Креатин: Ползи за здравето

Прием на креатин

Креатинът е органична киселина, съдържаща азот, която образувани в черния дроб. Допринася за насищането на телесните клетки. енергия, особено мускулните клетки. Креатинът се състои от три аминокиселини: L-аргинин, глицин и L-метионин. Тези аминокиселини в от своя страна са част от протеина.

Креатинът се транспортира активно от кръвта до всичките ни мускули тяло. Приблизително 95% от общото предлагане на креатин се съдържа в скелетен мускул – най-енергоемките.

Тази киселина е идентифицирана за първи път и проучена през 1832 г., Френският химик Мишел Юджийн Шеврей. Голямото му откритие: креатинът може да се синтезира не само по естествен път, то напълно е възможно да се заменят със специални хранителни добавки.

Способността на креатин да доставя енергия точно там, където се намира този момент е необходим (например при интензивни физически стрес, спринт), широко оценяван и използван професионални спортисти. В крайна сметка тяхната издръжливост се увеличава, устойчивост, силови качества.

Международен олимпийски комитет и Национална асоциация студентските спортове (NASS) са направили креатин в списъка с разрешени наркотици, толкова много известни спортисти го приемат (Джон винаги, Сами Соса).

съдържание

 • Често задавани въпроси за креатин. Реални научни факти срещу спекулации производители
 • Възможни благоприятни ефекти на креатин
  • Подобряване на спортните постижения
  • Креатин и болест на Паркинсон
  • Креатинът е показан за хора с мускулна дистрофия.
  • Креатин за депресия
  • Креатинът подобрява работата на мозъка
 • Странични ефекти и противопоказания на креатин

Често задавани въпроси за креатин. Реални научни факти срещу спекулации производители

Възможни благоприятни ефекти на креатин

Креатинът може да бъде полезен не само за спортисти, за подобряване на техните професионални умения, но и в медицината. Той е използван за лечение на редица невромускулни и невродегенеративни нарушения. Това е артрит и болест. Паркинсон и хронична сърдечна недостатъчност и продължителна депресия. Също така често това химическо съединение е предписано за повишен умствен и емоционален стрес.

Подобряване на спортните постижения

Спортистите приемат креатин за увеличаване продуктивност

KachokКреатин добавки отдавна се използват в спортисти, защото те са просто незаменими при висока интензивност натоварвания.

Хората приемат креатин, защото позволява на тялото генерирайте повече енергия и с повече енергия „можете направете 1-2 комплекта повече или увеличете натоварването с 2-3 кг “, и как резултатът, “мускулите ви стават по-големи и по-силни”, казва така Чад Керксик, доктор по физиология упражнения в университета в Оклахома.

В проучване, публикувано в Journal of Neurochemistry, учените споделят мнението си, че редовната употреба креатинът може да увеличи максималната мощност и производителност при анаеробни натоварвания с висока интензивност до 15%.

Съдържанието на мускулен креатин директно зависи от телесното тегло и воден баланс на тялото.

Друг извод от това проучване беше, че приемът креатинът води до задържане на вода, но до разпределение на водата в тялото няма директен ефект.

Креатин и болест на Паркинсон

Креатинът наистина помага за забавяне на прогресията Болест на Паркинсон. Научните експерименти върху мишки са доказали че креатинът предотвратява клетъчната смърт, което е неизбежно с това заболяване.

В проучване, публикувано в Journal of Neurochemistry, учените стигат до заключението, че „комбинация от коензим Q (10) и креатин помага при лечението на невродегенеративни заболявания като Болест на Паркинсон и Хънтингтън “.

Креатинът е показан за хора с мускулна дистрофия.

Креатинът също може да помогне за увеличаване на мускулната маса. страдащи от мускулна дистрофия.

Проучване в Германия установи, че хората приемайки креатин, са били в състояние да изгради мускулна тъкан с 8,5%, в За разлика от тези, които не са го използвали.

Д-р Рудолф Клей, водещ експерт от Университета Рур (Bochum, Германия) заяви, че “както в краткосрочен, така и в средносрочен план приемът на креатин подобрява мускулната сила при хора с мускулна маса дистрофии и в по-голямата си част се понася добре. ”

Креатин за депресия

За някой, фактът, че популярна хранителна добавка за спортисти има свойства помага за облекчаване на психическото състояние при нервни разстройства и продължителна депресия.

Изследователи от три различни южнокорейски университета установили, че жени с официално потвърдена диагноза депресия, приемане в допълнение към предписания антидепресант, допълнителни 5 грама креатин на ден, два пъти по-бърз поправен, отколкото жените, които приемат само антидепресант.

Креатинът подобрява работата на мозъка

Изследователи от университета в Сидни и университета в Маквари (Австралия) са научно доказали, че креатинът може да се подобри памет и интелигентност.

Д-р Каролин Рей, ръководител на това проучване, заяви, че „резултатите са изключително очевидни и при двете експериментални групи хора. Креатинът значително се подобрява мозъчна дейност. ”

Странични ефекти и противопоказания на креатин

Необходимо е да се консултирате с лекар, преди да започнете среща креатинови добавки.

Креатинът се счита за абсолютно безопасен при препоръчани дози. за здраве. Според медицинските изследвания обаче Университетът на Мериленд, това химическо съединение може да причини странични ефекти:

 • Болка в стомаха
 • гадене
 • Мускулни крампи
 • Нарушение на изпражненията

Също така креатинът трябва да се приема с повишено внимание. страдащи от диабет, както и приемане на инсулин. За пациенти с хронично бъбречно заболяване, креатин категорично противопоказан.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply