Колко вода трябва да пия на ден

за вечето от нас са свикнали да пием вода, когато искаме, докато както другите твърдят, че чувството на жажда показва крайност необходимостта от попълване на запасите от течности. Други твърдят, че това по-добре е да се съсредоточите върху миризмата на урина, ако се чувствате в тоалетната мирис на амик, тогава е време да изпиете чаша вода. Но не е толкова просто например, когато ядете туршия или херинга, тялото ви прави жаден, защото той трябва да понижи концентрацията си сол в кръвта и я върнете в нормално състояние.

От тази статия ще научите колко трябва да пиете вода на ден при всъщност и от каква точно ще зависи вашата ставка на ден.

 • Защо водата е толкова важна
 • Ползи за здравето на водата
  • Подобряване на психическото и физическото състояние
  • Ускорява загубата на тегло
 • Колко вода трябва да пия на ден?
  • Общи препоръки
  • Колко вода трябва да пиете на ден за вас
 • Фактори, влияещи на търсенето на вода
  • Тренировки и физическа активност
  • околна среда
  • Показания и противопоказания
  • Бременни и млади майки
 • Други източници на вода
 • Колко вода ви трябва, за да отслабнете?
 • Проста или йонизирана вода
 • Опасностите от излишната консумация на вода
 • Съвети за определяне на дневната норма на водата
 • заключение

Защо водата е толкова важна

колко литра вода трябва да пия на ден

Човешкото тяло е приблизително 60% вода.

За да функционира най-добре, разчита на това вода за взаимодействие с органи, изхвърляне на отпадъци и поддържане на кръв в здравословно и активно състояние.

Всеки ден човешкото тяло губи определен процент вода от уриниране и изпотяване в резултат на общо или повече интензивна физическа активност: обучение или работа.

Ето защо е много важно да се попълни изразходваната влага, така че избягвайте негативните ефекти върху вътрешните функции тяло.

Ползи за здравето на водата

Подобряване на психическото и физическото състояние

Предполага се увеличаване на количеството приемът на течности може да служи като презареждане на енергия, и спомагат за поддържане на мозъчната дейност.

Как е възможно това?

Скорошно проучване установи, че “лека дехидратация влияе върху цялостното благосъстояние на младите жени. ”

Това проучване се основава на предположението, че субектите жени, които преживяват 1-2 процента загуба на течност също изпитва чести главоболия.

Това се отрази негативно на тяхното благосъстояние, тонус и също ниво на активност и познавателна способност.

„Какво

По-нататъшни изследвания потвърдиха изложената теория. В действителност, изследвания, които се занимават с загуба на течности в размер на 1-3% от телесната маса е много полезна за нас.

Те също показват, че при човек с повишено ниво физическата активност, като упражнения, например, се покачва телесна температура, която влияе негативно на когнитивните способности.

Други учени са изследвали как влияе дехидратацията способността на човешкото тяло да извършва физически действия.

Те измислиха важно нещо, а именно липсата на вода означава за тялото, ограничаване на обема или нивото на физическа активност със загуба на влага.

Тук става въпрос не само за непосредствено физическо натоварване, но и за дългосрочни физически способности в перспектива, така че скоростта на потребление на вода е важна.

Това е решаващо за спортистите и всички, чиито дейности по един или друг начин свързани със спортове, които изискват сила и издръжливост.

Ползите от водата за отслабване

Ускорява загубата на тегло

Могат да се намерят много списания за диета, загуба на тегло и здраве заглавия, които ви насърчават да пиете повече вода, както и статии, които настояват за връзката на консумацията на вода и увереното изхвърляне тегло.

Мисля, че всички четем много полуанекдотични истории за как водата влияе положително върху отслабването и как може помогнете да се отървете от тези нежелани килограми, но Замисляли ли сте се дали има зрънце истина в тези истории?

Нека разгледаме по-отблизо някои от изследванията, които правят подобни изявления.

Например две скорошни творби, които заявяват да, ако ще изпиете 500 милилитра вода, ще ускорите метаболизма до 24-30%.

Ако погледнете диаграмата по-долу, можете да видите това в това участниците изпиха 500 милилитра вода при преживяното и преживяното повишени метаболитни процеси за приблизително 90 минути.

„Зависимост

В този случай, учените определиха, че ако участниците пият около два литра вода всеки ден, това е полезно им повлия.

Участниците успяха да реализират повече енергия, които те са станали на разположение, и използват с 96 калории на ден повече, отколкото ако не пиеха тази вода.

В допълнение, учените предположиха, че студена вода за предпочитане за пиене, отколкото топло.

Работата е там, че тялото се нуждае от енергия, за да се охлади вода и това е енергия, която може да влезе в метаболизма, която в от своя страна влияе върху производителността на мощността.

Те също така заявиха, че пиенето на вода преди хранене ще има благоприятен ефект върху разхода на калории.

Това означава, че преработвате повече калории, отколкото ако сте не си пил вода.

Това е особено важно за възрастен човек.

Друго отделно проучване заключава, че кога хората пият 500 мл вода преди всяко хранене за 12 седмици, те губят средно 44% повече от тези, които нямат изпи толкова вода.

колко чаши вода трябва да пиете на ден

Колко вода трябва да пия на ден?

Широко признато е, че въз основа на полученото от тялото количеството влага и обемът на течността, до което тялото отделя през целия ден със сигурност трябва да попълвате изразходваната течност, за да се избегне дехидратацията.

За да се справите ефективно с тази задача, трябва да пиете на ден поне десет чаши или два литра вода.

Общи препоръки

Министерство на здравеопазването настоява за стандартна дневна надбавка доза от 2 литра.

Ако вашата дейност е свързана с изтощително дълго упражнения или упражнения, трябва да пиете много вода – повече. отколкото обикновено.

Чаша вода с плодове

Колко вода трябва да пиете на ден за вас

Консумирането на големи количества вода всеки ден е от съществено значение стойност за общото здраве, благополучие, а също и за трябва да отслабнете.

Интересно е да се отбележи, че има скорошно проучване, заявявайки, че ако пиете две чаши вода преди с всяко хранене можете да изхвърлите две допълнителни килограми наднормено тегло годишно.

Само този факт трябва да принуди тези, които следят теглото си, погледнете по-отблизо дневния прием на течности.

Също така, консумирането на нужното количество вода всеки ден може ускорете метаболизма и ще ви помогне в дъмпинговите усилия тегло.

Но колко литра вода трябва да пиете на ден?

„Дневна

Прочетете следните елементи, за да изчислите колко имате нужда от вода:

 • Тегло: ако знаете колко тежите, можете да започнете да изчислявате. Повсъщност цялото уравнение е обвързано с теглото ви! Това е така тези, които тежат повече, се нуждаят от повече вода от тези, които тежи по-малко.
 • Умножете теглото: Вземете теглото си в килограми и умножете по 45 . Получената цифра е колко ви трябва приблизително да пиете вода ден в милилитри.
 • Физическа активност: сега, когато имате номер, имате нужда от него варират в зависимост от това колко е натоварен денят ви физическа активност. Това е така, защото когато вършите работата, свързани с физически усилия или упражнения, губите течност чрез потта. За да разберете колко ви трябва да пиете, просто добавете към общия брой от 300 милилитра вода на на всеки 30 минути натоварвания. Получената цифра е колко вода трябва да пиете ежедневно за по-добро здраве и контрол тегло.

„Чаша

За да разберете лесно колко вода трябва да пиете всяка ден, предлагаме да обърнете внимание на следната таблица.

Определете колко тежите, намерете теглото си в таблицата и Разберете колко течност препоръчвате да пиете на ден.

Помнете, че ако в този ден спортувате упражнения, количеството на течността трябва да се увеличи.

Тегло в кг Литър вода на ден
45 1.9
49 2.2
54 2.35
58 2.6
63 2.8
68 2.95
72 3.15
77 3.4
81 3.6
86 3.5
90 3.95

Фактори, влияещи на търсенето на вода

По принцип повечето хора не трябва да проверяват., дали консумират достатъчно течност през деня и знаят как пийте вода правилно през деня.

Тялото им е в състояние независимо да сигнализира, че това нужна е влага; тя прави това чрез жажда.

Всъщност това е основният показател, че тялото започва изпитва дехидратация.

След като направихме това отклонение, трябва да се отбележи, че има редица и други обстоятелства, когато тялото ви подтиква към уголемяване консумация на вода.

Независимо дали в този момент чувствате жажда, или Не, важно е да увеличите приема на вода.

Нека да разгледаме най-типичните случаи, когато е необходимо, и обяснете защо.

Тренировки и физическа активност

Ако упражнявате или друго физическо активност, сърдечната ви честота се ускорява, температурата се повишава тяло и съответно увеличава нуждата от влага.

В тези моменти е важно не само да се охлажда и възстановява водата балансирайте, чувствате жажда, но и осигурете си тласък на енергия, от които се нуждаете, за да продължите да практикувате и спечелете необходимата издръжливост.

Това е особено важно за спортистите, които губят по време на упражнения. електролити и трябва да се допълнят, за да продължат тренирайте със същото темпо.

околна среда

Когато навън е горещо, влажно и задушно, вие се потите много повече.

Такава загуба на течност изисква компенсация под формата на допълнителна прием на вода.

Това важи и за студените месеци, когато се включваме нагревател, той изсушава въздуха, в резултат на което кожата изсъхва, така че че трябва допълнително да я нахраниш.

Освен тези общи фактори, ако сме на голяма надморска височина – повече от 2,5 километра – също губим течност поради бързо дишане и по-често уриниране.

„Ползите

Показания и противопоказания

Естествено, с наранявания и заболявания, включително хронично, човешкото тяло претърпява своя отрицателен ефекти.

И въпреки че самата вода не е лек за неразположения, някои проучвания показват, че ако увеличите приема вода по време на заболяване и възстановяване, това ще помогне подобряване на здравето и благополучието.

Имайки това предвид, нека разгледаме най-често срещаните здравословни проблеми, които могат да помогнат за допълнителни консумация на вода:

 • Запек: Изследванията показват, че ако страдате от запек, след това с увеличаване на количеството течност, която консумирате, можете улесни живота си. Запекът е достатъчен често срещан проблем и достатъчно ниво на потребление на вода – един от ключовете за предотвратяването му.
 • Рак: всички изследвания за превенция на рака казват ползите от добра диета, редовни упражнения и достатъчно дневен прием на вода. По-специално, има изследвания, показващи, че хората, които консумират много течности, по-малък риск от рак на пикочния мехур и колоректален рак. Не всички учени обаче са съгласни с това. становище.
 • Бъбречни камъни: обилният прием на вода изглежда намалява риск от камъни в бъбреците.
 • Хидратация на акне и кожа: въпреки че много хора казват невероятни истории за това как кожата на лицето им стана по-красива след как започнаха да пият повече вода, проучвания, потвърждаващи това, не съществува. Като се има предвид това, вероятно ще трябва проследете дали приемът на вода на кожата ви е самостоятелен по-чисти, по-здрави и еластични.

Бременни и млади майки

Бременните жени и кърмещите майки се нуждаят от повече течности, за да се избегне дехидратацията.

По този начин те могат да останат здрави и да осигурят оптимална ежедневна функционалност.

Институтът по медицина твърди, че бременната жена трябва консумирайте най-малко 12 чаши течност на ден (около 2,3 литра); Кърмещите майки трябва да пият минимум 15 чаши вода на ден (около 3,1 литра).

Други източници на вода

Други източници на вода

Обсъдихме значението на консумацията на достатъчно вода. всеки ден: поне 10 чаши от 200 милилитра – това е норма за питейна схема. Тоест, трябва да консумирате не по-малко един и половина литра течност.

Не бива обаче да приемате, че необходимата влага за тялото излизайте само от водата.

Всъщност през деня може да се получи вода от редица други храни и напитки, за които може би дори не говорите помислих за това.

Нека разгледаме по-подробно най-често срещаните варианти, консумация, която можете да получите достатъчна дневна надбавка количеството вода без допълнителни усилия.

В обща перспектива, до 20% от необходимата дневна течност, ние получаваме от обикновената храна.

Някои продукти обаче са по-богати на течност от др.

Очевидно това са плодове и зеленчуци, като например диня или спанак, като и двата са 90% вода от общата маса.

Други храни, като месо, риба и яйца, също съдържат вода.

Освен това, вие може дори да не сте мислили, но това, което вие пийте през деня (с изключение на вода), също по мярката му осигурява вие част от необходимата дневна надбавка.

Например, ако изпиете чаша сок сутрин или чаша мляко преди да си легнете, ще консумирате малко вода и като двете Тези напитки са съставени от значителна част от него.

Може дори да не сте си помислили, че бира, вино, чай, кафе и Напитките на основата на кафе също съдържат вода.

Преди обаче да замените водата изключително с тази напитки, трябва да обърнете внимание на другите, включени в тях компоненти като кофеин, захар и различни химикали.

Изследванията обаче показват, че кафето и чаят (и двете имат диуретичен ефект), също са ефективни за поддържане баланс на течности в организма, тъй като диуретичният ефект от тях напитките са сравнително слаби.

Отслабване с вода и вода

Колко вода ви трябва, за да отслабнете?

Много хора свидетелстват, че увеличаването консумираната вода им помогна да отслабнат.

Дори вашите приятели или семейство може да намерят двойка или две истории как са пили лимонова вода, пълна чаша преди как да станете от леглото сутрин или да отпивате вода от бутилка през целия ден.

Възраст на човека Количеството вода, консумирана от човек (ml / на 1 килограм от цялото телесно тегло)
От 16 до 30 години от 35 до 40 мл на 1 килограм телесно тегло
От 31 до 54 години от 30 до 35 мл на 1 килограм тегло тялото
55 – 65 години 30 мл на 1 килограм телесно тегло
Над 65 години 25мл на 1 килограм телесно тегло

Преди обаче да започнете програма за отслабване, Може да ви е интересно да научите за научно доказаните ползи. вода.

Както бе посочено по-рано, са проведени изследвания на ползите от консумацията на вода и как тя влияе върху контрола тегло.

Скорошно проучване показа, че тези на неговите участници, които всеки ден приемал 500 милилитра вода преди хранене, изхвърлен вътре водят до 44% повече тегло от тези, които не пият редовно поливайте.

Проста или йонизирана вода

Може би сте чували за такова нещо като алкална вода.

Можете да го купите в магазина, а сега ще разгледаме, печели дали е в полза за здравето в сравнение с обикновената вода.

Както при почти всички конфликтни явления, има много преувеличения и нееднозначно доказателства.

Ако например сте на уебсайт, който се опитва продават ви алкална вода, той ще избере само тези отзиви които поддържат гледната точка за нейните ползи и я наричат вярна.

От друга страна, ако посетите сериозен медицински сайт, вероятно ще намерите статии, които казват „не“ Алкалната вода няма особени предимства. Кой от тях сте вие вярваш ли ми?

Както казахме по-рано, няма съмнение, че пие вода полезен.

Науката съвсем конкретно описва защо трябва да пиете много. вода и ако увеличим приема на течности, започваме забележете подобрено здраве и благополучие.

Разбира се, смесена информация за алкална вода трябва възприема се с доста добро здравословно скептицизъм.

Маркетингът е вездесъщ и е важно да останем толкова обективни колкото е възможно повече.

Спомняйки си, че просто чрез увеличаване на количеството течност, която консумирате, вие във всеки случай допринасяте за по-добро здраве, намирате се вътре много по-изгодна позиция за анализ на алкални претенции вода и всеки друг здравен продукт.

Въпреки доказателствата за предполагаемите ползи от алкалната вода, стигнахме до извода, че има специална разлика за тялото в В сравнение с обикновената филтрирана вода, не.

Долната линия е, че тялото ни е в неутрална алкална състояние с неутрално pH.

И докато се занимавате с вашия бизнес, яжте, пийте или упражнения, тялото независимо поддържа алкален баланс, без допълнителни инвестиции на алкална вода или каквото и да било нито беше още.

Състояние, при което тялото поддържа стабилна алкална среда, наречена хомеостаза.

Още веднъж: тялото ви естествено поддържа алкални хомеостаза без помощта на маркова вода.

Всъщност единственото нещо, което се потвърждава по отношение алкална вода, тя помага за неутрализиране на стомаха киселина.

На теория това може да ви помогне, когато страдате от лошо храносмилане, но ако използвате алкална вода като единственият източник на течности ежедневно можете направете повече вреда, отколкото полза.

В такива случаи винаги е по-добре да оставим науката да казва последната дума, че е по-разумно да оставите алкална вода шелф, освен ако науката не казва, че е полезна за вас.

Колко вода трябва да пия на ден

Опасностите от излишната консумация на вода

Знаете ли, че се оказва, че можете да пиете твърде много вода?

В редки случаи, ако пиете твърде много вода и бъбреците си не можете да се справите и извадите, нивото на електролитите във вашето кръвта пада до такава степен, че става опасна за здраве.

Това състояние се нарича хипонатриемия и трябва да се страхува. издръжливост спортисти такива като маратонци: те трябва да бъдат внимателни, когато консумират големи количеството вода по време на състезанията.

Съвети за определяне на дневната норма на водата

Вече имате номер, който определя колко вода трябва да пиете. на ден, но как да разберете, че консумирате правилната сума?

В началото може да ви се стори плашещо, особено ако не го направите се пие толкова много, но ако използвате съветите по-долу, вие открийте, че не е толкова сложно:

 • Пийте 2 чаши: ако пиете 2 чаши преди всяко хранене храна, ще ядете по-малко. Науката определено е установила този факт и с науката е по-добре да не спорите! Пийте 2 чаши преди хранене и вие Ще се почувствате по-пълни. Това означава, че сте по-малко яжте и можете да отслабнете повече. И ако го направите преди всяко от трите хранения, това ще означава, че сте практически на половината път до целта ви за прием на течности.
 • Всяка сутрин и вечер: създайте си навик да пиете чаша вода преди лягане и още една чаша вода всяка сутрин след събуждане. Науката е установила, че чаша вода преди сънят помага да се снабдяват вътрешните органи с вода през нощта дни, което е особено важно. Оставайки верен на този навик, вие също приближете се до целта си за прием на течности.
 • Измерване на контейнери: един начин за проследяване на приема на течности – купете бутилка и я използвайте изключително за пиене. Например, ако използвате половин литра бутилка и дневната си надбавка нормата на водата е 2500 милилитра, което означава, че ще трябва напълнете го пет пъти.
 • Вкусове: понякога пиенето на вода един ден след ден става скучно. Ако искате да разнообразите напитката си, без да добавяте допълнителни сантиметри в кръста, опитайте да добавите нарязана вода лимон, ягода или лайм. Това ще увеличи приема на течности, оставяйки непроменен брой калории
 • Мехурчета: ако искате допълнително да разнообразите съдържанието очила, защо да не добавите искри към него и да направите пукане? Може да намерите някоя интересна вода с нулево съдържание на калории Запомнете: приемът на течности не е трябва да е скучно, експериментирайте! Някои хора стартирайте машини за аериране, за да готвят сами газирани напитки.

Lemonade

заключение

Въпреки че няма съмнение, че пиенето на вода всеки ден е полезно здраве, колко и точно каква е ползата от това – решете само на теб.

Така че дали да пием вода всеки ден е въпрос на лично предпочитанията и количеството на консумираната течност зависи само от вас.

За да ви помогнем да решите какво да правите по-нататък, обърнете внимание някои точки, които обсъждахме в тази статия, а именно:

 • Пийте, когато почувствате жажда;
 • Спрете да пиете, когато вече не чувствате жажда;
 • Пийте повече в дните, когато спортувате, и в горещите дни, за възстановяване на липсата на течност.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment