Омега-3-6-9 ненаситени мастни киселини: какво разликата?

Омега 3-6-9 ненаситени мастни киселини са сред най-много популярни добавки на пазара. Те обикновено се получават от растителни масла и рибни масла, които в този момент вече са добре проучени и не причиняват странични ефекти. Наскоро проведено изследвания показват, че почти 10% от всички консумирани добавки съставете омега-3 добавки, съдържащи рибено масло. още само мултивитамини и минерали (32%) и калциеви добавки (12%).

И в крайна сметка, какво е Омега-3-6-9 ненаситени мазнини киселина? Защо са толкова важни за нас? Тази статия включва много термини, но това ще ви помогне да разберете разликата между различни полунаситени мастни киселини.

 • Основи на мастните киселини
  • как во представляват омега-3 мастните киселини?
  • Какво представляват омега-6 мастните киселини?
  • Какво представляват омега-9 мастните киселини?
 • Най- ръзки на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини
  • Естествени източници на Омега 3, 6 и 9 мастни киселини
  • Не забравяйте, че трябва да консумирате повече омега-3 и по-малко от 6!

Основи на мастните киселини

Мастните киселини играят няколко важни роли в нашето тяло. В допълнение, те са основният компонент на мазнините депозити, те също служат като важен елемент на клетъчните мембрани и регулират възпалителните процеси.

Има два основни вида мастни киселини: наситени и ненаситени. Наситени мазнини, открити в животни и тропически растения, а при стайна температура те обикновено остават вътре твърдо състояние. Ненаситени мазнини, съдържащи се в зеленчуците, зърнените култури и рибено масло. При стайна температура те остават течни.

Ненаситените мазнини се делят на полиненаситени мазнини (PUFAs), които включват омега-3 и омега-6 мастни киселини и мононенаситени мазнини (MFA), които включват омега-9 мазнини киселина.

Какво представляват омега-3 мастните киселини?

Най-важните омега-3 мастни киселини са алфа-линоленовите киселина (ALA), eeyosapentaenoic киселина (EPA) и docosahexanoic киселина (DHA). Алфа линоленовата киселина е основна мастна киселина. киселина. Това означава, че трябва да се съдържа в храната и различни добавки.

Нашето тяло може да преработи ALA в EPA и DHA. Независимо от това, не е много ефективен. Следователно, използването на EPA с храна и DHA е много важно. И EPA, и DHA играят важна роля за развитие на мозъка и централната нервна система. Те също притежават мощни противовъзпалителни свойства.

Тъй като омега-3 мастните киселини са изключително важни за неврологично развитие, има теории, при които добавките помагат лечение на неврологични разстройства. В допълнение, омега-3 противовъзпалителни свойства могат да допринесат подобряване на някои възпалителни заболявания. За съжаление в и в двата случая тестовете показаха, че тези добавки дават различни резултати: те не са полезни, освен в един случай. ежедневно яденето на EPA и DHA може да помогне за лечение на артрит. Вв някои случаи пациентите са били в състояние напълно да се откажат наркотици.

Какво представляват омега-6 мастните киселини?

[sam code = “true”]

Основните омега-6 мастни киселини на PUFAs се намират в храната, в която съдържа линолова киселина (LC). Линолова киселина е основна мастна киселина, която се превръща в друга тип омега-6 PUFA – арахидонова киселина (АК). Арахидонова киселина и EPA служат като прототипи за важна група молекули известни като ейкозаноиди.

Ейкозаноидите, които идват от АК, увеличават възпалението и може да увеличи продължителността и болката по време на треска. Ейкозаноидите, които идват от EPA, са омега-3 PUFAs и те имат противовъзпалителни свойства. Правилният баланс на тези две видове ейкозаноиди играят значителна роля при възпалителни процеси в организма. Когато съотношението на омега-6 към омега-3 в храната, която ядете, се увеличава, увеличава и възпаление.

Какво представляват омега-9 мастните киселини?

Омега-9 MFA са компоненти на животински мазнини и растителни масло. Основният вид омега-9 FA е олеиновата киселина, т.е. който се намира в маслини, ядки, зърнени храни, животински мазнини. Тъй като омега-9 не е особено важен, добавки по избор.

Връзки на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини

Тъй като омега-3 и омега-6 са част от всяка клетка организъм, след което се променя в количеството и състава на мастните киселини в храните имат пряк ефект върху концентрацията на мазнини киселини в клетъчните мембрани. Това от своя страна има влияещи върху количеството на възпалителните и противовъзпалителните ейкозаноиди, произведени от вашите клетки.

В исторически план съотношението на омега-6 към омега-3 в храната трябва да е 2: 1. Въпреки това, наскоро увеличение използването на растителни масла в западната диета доведе до това съотношение се увеличи до 20: 1. За да се промени съотношението на омега-6 към коме-3 за по-добро, трябва увеличете количеството на консумираните омега-3 мастни киселини. Каквероятно вече сте се досетили за намаляването на консумираното количество омега-6 LCD (зеленчуци и растителни масла) също ще помогнат за подобряване зададено съотношение

Естествени източници на Омега 3, 6 и 9 мастни киселини

Омега-3-6-9-2

Тъй като ползите от Омега 3-6-9 добавки все още не са признати накрая, долу са естествени, без добавки, източници на омега мастни киселини:

Не забравяйте, че трябва да консумирате повече омега-3 и по-малко от 6!

 • Животински източници на омега-3 мастни киселини: херинга, сардини, сьомга, скумрия, риба меч, миди, тилапия, палтус, камбала, минтая.
 • Растителни източници на омега-3 мастни киселини: ленени семена, орехи, семена от коноп и пекани лешници.
 • Източници на омега-6 мастни киселини: шафран олио, царевично масло, памучно и слънчогледово масло.
 • Източници на омега-9 мастни киселини: маслини масло и животински мазнини.

Интересна тема:

 1. Продукти, съдържащи магнезий
 2. Вредни и здравословни мазнини или мазнини до мазнини – раздори
 3. ТОП-31 списък на храни, богати на фибри за отслабване – в оценка на диетолозите

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment