след тренировка на протеин или bcaa?

Веднага след тренировка тялото трябва да компенсира загубите. енергия, изразходвана по време на часовете в залата. Ако следвате правило за прозорец с въглехидрати, след това в рамките на 20-30 минути след тренировка трябва да използвате нещо от въглехидрати, например да пиете гейнер. Но ако сме ангажирани с цел отслабване и изгаряне на мазнини, тогава по-добре няма какво да продължи процеса на разделяне на мазнините. И в този момент тялото трябва да му бъде дадено протеини, за да запази мускулите маса. И колкото по-бързо получаваме готови аминокиселини, толкова повече по-малко вероятно е да разгради мускулните влакна, за да произведе енергия. От това следва, че е по-добре след тренировка за отслабване. консумирайте BCAA аминокиселини. Но ви съветвам да внимавате тяло и разберете какво работи най-добре за вас.

Ако имате някакви въпроси какво е по-добре да си купите протеин или bcaa, попитайте ги в коментарите.

източници:

 1. Norton, L. E., Layman, D. K., Garlick, P., Brana, D., Anthony, T. G., Zhao, L., … & Walker, D. (2007). Контрол на излъчването синтезът на мускулни протеини се забавя и удължава поради приема на храна. Списание FASEB, 21 (5), A714.
 2. Wilson, G. J., Moulton, C. J., Garlick, P. J., Anthony, T. G., & Layman, D. K. (2012). Реакции на фактор на удължаване 2 (eEF2) и протеин киназа, активирана с аденозин монофосфат (AMPK) след хранене левцин и въглехидратни добавки за регулиране на продължителността синтез на протеин и енергийна хомеостаза в скелетната мускулна тъкан плъхове. Хранителни вещества, 4 (11), 1723-1739.
 3. Nolles, J. A., Verreijen, A. M., Koopmanschap, R. E., Verstegen, M. W. A., & Schreurs, V. V. A. M. (2009). Постпрандиална окислителна загуба на свободни и свързани протеин аминокиселина в диетата: взаимодействия и адаптация. списание на физиологията на животните и храненето на животните, 93 (4), 431-438.
 4. Katsanos, C. S., Chinkes, D. L., Paddon-Jones, D., Zhang, X. J., Aarsland, A., & Wolfe, R. R. (2008). Суроватъчен прием протеин в напреднала възраст води до повишено натрупване на мускули протеин и да не абсорбира незаменимите, които се съдържат в него съдържание на аминокиселини. Изследване на храненето, 28 (10), 651-658.
 5. https://www.bodybuilding.com/content/are-bcaas-or-whey-protein-better-during-training.html

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment