Какво е суроватъчен протеин и как е приемете правилно

Не всички протеини са еднакви: някои, като суроватката протеинът е по-добър от другите.

Суроватъчният протеин съдържа голямо количество основни аминокиселини, които бързо се абсорбират от тяло. многоброен изследвания показват, че по време на употребата им се увеличава сила и мускулна маса, излишната мазнина се губи.

Но суроватъчните протеини са нещо повече от протеини. Те притежават мощни биологични ефекти. Суроватъчен протеин как беше доказано се бори с депресията, понижава кръвното налягане и ниво на кръвна захар

Днес тя е една от най-изследваните добавки. Най- в тази статия ще научите всичко за суроватъчния протеин: какво е това начина, по който работи, как да приемате суроватъчен протеин как може да ви помогне да постигнете желаните цели в спорта и здраве.

 • Какво е суроватъчен протеин?
  • Суроватъчни протеинови добавки, богати на протеин и BCAA
 • Най- идове суроватъчен протеин:
 • Ефектът на суроватъчния протеин върху мускулната маса и сила
  • Суроватъчен протеин за отслабване
 • Други полезни свойства на суроватъчния протеин
  • Дозировки и странични ефекти
  • Важно е е

Какво е суроватъчен протеин?

Muzhchina-prinimaet-протеинСуроватъчният протеин представлява смес от протеини, изолирани от суроватка. Серум – това е течната част от млякото, която се отделя по време на производството сирене. Млякото съдържа два основни вида протеин – казеин (80%) и суроватъчен протеин (20%).

Суроватъчният протеин се намира във воднистата част на млякото. в време за производство на сирене, мазната част на млякото се съкращава и серумът се отделя от него като страничен продукт. Имали ли сте някога отвори кисело мляко и видя течност, стърчаща отгоре? Това беше а именно суроватка. Преди, преди да бъде открита търговска стойност, производителите на сирене смятат суроватката за отпадък производство.

След отделяне от сиренето, суроватката преминава през серия от етапи на обработка, да стане суроватъчен протеин – прах, към който се добавя шейкове, хранителни заместители и протеинови барове.

Ето как изглежда суроватъчният протеин:

Шоколадов

Чистият суроватъчен протеин не е много приятен, така че в към него обикновено се добавят ароматизатори. Сега много популярен прахове с аромат на шоколад, ванилия и ягоди.

Важно: прочетете състава, защото някои производители добавете към праха различни добавки, например захар, която не е много полезно.

Приемът на суроватъчен протеин ви позволява да увеличите с 25-50 грама дневен прием на протеини. Може да се използва от културисти. и тези, които се занимават с фитнес зали, както и хора, които трябва да отслабнете или които нямат протеин в диетата.

Повечето ароматизирани смеси са доста вкусни и могат използва се за приготвяне на коктейли. Суроватъчен протеин обикновено не причинява алергии, въпреки че хората с непоносимост лактозата трябва да бъде внимателна.

Изводи: Суроватъчният протеин е смес от протеини, което е страничен продукт от производството на сирене. Това е все едно обикновено се продава като ароматизиран прах, който добавя се към шейкове, хранителни заместители и протеинови барове.

Суроватъчни протеинови добавки, богати на протеин и BCAA

Стройно момиче с протеинПротеините са основните “тухли” човешкото тяло. Те се състоят от различни тъкани, органи и биологично активни вещества: сухожилия, органи, кожа, хормони, ензими, невротрансмитери и др. Протеините също са неразделна част от контрактилните елементи на мускулите.

Протеините са изградени от аминокиселини – по-малки молекули, които свързани помежду си като мъниста на конец. Някои аминокиселини произведени от клетки, докато други могат да влязат в тялото само с храна. Тези, които трябва да получим от храната, наречен незаменим. Суроватка – много богата на макронутриенти течен, защото съдържа висок процент аминокиселини с разклонена верига (BCAA), левцин и цистеин.

Проучванията показват, че левцинът стимулира най-много анаболизъм, цистеин увеличава съдържанието на глутатионов антиоксидант, следователно суроватъчният протеин е особено ефективен за мускулен растеж. Човешката кърма се състои от 60% от суроватъчни протеини (в сравнение с 20% в кравето мляко).

Изводи: Суроватката е пълна със здравословни протеини и есенциални аминокиселини, включително левцин и цистеин.

Видове суроватъчен протеин:

 • изолат
 • концентрат
 • хидролизат

Суроватъчен протеин и шейкърИма няколко популярни типа. суроватъчен протеин. Основната разлика между тях е техният метод обработка.

 • Концентрат: около 70-80% протеин, има добро състав на аминокиселини. Съдържа лактоза (млечна захар) и мазнини, бързо се абсорбира от тялото. Не е подходящ за хора с непоносимост без лактоза.
 • Изолат: 90% протеин и повече. Съдържа по-малко лактоза и мазнини, тя няма много полезни хранителни вещества, както в концентрата на суроватъчен протеин.
 • Хидролизат: известен също като хидролизиран суроватъчен протеин. Това е най-пречистената форма на протеин, която усвояват се по-бързо. Повишава нивата на инсулин с 28-43% по-високо, отколкото изолира.

Суроватъчният протеинов концентрат се счита за най-добрият вариант за съотношение цена / качество. Такива добавки са най-евтините, в тях повечето от полезните хранителни вещества, които съдържа се в серума. Мнозина също харесват вкуса, който, вероятно свързано с наличието на лактоза и мазнини.

Ако имате непоносимост към суроватъчен протеин или ако сте искате да увеличите протеина в диетата си, когато ограничавате въглехидрати и мазнини, а след това суроватъчен протеин изолат (или дори хидролизат) може да бъде най-добрият вариант. Имайте предвид, че въпреки че концентратът е най-популярната форма суроватъчен протеин, проучете неговата ефективност, обикновено на изолат.

Изводи: Основните видове суроватъчен протеин са концентрат, изолира и хидролизат. Те могат да варират в съдържанието на протеини, вкус, усвояемост и цена.

Ефектът на суроватъчния протеин върху мускулната маса и сила

Най-често суроватъчният протеин се приема за изграждане на мускул. и развиват физическа сила. Тази добавка е много популярна сред спортисти, културисти, фитнес модели, както и тези, които Упражнявайте редовно във фитнеса.

„Стройно

Ето как серумът влияе на мускулатурата и мускулната сила:

 • Суроватъчният прах осигурява на организма протеини и аминокиселини, които са необходими за растеж на мускулите.
 • Суроватъчният протеин повишава анаболното освобождаване хормони, които стимулират растежа на мускулите (например инсулин).
 • Суроватъчният протеин съдържа много аминокиселина левцин, за който е известно, че стимулира синтеза на мускулни протеини молекулярно и генетично ниво.
 • Суроватъчният протеин се абсорбира и улавя от клетките. по-бърз от другите видове протеин.

Той е особено ефективен, когато се използва непосредствено преди, след или по време на тренировка (синтез на протеин, обикновено максимум след края на физическото натоварване). Въпреки това, наскоро проучванията стигат до заключението, че най-важният фактор за мускулният растеж е общото количество консумиран протеин на ден. Така че няма значение дали ядете протеин по време на това време за обучение или извън него.

Смята се, че суроватъчният протеин е по-добър от другите видове протеин. (особено соя). В сравнение с казеина, предимството не е толкова очевидно. Серумът е ефективен в краткосрочен план. тичайте, но казеинът стимулира растежа на мускулите по-дълго че резултатите са сходни.

Имайте предвид обаче, че ако диетата ви не е достатъчна протеин, суроватъчните протеинови добавки е малко вероятно да имат значително влияние върху резултатите. От друга страна, в едно изследване при индивиди възрастни хора, които са консумирали достатъчно протеин, нямаше разлика в мускулния растеж в групи, където приемали само серум или само въглехидрати в продължение на 12 седмици в комбинация с редовна физическа активност.

По този начин, положителният ефект на суроватъчния протеин върху мускулите и мускулната сила са смесени и това води до различни хора може да варира значително. Ако ядете много месо, риба, яйца и млечни продукти (също богати на протеини), след това ефективност вероятно серумът е минимален.

Изводи: Има много доказателства, че суроватката протеинът ефективно увеличава мускулната маса и сила, въпреки че от резултатите от някои изследвания не са полезни свойства.

Суроватъчен протеин за отслабване

Момиче с протеинов шейкИзвестно е, че протеинът може помогне да отслабнете. Засилва метаболизма чрез 80-100 калории на ден и това автоматично води до факта, че човек изяжда 300-400 калории по-малко на ден. В едно проучването доказа, че приемът на протеини в количество от 25% от дневният прием на калории намалява храната с 60%, наполовина по-често има желание да хапне през нощта. употреба суроватъчният протеин е чудесен начин да увеличите приема протеин, който е много важен за отслабване.

Проучванията показват, че заместване на други източници на калории суроватъчен протеин в комбинация с физическа активност може водят до загуба на тегло от почти 4 кг, докато тя ще се увеличи мускулна маса. Ето защо, ако се опитвате да отслабнете, тогава добавки със суроватъчен протеин ще ви помогне да отслабнете и да задържите мускулите.

Изводи: Доказано е, че протеините намаляват теглото чрез увеличаване метаболизъм (разход на калории) и загуба на апетит (намаляване прием на калории). Суроватъчният протеин може да помогне за увеличаване загуба на мазнини при поддържане на мускулна маса.

Други полезни свойства на суроватъчния протеин

Измерителна лъжица протеинСуроватката не е само източник висококачествен протеин, той съдържа и други полезни хранителни вещества вещества, включително лактоферин, бета-лактоглобулин, алфа-лакталбумин и имуноглобулини.

Суроватъчният протеин има положителни ефекти върху здраве: понижава кръвното налягане, кръвната захар и намалява симптоми на стрес и депресия. В допълнение, той може да предпази от рак, намалява симптомите на хепатит, увеличава минералната плътност костна тъкан, подобрява имунната функция при пациенти с ХИВ. Векспериментите са показали, че суроватъчният протеин се увеличава продължителност на живота на лабораторни мишки.

Изглежда, че полезните ефекти на суроватъчния протеин са зависят от високото съдържание на аминокиселина цистеин в него, която повишава нивото на глутатион – основният антиоксидант в клетките организма.

Изводи: Серумът има много други полезни освен протеин компоненти. Високите нива на цистеин увеличават нивата антиоксидант глутатион.

Дозировки и странични ефекти

Момиче с разстроен стомахИ така, как да вземем суроватъчен протеин? Средната доза е 1-2 супени лъжици (около 25-50 грама) на ден, обикновено след тренировка. препоръчва се следвайте инструкциите на производителя на опаковката. Имайте предвид това ако имате много протеин в диетата си, след това приемате допълнително протеинът вероятно ще бъде неефективен.

Смята се, че протеинът причинява увреждане на бъбреците и допринася за развитието на остеопороза, но това не е така. Всъщност протеинът предпазва от остеопороза, докато няма ефект здраве на бъбреците. Хората с болни бъбреци или черен дроб обаче ако е възможно, трябва да избягват използването му или консултирайте се с лекар преди приема добавки.

Яде прекалено много суроватъчен протеин може да причини храносмилателни разстройства: гадене, метеоризъм, диария, болка в червата и спазми. Някои хора са алергични към серум. Ако тялото ви не понася редовно протеини концентрат, тогава трябва да се използва изолат или хидролизат. или просто не яжте суроватка и яжте други храни, богати на протеини.

Трябва да се отбележи, че суроватъчният протеин е безопасен и полезен. продукт, повечето хора могат да го консумират без никакъв проблеми.

Важно

Суроватъчният протеин е източник на висококачествен протеин, която се абсорбира бързо и ефективно се използва в организма човек. Той е особено важен за спортисти, културисти и хора които трябва да спечелят мускулна маса и сила, като същевременно губят мазнини.

Когато става дума за изграждане на мускули и изгаряне на мазнини, протеин – най-добрият сред другите хранителни вещества. Суроватъчен протеин много по-добре от другите видове протеин.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment