Колагенът функционира в човешкото тяло и неговото специално значение за спортиста

 • Колагеновите функции в човешкото тяло
  • Характеристики на синтеза на колаген в организма
  • Колагенни добавки
   • Хидролизиран колаген
   • Норми на потребление на колаген
  • Промишлени добавки или желатин?
   • C тавните добавки не работят? Желатин или колаген?
   • Съвместна здравна рецепта

Колагенът е специален протеин, който е в основата на съединителната тъкан на човешкото тяло. Тъй като съединителната тъкан хрущял, стави, връзки, сухожилия, дерма, кости, мускули, препоръчително е да се твърди, че човешкото тяло се изгражда върху рамката на колаген. Трайните колагенови филаменти предотвратяват разкъсване на тъканите при натоварвания, като се гарантира тяхната разтегливост. Достатъчно количество колаген в кожата е нейната гаранция здраве и младост. Но не всичко е толкова просто. Препоръчвам гледайте видео за колаген и ставни добавки.

Съвместни добавки: колаген / желатин. научен изследвания и факти.

Колагеновите функции в човешкото тяло

Колагенът изпълнява следните функции в човека тяло:

 • осигурява растежа на нови клетки от всички сортове съединителна тъкан;
 • позволява на клетките да задържат влагата;
 • структурира тъканните клетки в пространството, свързвайки ги в едно цяло и осигуряване на тяхната еластичност и устойчивост;
 • предотвратява свързаните с възрастта кожни промени: провисване, бръчки, провиснал, осигуряващ красив естетичен вид.

Значението на колаген за спортист

[sam code = “true”]

За човек, който има повишена физическа активност достатъчно количество колаген в организма е особено важно, защото той:

 • укрепва връзките, ставите, костите;
 • предотвратява изтъняване на хрущяла;
 • осигурява еластичност на мускулите, сухожилията, връзките;
 • намалява риска от нараняване.

Особено внимание трябва да се обърне на насищането с колаген. организъм на спортисти, които:

 • предпочитат вдигане на тежести, пауърлифтинг или бодибилдинг;
 • дискомфорт в лигаментите, хрущялите и ставите (болка усещания или хрускане при силни товари, ограничена подвижност стави);
 • ранени.

Stroenie

Характеристики на синтеза на колаген в организма

Колагенните влакна, като всички протеини, са съставени от аминокиселини. за -голямата част от колагена е хидроксилизин и хидроксипролин.

Следните минерали допринасят за синтеза на колаген: мед, цинк, сяра, желязо, силиций.

Колагенните влакна се подсилват от лутеини и Антоцианидините са специални вещества от растителни пигменти.

Нормалното функциониране на колагена се осигурява от витамини С, Е, A, D, F.

Храни за синтез на колаген

Колагенът се синтезира от тялото, той не може да бъде получен непроменена форма на храна, така че е важно да я наситите диета, богата на храни:

 • протеини, които съдържат точно онези аминокиселини, които са необходими за производство на колаген;
 • витамини, минерали и други специални вещества, допринася за синтеза на колаген и осигурява неговото прилагане неговите функции.

Аминокиселините, необходими за синтеза на колаген, могат да бъдат получени от морски водорасли, яйца, млечни продукти, пилешко и пуешко месо, зародиш на пшеница, бобови растения, мазна морска риба, например, сьомга.

Витамин С е богат на цитрусови плодове, боровинки, билки, най-много зеленчуци и плодове. Витамините Е и F съдържат растителни масла, витамини А и D – рибено масло, черен дроб на риба, животни и птици.

Много мед в бобовите растения и морските дарове, цинк в дрождите и кълновете пшеница, сяра в жълтъка на пилешко яйце. Желязото и месото са богати на желязо, телешки черен дроб, пълнозърнести храни, зелени ябълки. адекватен Червените зеленчуци, като цвеклото, ще осигурят силиций.

Има много лутеин в спанака, къдравото зеле, зелените, Антоцианидини – в боровинки и зелен чай.

Колагенни добавки

Желатин с колагенЗащото колагенът изпълнява много важни функции за човешкото тяло и с хранителния състав липсата му е трудна, много хора прибягват до използването на специални колаген добавки. Тук производителите използват:

 • Животински колаген, който се получава от ставите, кожата, говеда сухожилия. Най-достъпни обаче смята се, че е трудно да проникнеш дълбоко в човешките клетки тялото през кожата, така че този вид колаген не се препоръчва за приложение за производство на козметични продукти и добавки, насочени към подобряване на външния вид на кожата, косата и ноктите. Попо същата причина използването му в мехлеми, кремове е нежелателно и гелове, предназначени за възстановяване на хрущяла.
 • Морски колаген, получен от кожата и костите на морската риба, добре се абсорбира от тялото, достъпно е, но често причинява алергични реакции.
 • Растителен колаген, чийто източник е пшеница и някои други растения. Този колаген е добре приет. тялото ни, но много скъпо.

При наличие на проблеми с дермата, болка в ставите обикновено препоръчваме да добавите колаген под формата на гел или крем. за лечение на заболявания (или тяхното предотвратяване) на ставите, хрущялите, връзките са необходими орални добавки.

Хидролизиран колаген

Продуктът на денатурация (термично унищожаване на връзките аминокиселини вътре в протеина) колагенът е желатин или научно хидролизиран колаген. Суровини за производство на желатин висококачествено предварително обработено и продължително сушене. Хидролизираният колаген се абсорбира добре от стомашно-чревен тракт, абсорбира се в червата. Такъв колаген в състояние да укрепи костите, сухожилията и връзките, да възстанови хрущялна тъкан.

Норми на потребление на колаген

За профилактика на мускулно-скелетните проблеми апаратът на обикновения човек трябва да се консумира преди това 2 г желатин дневно, за спортист – около 5 г. Хората, които имат редовни тренировки с допълнително тегло трябва да се увеличават доза колаген до 10 г на ден. Когато приемате индустриални добавки трябва да следвате инструкциите за употреба на лекарството (обикновено 5-6 д).

Промишлени добавки или желатин?

Изборът на добавки, съдържащи колаген, се извършва в зависимост от отделни фактори. Много индустриален колаген комплекси насищат организма с незаменими аминокиселини по същия начин като обикновен хранителен желатин, струва само няколко пъти повече. Сот друга страна, специализирани комплекси обикновено има витамини и минерали, които допринасят за синтеза на колаген. Ето защо, ако направите избор в полза на желатина – обърнете внимание да влезе в тялото с храна на онези вещества, които са необходими за синтеза на колагенови влакна, тяхното укрепване и нормално работа.

Веднага препоръчваме да гледате видео, за което е по-добре да изберете желатин или купете колаген.

Ставните добавки не работят? Желатин или колаген?

Болести, свързани със загуба на мускулна еластичност, лигаменти, стави, сухожилия, хрущяли, по-лесно се предотвратяват провеждане на компетентна профилактика, отколкото лечение. Риск от възникване от такива заболявания колкото по-високо, толкова по-активно човек зарежда своите тялото. Запомнете това и бъдете здрави!

И накрая, рецептата за здрави стави, еластична кожа, здрава ноктите. Ние стимулираме синтеза на колаген.

Съвместна здравна рецепта

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment