Какво представляват аминокиселините и какви са техните полезни свойства?

Най- реме е да разберете какви са аминокиселините, защо са необходими и как вземете ги правилно.

Аминокиселините служат като “градивен елемент” за протеините, защото благодарение на уникалната последователност от 21 типа данни органични съединения в организма се образуват всички видове протеини и мускулна тъкан. По отношение на химичната структура, аминокиселините характеризиращо се с наличието на аминогрупа с азотен атом, който е основата на това съединение.

Наличието на азотен атом отличава аминокиселините от другите хранителни вещества, които получаваме от храната (напр. въглехидрати), затова това са единствените съединения, които способни да образуват тъкани, органи, мускули, кожа и коса.

Сега, когато хората чуят за протеини, те автоматично мислят само мускулна и бодибилдинг, въпреки че аминокиселините са значителни компонент от диетата на всеки човек, но по-специално той е важен за тези, които се занимават с всеки спорт. Аминокиселините обикновено попадат в 3 категории: незаменими, полузаменяеми и взаимозаменяеми.

 • Есенциални аминокиселини
  • Аминокиселини с разклонена верига (BCAA)
   • Левцин, изолевцин и валин
  • Други есенциални аминокиселини
   • хистидин
   • лизин
   • триптофан
   • метионин
   • фенилаланин
   • треонин
 • Есенциални аминокиселини
   • аланин
   • глицин
   • аспарагин ова киселина
   • аспарагин
 • Полуесенциални или условно есенциални аминокиселини
   • серин
   • аргинин
   • тирозин
   • пролин
   • орнитин
   • глутамин
   • цистеин
 • Ползите и употребата на аминокиселините
  • Мускулен анаболизъм, намалена мускулна умора и помощ при възстановяване на мускулите
  • Аминокиселини за отслабване
  • диабет
   • Най- ъзпаление и артрит
   • Имунна система
   • Раждаемост
 • Аминокиселинни добавки
  • Аминокиселини на прах
  • Аминокиселини в таблетки
 • Как да приемаме аминокиселини?
 • заключение

Есенциални аминокиселини

Какво се разбира под думата „незаменим“? “Essential” означава, че тези аминокиселини не могат да бъдат синтезирани в тяло и трябва да се поглъщат с храна. Има 9 незаменими аминокиселини, включително известната група ВСАА.

Zamer-talii

Аминокиселини с разклонена верига (BCAA)

Левцин, изолевцин и валин

От 9-те основни аминокиселини, 3 принадлежат към категорията аминокиселини с разклонена верига. Това са левцин, изолевцин и валин. BCAA имат уникална химическа структура в сравнение с други незаменими аминокиселини и затова имат специални свойства. За разлика от други аминокиселини, BCAA са по-бързи и по-добри. абсорбирани от тялото, тоест те не се абсорбират в стомаха, но всъщност отиват директно към мускулите. За да научите повече за BCAA, прочетете нашата статия BCAA С какво са аминокиселини разклонени вериги? ”

Други есенциални аминокиселини

Други незаменими аминокиселини: хистидин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и лизин са необходими на организма да изпълняващи редица физиологични функции.

хистидин

Хистидин е ароматна аминокиселина, която изпълнява редица жизненоважни функции в организма, включително участие в синтез на хемоглобин, функционирането на имунната система и възстановяване на тъканите. Хистидинът е важна аминокиселина в периодът на човешки растеж, както и по време на рехабилитация след заболяване.

лизин

Лизинът играе важна роля във функционирането на имунната система. Той е също заедно с полуесенциалните киселини участват в синтеза колаген за поддържане на кожата, косата и ноктите здрави.

триптофан

Триптофанът е основна ароматна аминокиселина, която съдържа индолова сърцевина. Той изпълнява редица функции в тялото, в По-специално, той играе ролята на химически пратеник в нервната система. Вза разлика от други аминокиселини, L-триптофанът не е разтворим във вода и устойчив на топлина, тоест по време на обработката не губи много част от полезните свойства.

метионин

Метионинът е аминокиселина с неприятна миризма (съдържа атом сяра), който е предшественик на други аминокиселини като такива като таурин. Антиоксидантните му свойства могат да защитят тялото, потискане на действието на вредни вещества в него. Тя също участва в изграждането на протеини и производството на различни хормони, включително адреналин и мелатонин.

фенилаланин

Фенилаланинът е неполярна аминокиселина, която има бензилова странична верига и е известен със своя антидепресант свойства. Той играе важна роля в производството на допамин и адреналин.

треонин

Тази аминокиселина е полярно незаредена и след това асимилацията се превръща в пируват, играе важна роля в производството производство на глюкоза и ATP енергия.

Есенциални аминокиселини

Есенциалните аминокиселини са тези, които могат да бъдат синтезиран от тялото. Може да имате следния въпрос: „Ако те се произвеждат в тялото, тогава защо да го правим вземете ги допълнително? “. Факт е, че по време на физически упражнения, след като енергията под формата на въглехидрати се изчерпи, тялото започва да търси други източници на хранене. Аминокиселини може да действа като източник за осигуряване на мускул всичко необходимо, за да продължите тренировката си. Въпреки това, тялото често не е в състояние да произвежда аминокиселини достатъчно бързо за срещата се увеличи по време на нуждите от обучение, защото трябва да ги консумираме в по-големи количества, без значение те са взаимозаменяеми или не.

Момиче с шейкър

аланин

Аланин – едно от най-простите органични съединения от точката на изглед на химическата структура, която е класифицирана като неполярна аминокиселина. Аланинът играе ключова роля за глюкозо-аланинов цикъл между черния дроб и телесните тъкани. просто казвайки, той реагира в тъканите, за да образува пируват, и след това глюкозата да се използва като източник енергия.

глицин

Глицинът е най-малкият от всички аминокиселини, с които е свързан производство на колаген, както и пролин и лизин. Освен това тя действа като невротрансмитер в гръбначния мозък, багажника мозък и ретина.

Аспарагинова киселина

Тази аминокиселина участва в цикъла на уреята в организма, както и в процес, наречен глюконеогенеза (метаболитен път, водещ до образуване на глюкоза). В допълнение към това, аспарагин киселина действа като невротрансмитер, който стимулира някои рецептори в нервната система.

Аспарагин

Аспарагинът е необходим за нормалното функциониране на нервната система и Той също играе важна роля в синтеза на амоняк.

Полуесенциални или условно есенциални аминокиселини

Тези аминокиселини могат да бъдат произведени от тялото в определен сума, но при някои обстоятелства, тази сума не е достатъчно за нормално физиологично функциониране, например по време на болест или по време на интензивни обучение.

„Разклаща

серин

Серинът е протеиногенна аминокиселина, която изпълнява редица биологични функции в тяло. Той играе важна роля за метаболизъм, ензимни реакции и мозъчна функция.

аргинин

Аргининът е предшественик на азотния оксид. Намалява времето възстановяване от наранявания, ускорява заздравяването на увредените тъкани и спомага за намаляване и стабилизиране на кръвното налягане.

тирозин

Тирозинът е протеиногенна аминокиселина, която играе важна роля. роля в сигнализирането в клетките.

пролин

Тази аминокиселина има изключително твърда структура, който се използва за синтеза на колаген, необходим за поддържане на здрава коса, кожа и нокти.

орнитин

Орнитинът играе ключова роля в биосинтезата на урея, както и предполага се, че предотвратява умората по време на тренировъчни сесии. Цикълът на уреята е серия от биохимични процеси в което води до образуването на урея за отстраняване на амоняк от организма.

глутамин

Глутаминът е един от най-популярните полуесенциални аминокиселини сред спортисти, които участват в регулирането киселинност в бъбреците, създавайки клетъчна енергия и стимулираща мускулен метаболизъм.

цистеин

Цистеинът играе важна роля в ензимните реакции при тялото. Смята се, че участва в обвързването метали и също е предвестник на някои антиоксиданти.

Ползите и употребата на аминокиселините

Сега нека разберем какви са аминокиселините за и за постигнете какви цели са ефективни.Аминокиселините са неразделна част от нашето тяло и онези процеси, които са в него се появяват ежедневно. Поддържане на правилния баланс на аминокиселините чрез добавки показа големи ползи за тялото от стимулиране на мускулния растеж до подобряване на функциите имунната система.

 1. Мускулен анаболизъм, намалена мускулна умора и помощ при възстановяване на мускулите

Най-големите предимства на аминокиселинните добавки са техните способност за стимулиране на мускулен анаболизъм, възстановяване на мускулите и предотвратяване на мускулна умора.

Левцин, изолевцин, валин, аспарагин и аспарагинова киселина и глутамин – това са 6-те аминокиселини, които се метаболизират в мускулите в покой. Те поддържат множество метаболитни процесите например играят основната роля на субстратите за синтезът на протеини и производството на енергия също са предшественик на глутамин и аланин.

През първите 10 минути упражнения в тялото възниква реакция на ензим аланин аминотрансфераза с целта за поддържане на високо ниво на определени аминокиселини по време на тренировки. Междинните продукти, които се образуват в Резултатът от тази реакция може да причини умора. обаче глутаминът изпълнява редица функции в организма, които позволяват използвайте го като хранителен източник, следователно глутамин добавките могат да увеличат мускулната енергия и мускулното ниво метаболизъм по време на тренировка.

„Спортист

Тези полезни свойства на аминокиселинните добавки ги правят идеален не само за културисти, но и за бегачи, спринтьори, както и за хора, водещи активен начин на живот.

През 2000 г. се провежда експеримент за определяне на реакцията прием на мускулни протеини на аминокиселини. Шестима мъже и жени консумирали напитка, съдържаща 6 g незаменими аминокиселини или пиене плацебо, 1 час след тренировка. Тези, които взеха аминокиселини, наблюдава се увеличение на фенилаланин, което не е възникна сред тези, които приеха плацебо. Това увеличение предизвика анаболен отговор в мускулите, така че беше заключено, че аминокиселините стимулират протеиновия анаболизъм и протеиновия синтез в мускулите.

Освен това през 2003 г. в един от научните прегледи се казва: че повишена концентрация на левцин в организма е способна стимулират синтеза на мускулни протеини по време на катаболен състояние, причинено от ограничаване на храната или уморително обучение.

Везни

 1. Аминокиселини за отслабване

Аминокиселините са полезни не само за тези, които искат да строят мускулите и подобряват възстановяването им, но те също са показани като средство, което помага да отслабнете. В един от проучвания наблюдавани 2 групи хора, които искат да отслабнат и променете състава на тялото. Първата група използвала висока диета съдържание на аминокиселини, а второто е ниско.

След 16 дни се оказа, че групата взема по-голямата аминокиселините загубиха значително повече мазнини и по-малко мускулна маса от другата. Като цяло доказателствата сочат че диета с високо съдържание на протеини и аминокиселини и ниско съдържанието на въглехидрати осигурява по-голяма загуба на мазнини при поддържане докато в тялото протеин.

Захар

 1. диабет

Диабетът е заболяване, при което тялото не го прави в състояние ефективно да регулира кръвната захар и произвеждат инсулин. Когато консумираме въглехидрати, глюкоза в тялото се увеличава. При диабет тялото не е способно да се оправи произвежда инсулин, за да възстанови нивата на захарта в норма, което води до хипергликемия. Аминокиселини имат положителен ефект върху кръвната захар. Например аргинин е прекурсор на азотен оксид, предаващо вещество, което има пряк ефект върху чувствителността към инсулин.

Травма

 1. Възпаление и артрит

Друго полезно свойство на аминокиселините е това те могат да намалят активността на възпалителните процеси в организма. В едно проучване, проведено през 1973 г., беше доказа, че аминокиселинните естери и съдържащи сяра аминокиселини, в включително цистеин и метионин, са ефективни противовъзпалителни средства, които са в състояние да намалят ефектите от оток и анафилактичен шок и дори намаляват възпаление и подобряване на състоянието с индуцирана от адювант артрит.

Хрема при момиче

 1. Имунна система

Въпреки че това може да е новина за вас, но хранителни дефицити протеин или аминокиселини отслабва функциите на имунната система и увеличава податливостта към заболявания. По-специално модерно изследвания показват, че аргинин, глутамин и цистеин играят важна роля във функционирането на имунната система. Например, тези аминокиселини участва в активирането на различни естествени лимфоцити клетките-убийци и макрофагите пречат на редокс регулацията клетъчни функции, генна експресия и пролиферация на лимфоцити и също влияят върху производството на антитела, цитокини и други цитотоксични вещества. Днес учените заключават, че добавките, т.е. съдържащ определен набор от аминокиселини може да подобри състоянието имунната система и намаляване на заболеваемостта и смъртността.

 1. Раждаемост

Последните проучвания доказват, че добавки с аминокиселини в състояние да повиши раждаемостта. Например в едно от тях В проучването участват 132 мъже с нарушена фертилитет. Вв продължение на 3 месеца приемаха добавки с аминокиселини и микроелементи. Контролна група беше група от 73 мъже с намалена плодовитост (субфертилитет), които взе плацебо. Всички резултати от теста на тестовата група показа значително подобрение в зачеването в сравнение с контролна група. В рамките на 6 месеца след завършването е записан експеримент в група мъже, приемащи добавки 34 случая на зачеване.

Надявам се да нямате повече въпроси защо имате нужда аминокиселини, ако има такива, винаги можете да зададете въпрос коментари.

Аминокиселинни добавки

Ако получите всички необходими хранителни вещества с храната, тогава може да нямате нужда от добавки. Въпреки това си струва да запомните че по време на тренировка нуждата на организма от аминокиселини се увеличава, така че ако тренирате много и искате да изградите мускули или отслабнете, тогава най-вероятно добавките ще са ви необходими. Има много опции за аминокиселини, отидете до всеки магазин, те могат да е под формата на прах, под формата на таблетки или капсули.

Аминокиселини на прах

Аминокиселините в прахообразна форма се предлагат в различни аромати, така че можете лесно да ги добавите към любимия си сок или вода.

Аминокиселини в таблетки

Нямате минута свободно време и трябва спешно да приемете дневна доза аминокиселини? Добавки под формата на хапчета перфектни подходящ за такива ситуации.

Имайте предвид ролята на аминокиселините в спортното хранене много големи, колкото повече от тях, толкова по-добре. Без ползване високо-въглехидратна маса, по-лесно е да купите килограм захар и да я разбъркате с протеин излиза по-евтино.

Как да приемаме аминокиселини?

Преди тренировка

Добавките с аминокиселини се приемат най-добре сутрин, преди това тренировки, след тренировки и преди лягане за намаляване на мускулите умора и максимално увеличаване на мускулния анаболизъм и възстановяване.

Как да приемаме аминокиселини от един или друг вид, винаги посочени на банката. Например, BCAA се приемат най-добре сутрин след събуждане, преди и след тренировка. Сложна употреба на аминка между основните хранения, както и преди и след тренировка. за правилната консумация на други видове, е необходимо да се вземе предвид кой повече добавки, които консумирате.

заключение

Надяваме се, че ще намерите статията за полезна и сте отговорили на въпроса дали имате нужда от добавки с аминокиселини. Те са жизненоважни по време на тренировка, а също и ако не сте вземете достатъчно аминокиселини за организма от храна. Добавки с аминокиселини ще ви помогнат да предотвратите наранявания и постигнете вашите фитнес цели.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment