Мускули, тяхната структура и свойства

Мускулите са органи на движение и сила. Мускулната тъкан е съставена от силно удължени клетки (влакна) с дължина до 10 см. Всеки мускул е сноп от мускулни влакна, в който всяка клетка заобиколен от съединителна тъкан, където лимфа и кръвоносни съдове, както и нервни влакна. Мускулна функция фибри е, че те съдържат до хиляда или повече миофибрили (дълги нишки от протеинов характер). Във всяка миофибрила – около 2 хиляди паралелни молекули от два протеина (актин и миозин).

Актинът и миозинът осигуряват свиване на скелетните мускули чрез движение относително един към друг. Миозинът има способността да се разгражда ATP с освобождаването на енергия, която осигурява мускулите намаление. При отпуснат мускул актинът и миозинът не го правят взаимодействат. Мускулното свиване е конвергенцията на актиновите молекули и миозин в отговор на нервен импулс.

Има много системи за развитие на електроенергия. динамичен работата с малки тежести подобрява кръвообращението, укрепва метаболитни процеси, увеличава масата на протоплазма в мускула увеличава обема. С изометрични упражнения, кога човек с максимална сила действа върху неподвижни обекти, нова форма на миофибрили, силата се увеличава.

Хипертрофията е реакция на адаптация на мускулните клетки към физическите зареди. В процеса на адаптация мускулните влакна се възстановяват, т.е. броят на миофибрилите се увеличава, диаметърът на мускулите влакна и мускули като цяло, мрежа от кръвоносни и лимфни кръвоносни съдове, което увеличава релефа и мускулната маса.

Видео опровергаване на теорията за растежа на мускулите поради повреда на обучение

Ролята на протеините в храненето и растежа на мускулите

Протеиновите макромолекули са изградени от свързани аминокиселини пептидни връзки помежду си. В стомашно-чревния тракт тези връзките се разпадат под въздействието на храносмилателните ензими. Освободените аминокиселини се абсорбират в кръвта и се доставят до мястото на сглобяване на протеина или са включени в други метаболитни процеси. Протеините (протеините), които влизат в тялото с храната, действат като доставчици на аминокиселини Аминокиселините играят ролята на изграждане материал в биосинтезата на протеина, служат като прекурсори физиологично активни молекули, като хормони и използван за производство на енергия при окисляване на въглеводород скелет. За изграждане на цялостни мускули и други тъкани приемът на всички аминокиселини с храната е необходим.

По стойност в диетата се разграничават взаимозаменяемите и незаменимите. аминокиселини. Есенциалните аминокиселини могат да бъдат синтезирани в метаболитни процеси от прекурсори. Есенциални киселини може да влезе в тялото само отвън с храната.

Хранителни протеини, съдържащи всички аминокиселини, включително незаменими, са пълни. Това са животински протеинови продукти. произход (месо, мляко, яйца). Растителните протеини не са пълни, защото не съдържат незаменими аминокиселини. Ето защо в диетата е необходимо да се комбинират протеинови продукти от различни произход.

При повишени мускулни натоварвания, необходимостта от Основните аминокиселини на BCAA (левцин, изолевцин, валин), които необходими за изграждане и енергийно снабдяване на мускулите, както и в глутамин.

Усвояемостта на протеиновите продукти зависи от структурата на протеините и методи за готвене. Протеините от мляко и яйца се усвояват лесно. тези протеините имат естествена кълбовидна структура, т.е. съществуват като обърквания. Абсорбцията на протеини подобрява денатурацията им при температура не над 70 ° С, при което става разгъването на топките, но не нарушени естествени връзки в молекулите, както и камшик и смилане. Дълга топлинна обработка при високи температури (до 100 С) води до пълна денатурация, която намалява усвояемост.

Белтъците на месото имат фибриларна структура, те са с удължена дължина и подредени паралелно, със силни напречни връзки. За техните асимилация е необходимо разделяне на кръстосани връзки по време на денатурация, следователно, месните протеини трябва да се готвят. За да се растителните протеини са станали ядливи; термична обработка.

Най-важните източници на протеин са яйцата, птиците, млечните продукти продукти, постно говеждо месо, риба, бобови растения, ядки. Въпреки това увеличение тяхното потребление неизбежно ще бъде придружено от влизане в тялото на нежеланите съпътстващи вещества (мазнини, холестерол и други).

Протеини в спортното хранене

Хранителни нужди на атлетите по вдигане на тежести, борбата и културизма трябва да осигуряват възстановяване и мускулна печалба, увеличаване на издръжливостта. Протеините са необходими за възстановяване и изграждане на мускулна тъкан и, в по-малка степен, за да осигурим на тялото енергия. В този случай част от енергията напуска за да се гарантира храносмилането на самия протеин. Въпреки това, темпът на растеж мускулната тъкан е малка и в резултат на многобройни изследвания доказано е, че при ежедневни тренировки на силови спортове нуждата от протеин е най-малко 1.6-1.8 g протеин на 1 kg тегло, според някои, до 2 g.

Протеините са храни с високо съдържание на хранителни вещества концентрация на протеин. Като суровини се използват яйца, мляко, месо, соя. Съдържанието на протеин в протеините може да варира в широки граници. В концентрати – от 30 до 80%, в изолати – до 95-100%.

Най-популярният и физиологично ценен протеин от млякото суроватка, защото съдържа BCAA разклонени аминокиселини (26%). Суроватъчният протеин е 1,3 пъти по-добър от говеждото в биологична стойност. В допълнение, той съдържа калций, участва в регулирането на мускулните контракции. В суроватка протеинът съдържа аргинин и лизин, стимулирайки производството на хормон на растежа (анаболен хормон), както и глутамин, насърчава деленето на клетките и повишава имунитета. Често в протеините добавят витамини, креатин, минерални соли. единичен дозата на протеина е 30 g, в зависимост от времето на приложение (20-30 g за 1,5-2 часа преди тренировка, 30-40 g непосредствено след обучение).

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply