Храни, богати на йод

Всеки макро- и микроелемент е важен за човешкото здраве, особено когато става въпрос за хора, които активно се занимават със спорт. Физическата активност включва ускорен метаболизъм и бързо разхода на всички хранителни вещества в организма. Въпреки това не един друг елемент, освен йода, не успя да се почерпи близкото внимание на Световната здравна организация, чиято изследвания показват недостиг на йод в четвъртата част Земно население.

Микроелементът йод принадлежи към незаменими микроелементи, т.е. необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Йодът не се синтезира в тялото, следователно, всичко, от което се нуждаете количеството му трябва да влиза в тялото отвън. При допускане оптималното количество йод, развитието на различни заболявания на щитовидната жлеза, включително ендемични гуша.

 • Характеристики на асимилацията на йод от организма
 • Продукти, които съдържат йод
  • Таблица с продукти, съдържащи йод на 10 0 грама
   • Продукти (сурови)
   • Съдържание на йод, mcg на 100 g продукт
   • Морска риба
   • морска храна
   • месо
   • Млечни продукти
   • плодове
   • Зеленчуци, зеленчуци:
  • Витаминно-минерални комплекси и хранителни добавки, съдържащи йод

Характеристики на асимилацията на йод от организма

Йодът не може да се синтезира в човешкото тяло, той трябва идват отвън: с храна, вода, специални лекарства и добавки. За възрастен, дневната нужда от йод е около 15 0 mcg, за спортисти е препоръчително увеличете дозировката до 20 0 mcg.

Морската капуста съдържа йод

Сред жителите на “морските” страни рядко се регистрират заболявания, т.е. свързана с липса на йод, защото те са наситени с основни продукти храна от морето – риба, морски водорасли, морски дарове. С риск за йоден дефицит са жители на районите и регионите на Далечния Север, разположен в центъра на континентите.

Йодът се отнася до химическата група на съединенията, наречена халогени. В допълнение към него тази група включва флуор, бром и хлор. Последното, поради правилата на неорганичната химия, може да измести йода от всякакви съединения. Следователно използването на хлорирана вода, продукти, съдържащи излишен флуор, за укрепване на зъбния емайл и прием съдържащи бром лекарства значително намаляват количеството йод в тялото.

Специалистите отбелязват, че се съдържат специални вещества в карфиол, червено зеле, ряпа, репичка, горчица, соя и rutabaga, блокира усвояването на йода от организма. Следователно техните Не яжте с продукти, съдържащи йод.

Елементи като манган ускоряват усвояването на йод, кобалт, селен, мед, така че трябва да се притеснявате за тях поглъщане заедно с йод заедно с храна или храна добавки.

Липсата на протеин в тялото инхибира синтеза на хормоните на щитовидната жлеза жлези, така че диетата задължително трябва да включва достатъчно броя източници на пълен протеин.

„Продукти,

Продукти, които съдържат йод

За навлизането на йод в организма е препоръчително да наситите вашите диетична храна, която е приоритет сред жителите крайбрежни зони: морски водорасли, морска риба, морски дарове. части кафяви водорасли (фукус или водорасли) са достатъчни за получаване дневна доза йод. Много йод в чернодробно масло и рибено масло. До 200 mcg от елемента съдържа 100 г морска храна или морска риба. изключвам Освен това ябълките и техните семена, фейхоа, хурма, картофи са богати на йод, спанак, киселец, сирена и млечни продукти.

Мнозина решават проблема с недостига на йод чрез използването на йодирана сол или специални подправки без сол кафяви морски водорасли. Обикновено е достатъчна една трета от чаената лъжичка супени лъжици от такива подправки, за да се запълни дневната нужда от йод. Изборът на такива подправки днес е огромен, можете да изберете предпочитаните от вас набор от подправки за готвене на месо, риба, зеленчуци.

Таблица с продукти, съдържащи йод с количество 100 грам

Продукти (сурови)

Съдържание на йод, mcg на 100 g продукт

Морска риба

Черен дроб на треска 350
вид треска 240
Сьомга с камъни 200
Морски бас 145
треска 130
херинга 90
Розова сьомга, слама сьомга 50

морска храна

скариди 190
стриди 60

месо

Свинско месо 17
говеждо месо 12

Млечни продукти

мляко 15-20
сирене 11
масло 10

плодове

Ябълки със семена 70
Feijoa 70
японско дърво 30

Зеленчуци, зеленчуци:

спанак 20
цвекло 7
картофи 7
моркови 5
киселец 3
Рибено масло 700
Морско кале 150-200
Пилешки жълтък 12-25

Йодът се изпарява при високи температури, така че продукти Препоръчва се да не се пържи, а да се задушава или вари и подправки добавете към вече готвено ястие точно преди използвате. В тези случаи обаче йодът в продуктите не е такъв повече от половината от стойността, посочена в таблицата, това количество се усвоява почти напълно.

Лекарството, съдържащо йод

Витаминно-минерални комплекси и хранителни добавки, съдържащи йод

Един от най-лесните начини за увеличаване на приема на йод е използването на специални хранителни добавки. И така, фукус и водорасли в капсули, съдържащи приблизително 50 mcg йод в една капсула. За профилактика на йодния дефицит често се предписва лекарства като Йодомарин, Антиструмин, Йодид, Калий Йодид.

В витаминно-минерални комплекси, популярни сред спортистите съдържание на йод е, както следва:

 • Йодомарин (Йодомарин) – Лекарството е йод. Прилага се към профилактика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза.
 • Високоминерален комплекс от немския производител Weider съдържа 150 mcg йод.
 • Същото количество микроелементи в комплексите Optimum Opti-men Хранене и ActiveSport от производителя MHP.
 • Руският комплекс Artromax задоволява ежедневието нужда от йод.
 • Добавката CigaPan (Cigapan) все повече набира популярност сред спортисти, защото съдържа най-много микроелементи, включително и йод, особено необходим за активна физическа активност в количеството на дневната им норма.
 • 200 mcg йод на капсула от комплекса OrangeTriad.

Решението да се използват допълнителни лекарства, съдържащи йод, трябва да се приема съвместно с компетентен специалист, който установява изборът върху диетата на спортиста и неговото място на пребиваване. Също така внимателно трябва да се избере дозата на микроелемента. Не забравяйте да платите внимание на наличието и съдържанието на йод във витамин-минерала комплекси, които са приети за увеличаване на приходите през тялото на други минерали или витамини. Излишък от йод води до рязко намаляване на телесното тегло, нарушение на нормалната активност и живота на тялото. Имайте предвид Здраве!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply