Най- сичко, което трябва да знаете за глутамин – какво е това и защо да вземем

Глутаминът е една от най-популярните хранителни добавки за обучение на хора, но как работи и какъв ефект има по тялото? Най- тази статия ще намерите отговорите на това и на други. въпроси.

Основни моменти

 1. Глутаминът е най-разпространената аминокиселина при човека тялото, което се намира в големи количества в черния дроб, червата и мускулите. Той дори се използва като източник на гориво за храна. някои клетки.
 2. Няма смисъл да използвате тази аминокиселина при набиране на мускули маса.
 3. Това е безопасна, евтина и дори вкусна аминокиселина, с която Можете да експериментирате с храносмилането си, но не става ще ви помогне да увеличите силните си страни.

От време на време компаниите инвестират твърде много в развитието тази хранителна добавка. Постъпват някакви научни данни, те звучат невероятно, а резултатът е цяла линия от хранителни добавки. Но десетилетие-две минават и нови открития на учените че глутаминът не е толкова ефективен, колкото изглеждаше преди. Репутация за това гледката на спортното хранене беше ударена преди около десет години, когато беше доказана абсолютната му неефективност. Какво казват скорошни изследвания? Глутаминът е реабилитиран, или все още е безполезен?

не ка да го разберем.

Глутамин - какво е това

 • Какво е глутамин?
 • Защо са необходими добавки с глутамин?
 • Какви са полезните свойства на глутамин?
  • Подобрява здравето на червата
  • Увеличава физическата издръжливост
  • Кой е безполезна добавка?
  • Глутамин и мускулен растеж
  • Прием за тревожност и депресия
  • Глутамин и загуба на тегло
  • антиоксидант
  • Намаляване на въглехидратите
 • Дозировка на глутамин
 • Колко бързо ще се види глутамин?
 • Странични ефекти
 • За да обобщим

Какво е глутамин?

Глутаминът е една от най-често срещаните и важни аминокиселини в човешко тяло с много разнообразни функции. Освен това тя се намира в големи количества в мускулната ви тъкан, така е Активно се използва от организма като източник на енергия. някои клетките на имунната система, както и червата могат да използват глутамин за хранене.

Нито една аминокиселина не може да замести захарта и глутамин може. В допълнение, той се използва за производство. гама-аминомаслена киселина (GABA) и глутаминова киселина, които, като най-важните невротрансмитери, те играят важна роля в работата на нашия мозък. И благодарение на увеличението на въглеродния двуокис, глутаминът също е влияе върху киселинността на кръвта.

По този начин глутаминът е широка аминокиселина спектър на приложение в нашето тяло, той може да бъде много полезен хранителна добавка за укрепване на здравето.

Защо са необходими добавки с глутамин?

Прием

На първо място, такива биодобавки са насочени към въздействие мускулна тъкан (и тяхната функционалност), както и на различни участъци на храносмилателната система. Тези три тела са не само съоръжения за съхранение, но и места, където директно е глутаминът използвани и изхвърлени. Има смисъл – защо не да поставим директно завод за преработка на някакъв ресурс до хранилището на този ресурс. Не забравяйте за имунитета система. Пластирите на Пейър, които са разположени в червата заедно храносмилателния тракт, са места за натрупване на глутамин и частично определят връзката между здравословното храносмилане и имунокомпрометирани.

По принцип глутаминът се използва по-често за следните цели:

 1. Подобряване на здравето на червата и облекчаване на симптомите на някои заболявания (напр. болест на Крон)
 2. Подкрепа за растеж на мускулите
 3. Повишена физическа издръжливост

Други по-редки причини за употреба:

 1. Контрол на въглехидратите
 2. Подкрепа за отслабване и ускоряване на метаболизма
 3. Намалете тревожността и помогнете при депресия.
 4. Използва се като антиоксидант

Така че употребата на глутамин е най-оправдана поддържане на здрава храносмилателна система, както и укрепване мускулите, в които се съдържа в големи количества.

Нека разгледаме по-подробно всичко по-горе и да разберем кои има основателни причини за допълнителен прием глутамин и какви причини са само слуховете и спекулации.

Какви са полезните свойства на глутамин?

Ползите от приема на глутамин при здрав човек са доста ограничен, но някои точки могат да варират значително, ако ние имаме някакво заболяване или, например, последици от нараняване при някое от органите.

Подобрява здравето на червата

Ползите от глутамин за храносмилателната система са много прости. Той е се натрупва в червата, което използва тези резерви за регенерация на техните клетки. Ако количеството глутамин е намалено – червата намаляват способността за възстановяване. В нормално при нормален здрав човек, повърхностни клетки червата буквално се разпадат. Като се има предвид в обемът на този процес се осъществява, става ясно колко важно процесът на навременна регенерация на ексфолираните клетки.

Това става особено важно, когато има някакъв вид възпалителен процес в червата – например болест на Крон, улцерозният колит или червата се увреждат по други причини, например като ХИВ, когато различни отрицателни симптоми могат проявяват се дори без диария.

Трябва да се отбележи, че глутаминът все още не е лек. Според проучвания клиничният ефект от употребата на пациенти с Болестта на Крон изключително глутамин в доза над 21 g ежедневно, не дадоха осезаемо подобрение на здравословния статус. известно и други случаи, когато червата са били увредени от отрицателен ефект, например химиотерапия. В този случай приемът на глутамин е значително подобрено възстановяване на храносмилателната система, както в случая облекчаване на други възпалителни процеси в храносмилането тракт.

Глутаминът ще бъде полезен за тези, които имат някаква форма стомашно-чревни разстройства, може да помогне за облекчаване или отслабват хода на тези процеси.

Увеличава физическата издръжливост

„Въздействие

Глутаминът на пръв поглед изглежда неефективен за тренировки с висока интензивност Действието му обаче е подобно на това на аминокиселина като орнитин, която помага да се изчисти кръвта от продукти на метаболизма. В хода на изследванията беше отбелязано, че глутаминът помогна за намаляване на амоняка в кръвта, концентрацията на които значително се увеличи в рамките на един час след това активни тренировки, както и антикатаболния ефект на глутамин върху мускулите. Най-големият ефект се наблюдава при използването му по-разтворима форма на аланилглутамин. Когато се приема в дози от 70 до 100 mg на килограм телесно тегло, е наблюдавано, че продължително тренировките са по-лесни за пренасяне (с продължителност повече от час), което може спомагат за подобряване на издръжливостта в спортове като баскетбол, например. Това е малка полза, но е така.

Глутаминът (като орнитин) има малък ефект директно за подобряване на вашата сила и производителност. Фактът обаче, че допринася за по-бързото пречистване на кръвта от продуктите за разбивка ви позволяват да се упражнявате по-усърдно.

Кой е безполезна добавка?

Основният проблем ни се разкрива, когато казваме това тя е най-разпространената аминокиселина в нашето тяло. глутамин присъства в огромни количества в нашето тяло и без допълнителен прием. Трябва да се отбележи, че това не се отнася за хора, които имат някаква патология, поради която тялото не получава необходимото количество от тази аминокиселина.

Глутамин и мускулен растеж

Най-честата причина за допълнително получаване на това аминокиселини е, че се смята, че глутаминът се ускорява мускулен растеж. Тази идея произтича от изследванията на изучаване на ефекта на глутамин върху скоростта на възстановяване на пациенти с изгаряния от трета степен, както и намаляване на загубата на мускули при по време на това лечение. Необходимо е да отмените тази причина допълнително приемът се основаваше повече на принципа – мускулите са съставени от глутамин, яжте го колкото е възможно повече. Положителен ефект беше фиксиран за пациенти с изгаряния, за други видове наранявания глутаминът също би бил оправдан, ако е необходима помощ за ускоряване регенерация на някои телесни тъкани. Ниво на глутамин тялото е строго регулирано, може да се натрупва в черния дроб и храносмилателната система, в мускулите и се използва при спешни случаи случаи, обаче, ако тялото ви получава излишък от глутамин, тялото няма да започне да изгражда нови мускулни структури за неговото съхранение, излишъкът ще бъде елиминиран от тялото ви от отделителната система. Внякои видове диети, например веган глутаминът е основателно да компенсира липсата си на диета мощност.

Приемът на добавката не помага за ускоряване на мускулния растеж при хората, които се хранят балансирано и нямат метаболитни проблеми. Ако имате нараняване, глутаминът ще ви помогне да се възстановите по-бързо. засегната тъкан.

Прием за тревожност и депресия

Връзката между добавката с глутамин неврологична нарушения като тревожност и депресия са по-вероятни общо свързани с работата на глутамат. Глутаматът се произвежда в тялото от глутамин и е най-важният стимулант невротрансмитер. Той осигурява предаване на нервни импулси чрез специални рецептори – NMDA рецептори. прекомерен глутаматната активност може да предизвика безпокойство и депресия, включително включително синдром на отнемане на алкохол (махмурлук).

За да се позволи наличието на антидепресантни свойства глутамин, първо трябва да приемете, че с допълнителна доза веднага влиза в мозъка от храносмилателната система и по някакъв начин влияе на нивата на глутамат. Но, за съжаление, това не е така. Глутаматът изглежда е толкова важен наш компонент нервната система, която тялото защитава производството си от външни фактори – включително колко глутамин влиза организъм с храна. Има изследвания, които показват това добавката с глутамин не влияе на нивата на глутамат.

Добавката с глутамин не влияе на нивата на глутамат. мозъка и в резултат на това не влияе на хода на депресията или други тревожни състояния.

Глутамин и загуба на тегло

Отслабване с глутамин

Напоследък много от вас чуват абсурдната идея че допълването с глутамин може да помогне при загуба на тегло. Визследвания за определяне на ефекта на тази аминокиселина за отслабване се оказа един интересен факт. При страдащи лица наднорменото тегло разкри промени в чревната микрофлора и по-специално замяната на един вид бактерии – фършици с друг – bakterioditami. Но проучването не каза нищо. ефектът на глутамин върху самата загуба на тегло. Намерих само едно проучване, споменато по-рано, свързано с промяна телесният състав е проучване, проведено на пациенти с трета степен изгаряния. Но речта в изследването Не ставаше дума за отслабване, а за възстановяване на засегнатите области тяло.

Няма проучвания, доказващи ефекта на приема на глутамин върху загуба на тегло при здрави хора.

антиоксидант

Глутаминът може да се счита за потенциален антиоксидант с оглед на наличието в организма на свързан с него пептид. Така е глутатионът е антиоксидантен ензим, от който се състои глутамин, сдвоен с цистеин и глицин, той е един от най-мощните антиоксиданти в човешкото тяло. Въпреки това, проучвания показват, че допълването с глутамин не влияе нива на глутатион при здрави хора. Това, отново, не е така важи за някои клинични случаи – наранявания или някои форми на мускулна дистрофия. Работата е там Продукцията на глутатион в тялото се инхибира, освен всичко друго, не дефицит на глутамин, който е изобилен в организма, и по-скоро недостиг на цистеин.

Забелязва се, че нивото на глутатион в организма се влияе от приема Ацетилцистеин.

Глутаминът няма антиоксидантни свойства и неговите допълнителни приемът не влияе върху антиоксидантната защита на организма.

Намаляване на въглехидратите

Това свойство на глутамин просто няма доказателства. Това твърдение произлиза поне от факта, че аминокиселините имат леко сладък вкус, добавяйки ги например към напитки по време на диета с ниско съдържание на въглехидрати може да улесни толерирайте такава диета. Но няма надеждни доказателства. фактът, че приемът на глутамин улеснява прехвърлянето на диетата и освен това, че неговото приемане води до някои значителни резултати в загуба на тегло

Към днешна дата няма проучвания, доказващи, че приемът глутаминът може да намали желанието ви за въглехидрати.

Дозировка на глутамин

Това е доста трудно да се изчисли идеалната доза на глутамин, както това зависи много от състава на тялото ви, от вашата диета хранене и други фактори. Въпреки това днес изследователите призовават цифра от 70 до 100 mg на килограм телесно тегло. Средно тези дозите са, както следва:

 • От 4,9 gr. до 7 gr. за човек с тегло 70 кг.
 • От 6 gr. до 8,5 gr. за човек с тегло 85 кг
 • От 7 gr. до 10 gr. за човек с тегло 100 кг

Най-високата възможна доза на глутамин, която според изследвания, гарантирано безопасни за организма – 21 g на на ден, разделен на три дози от 7 g.

Колко бързо ще се види глутамин?

Резултати

Тъй като глутаминът не е бързодействаща добавка, неговото рецепцията не ви позволява веднага да почувствате остър да се промени. Единственото нещо, което ще изпитате, е малко радост. Глутаминът, подобно на глицина, има леко сладникав вкус. Ако ти приемайте го, за да улесните потока на различни чревни нарушения, резултатът най-вероятно ще се прояви вътре седмици под формата на намалено подуване на корема, газове или болка.

Странични ефекти

Не са установени странични ефекти на глутамин. Изненадващо, проучванията съобщават, че няма отрицателните ефекти от приема, които понякога се появяват при приемане други хранителни добавки – стомашни болки, диария, подуване на корема или нещо подобно така.

За да обобщим

Глутаминът е добра хранителна добавка. Ако имате проблеми с храносмилане, опитайте се да приемате най-малко глутамин месеци, за да разберете какъв ефект ще има върху вас лично. Неимат твърде големи надежди. Това е само стъпка към здравето. храносмилателната система, не очаквайте нищо повече от приема на глутамин не си заслужава Ефектът му върху такива физически параметри като издръжливост или мускулен растеж е много лек.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment