Пълно ръководство за мускулния анаболизъм и катаболизъм

Като прочетете това изчерпателно ръководство, ще научите за ролята на анаболизма и катаболизма във физиологичните и хормоналните процеси, които влияят на растежа и загубата на мускули.

„Анаболизмът“ и „катаболизмът“ са може би най-често срещаните термини, използвани в културизма. Най- ъпреки това повечето хора не е добре запознат с тези процеси които обозначават, но знаят само, че първото се отнася до синтеза на нови структури, а вторият – на тяхното унищожаване.

Предвид горното, много спортисти се фокусират върху подобряване на телесния състав и хипертрофия на мускулите и изгаряне на мазнините често е тяхната основна грижа. C ледователно за мен изглежда разумно да се говори каква точно роля играят те анаболизъм и катаболизъм в тези процеси, както и в работата на организма като цяло.

Това ръководство ще обхване основните принципи. функционирането на човешката ендокринна система и тяхното въздействие върху протеинов анаболизъм и катаболизъм. Метаболизъм на въглехидрати и мазнини киселини ще бъдат разгледани в отделна статия, заедно с ролята анаеробни и аеробни упражнения.

 • как во е метаболизмът?
 • Подобряване на телесния състав
 • Изграждане на протеини и скелетни мускули
 • Синтез, разпад, метаболизъм, анаболизъм, катаболизъм и хипертрофия
 • Басейн с аминокиселини, транспортиране и окисляване на аминокиселини
  • инсулин
  • инсулин ообразен растежен фактор-1 (IGF-1) и протеин-3, свързване инсулинообразен растежен фактор (IGFBP-3)
  • Хормон на растежа
  • Андрогенни хормони
  • Естрогенни хормони
  • Тиреоидни хормони
  • „Хормони на стреса“ – глюкокортикоиди, глюкагон и епинефрин

Какво е метаболизмът?

Мускулен

Метаболизмът е един от онези термини, които знае и използва почти всеки от нас, но само някои от тях го разбират какво всъщност означава той. Най- тази глава елиминираме пропуски в знанието ще разберем какво е прост метаболизъм език.

Всички живи организми се състоят от най-простите частици – клетки. Да, това означава, че дори примитивните микроорганизми присъстват в човешкото тяло е живо и съставено от огромно количество (Мисля за 100 трилиона) клетки, въпреки че много се състоят само от един. Но се отклонявам …

В тези клетки постоянно протичат химични реакции, придружен от абсорбция и освобождаване на енергия. Тези реакции са разделени на два класа, които вече споменахме в увода, – анаболни и катаболни. Първо, енергията е свикнала изграждане на компоненти на клетки и молекули, и второ – за унищожаване на сложни структури и вещества.

Следователно, когато говорим за метаболизма, имаме предвид съвкупността от всички тези физиологични реакции вътре в клетката, които са необходими за поддържане на живота. много променливи като хормони, физическа активност, наличието на хранителни вещества и енергийното състояние влияе тези процеси, както и кога и как протичат. При това просто хванете момента – метаболизмът е много сложен система от реакции в клетките, по време на която се абсорбира и енергия се освобождава.

Пълното

„Клетъчните компоненти се синтезират по време на анаболни реакции и молекули, докато в хода на катаболични се случва обратен процес. ”

Подобряване на телесния състав

Целта на повечето спортисти е да подобрят състава на тялото (т.е. да намалят съдържание на мазнини и / или изграждане на мускули). Проблемът се крие във факта, че този „спорен” процес включва себе си като увеличение или намаляване на телесното тегло. В културизма и много хора стават обсебени от фитнес едновременно отървете се от мазнините и изградете мускули.

Теоретично обаче тези процеси са взаимно изключващи се, тъй като човек изисква енергия дефицит, а другото – излишък от енергия. Така че, когато съм на среща се някаква „магическа“ програма, която гарантира докато губя мазнини и изгражда мускули, тогава се опитвам стойте далеч от нея, тъй като е доста самонадеян изявление, претендиращо за преодоляване на законите на термодинамиката.

Така че идеята за едновременно изграждане на мускулна маса и изгарянето на мазнини е най-добре представено като люлка (дъска на стойка) – ако едната страна се издигне, тогава се изисква другата да сляза.

Ето защо традиционният подход на много спортисти, които желаят подобрете състава на тялото, означава да редувате периоди изграждане на мускули и загуба на мазнини. В разговорно отношение тези процеси се наричат “маса” и “сушене” съответно. Има и период на поддръжка, когато спортист не набира / губи мускулна маса и мазнини.

Така че, нека сега разгледаме каква роля играе протеинов анаболизъм и катаболизъм, когато става въпрос подобряване на телесния състав.

Изграждане на протеини и скелетни мускули

Скелетната мускулна тъкан е най-голямото “хранилище” аминокиселини в човешкото тяло. Много културисти и просто привържениците на здравословния начин на живот обичат да обсъждат консумацията протеин, главно защото този макронутриент осигурява “строителен материал” (аминокиселини), необходим за синтеза мускулна тъкан.

Хората обаче често неправилно тълкуват информацията за към този въпрос. Всъщност протеините са от съществено значение макромолекули, играещи много важни роли в тялото човек. Те не са свързани само със синтеза на мускулна тъкан, т.е. но също така участвате в много други процеси:

 • Протеинов метаболизъм на тялото като цяло – синтез на протеини и разграждане по време на всички органи, включително скелетните и други мускули
 • Протеинов метаболизъм в скелетните мускули – синтез на протеини и разграждане, възниква само в скелетната мускулатура

Както може би се досещате, когато става дума за подобрение телесна композиция, ние се опитваме умишлено да изградим скелет мускулна тъкан, а не някаква друга. Това не означава това тоталният синтез на протеини в организма играе отрицателна роля (оттогава всъщност тя е жизненоважна за съществуването), но нейното отвъд ограничението за определен период от време може водят до уголемяване на органи и здравословни проблеми.

Синтез, разпад, метаболизъм, анаболизъм, катаболизъм и хипертрофия

Преди да продължим, бих искал да дефинирам теми Термините, които ще бъдат използвани в това ръководство:

 • Мускулен синтез на протеин – синтез на протеин в скелетна мускулна тъкан
 • Muscle Protein Breakdown – Разпад на протеин изключително в скелетната мускулна тъкан
 • Протеинов метаболизъм – балансът между синтеза на протеини и разграждането
 • Протеинов анаболизъм в мускулите – състояние на мускулна тъкан, с където синтезът на протеин надвишава разграждането му и когато мускулите, следователно, увеличаване на размера.
 • Протеинов катаболизъм в мускулите – състояние на мускулна тъкан, с където разграждането на протеин надвишава синтеза му и когато мускулите, следователно, намалени по размер.
 • Хипертрофия – пролиферация на тъкан (обикновено във връзка с мускули)
 • Атрофия – намаляване на мускулния обем, изсушаване (процес обратна хипертрофия)

Основни хормони и фактори, свързани с протеина анаболизъм и катаболизъм на скелетните мускули

И така, стигаме до основната тема на това ръководство. Пристигна време да поговорим за това кои фактори играят най-голяма роля протеинов анаболизъм и катаболизъм, който в крайна сметка има ефект върху състава на тялото. Както бе споменато по-рано, по време на анаболни реакциите образуват клетъчни компоненти и молекули, докато по време на катаболията всичко се случва обратното. Спомням си и това анаболните реакции изискват енергия, а катаболните придружен от неговия избор. И двата процеса са от голямо значение за изграждане на скелетната мускулна тъкан – един от най-важните аспекти на подобряването на телесния състав.

Ето списък с теми, които ще бъдат разгледани допълнително:

 • Басейн с аминокиселина, транспортиране и окисляване аминокиселини
 • инсулин
 • Инсулинообразен растежен фактор -1 (IGF-1) и протеин-3, свързване инсулинообразен растежен фактор (IGFBP-3)
 • Хормон на растежа
 • Андрогенни хормони
 • Естрогенни хормони
 • Тиреоидни хормони
 • “Хормони на стреса” – глюкокортикоиди, глюкагон и катехоламини

Не забравяйте, че много от хормоните и факторите, обсъдени в това лидерството, по определен начин си взаимодействат помежду си, което е почти невъзможно (или поне непрактично) да се игнорира, особено в ежедневието.

Басейн с аминокиселина, транспортиране и окисляване аминокиселини

Както бе отбелязано по-рано, мускулната тъкан е най-голямата “съхранение” на аминокиселини в организма, както и голям брой протеин. Има 2 основни пула с аминокиселини, в които сме в в момента се интересуват от – циркулиращи и вътреклетъчни.

Когато тялото е в състояние на глад (и при други катаболни състояния) се освобождават от мускулите в кръвообращението аминокиселини за подхранване на останалата част от телесната тъкан. И обратно, кога необходим е протеинов анаболизъм, аминокиселините се транспортират активно от кръвния поток към междуклетъчното пространство на мускулните клетки и интегрират се в протеини (като по този начин се синтезират нови).

Тоест, в допълнение към вътреклетъчните аминокиселини, протеиновият синтез / анаболизмът също е частично регулиран от транспорта аминокиселини във и извън мускулни клетки.

При животни (главно хищници) аминокиселините осигуряват достатъчно количество енергия чрез окисляване. окисляване аминокиселини до амоняк, последвано от образуване на въглерод скелетът се появява, когато има прекомерно присъствие на протеин в диетата, глад, ограничаване на въглехидратите и / или диабет.

Амонякът се екскретира под формата на урея през бъбреците, докато докато въглеродните скелети на аминокиселини навлизат в цитрусовия цикъл киселини за генериране на енергия. Някои се противопоставят традиционните „диети за културисти“ и твърдят, че са високи приемът на протеин обременява бъбреците. Въпреки това, дори прием на протеин от изчисляването на повече от 4 грама на 1 килограм мускулна маса не е не носи опасност за хората със здрави бъбреци (въпреки че това е така прекомерно количество за повечето естествени спортисти).

Пълното

„Естрогените повишават нивото на хормона на растежа и IGF-1, който полезен за протеиновия анаболизъм и антикатаболизма ”

Инсулин

Инсулинът е пептиден хормон, произвеждан от панкреаса жлеза, главно в отговор на повишаване на кръвната захар (защото действа като регулатор на протеините за пренос на глюкоза). Срязко увеличение на диабет тип 2 в САЩ инсулин, за съжаление, получи известност почти главният враг на човечеството.

Ако обаче целта ви е да създадете тънък и мускулно тяло, тогава инсулинът ще ви служи добре. Възползвайте се от неговите анаболни свойства и не избягвайте никакви с цената, както много противници предлагат да направят въглехидрати.

Инсулинът е един от най-мощните анаболни хормони в човешкото тяло. Активира синтеза на протеини в цялото тяло, когато достатъчно попълване на аминокиселини. Ключов момент тук е, че състоянието на хиперинсулинемия (повишени нива инсулин) без съпътстващото присъствие на аминокиселини не води до увеличават синтеза на протеини в цялото тяло (въпреки че намалява степента на разпадът му).

Освен това, докато инсулинът намалява разграждането на протеина в цялото тяло не модулира повсеместно използващата система, отговорен за регулирането на разграждането на мускулния протеин.

Проучванията показват, че инсулинът не се променя директно скоростта на трансмембранен транспорт на повечето аминокиселини, но, по-скоро засилва синтеза на мускулни протеини въз основа на активен вътреклетъчен пул от аминокиселини. Изключението от това правило са аминокиселини, които използват натриева калиева помпа (главно аланин, левцин и лизин), защото инсулин причинява хиперполяризиране на скелетните мускулни клетки активиране на тези помпи.

Това предполага, че състоянието на хиперинсулинемия успоредно със състоянието на хипераминоацидемия (високо съдържание аминокиселини в плазмата) трябва да бъдат достатъчно благоприятни за синтез на мускулни протеини. Ето защо пациенти с екстремни степента на изчерпване често се дава чрез инжектиране на аминокиселини и инсулин.

Резюме:

Инсулинът е анаболен хормон, който насърчава синтеза протеин в скелетните мускули, но за постигане на този ефект нужни са аминокиселини.

Както бе отбелязано по-горе, състоянието на хиперинсулинемия и хипераминоацидемията ще допринесе за синтеза на протеин в мускулите и най-добрият начин да ги причините е просто да консумирате протеини и въглехидрати.

Не бива обаче да приемате, че колкото повече инсулин, толкова по-добре. Проучванията показват, че въпреки че този хормон засилва синтеза протеин в мускулите след хранене, има определен момент насищане, когато вече не осигурява по-интензивно реакция.

Много хора вярват, че огромна порция бързи въглехидрати заедно с суроватъчния протеин е идеален за активиране растеж на мускулни протеини, особено след силови тренировки. Всъщност, не трябва да се опитвате да постигнете рязък скок в нивата на инсулин. Бавен, постепенен отговор на инсулин (както се вижда при зареждане въглехидрати с нисък гликемичен индекс) дава същото ползи за синтеза на мускулни протеини, както и за бързо.

Пълното

Инсулинообразен растежен фактор-1 (IGF-1) и протеин-3, свързване инсулинообразен растежен фактор (IGFBP-3)

IGF-1 е пептиден хормон, който е много подобен по своята същност молекулярната структура на инсулина, която влияе растеж на тялото. Произвежда се главно в черния дроб от свързва се с хормона на растежа и действа върху някои тъкани като локално (паракрин) и системно (ендокринно). По този начин IGF-1 е медиатор на влиянието на хормона на растежа и влияе върху растежа и клетъчна пролиферация.

В този контекст също е важно да се вземе предвид ефектът от IGFBP-3, тъй като почти целият IGF-1 е свързан с един от 6-те протеина класове, а IGFBP-3 представлява около 80% от всички тези „връзки“.

Смята се, че IGF-1 оказва влияние върху протеиновия метаболизъм, т.е. подобно на инсулина (при високи концентрации), поради неговия способността да се свързват и активират инсулиновите рецептори, въпреки че много по-малка степен (около 1/10 от влиянието на инсулина).

Следователно не е изненадващо, че IGF-1 насърчава протеиновия анаболизъм. в скелетните мускули и цялото тяло. Уникална функция IGFBP-3 е, че инхибира скелетната атрофия мускулна (т.е. има антикатаболен ефект).

Резюме:

Тъй като IGF-1 и IGFBP-3 стимулират протеиновия анаболизъм и предотвратяване на атрофия на скелетните мускули и кахексия при много от вас може да възникне разумен въпрос как да се повиши нивото кръвни нива на тези структури?

Е, върху количеството IGF-1 и IGFBP-3 (както и хормон на растежа) в по всяко време няколко фактора влияят на кръвта наведнъж включително генетика, биоритми, възраст, упражнения, хранене, стрес, болести и етническа принадлежност.

Мнозина могат да предполагат увеличаване на нивата на инсулин ще доведе до последващо повишаване на IGF-1, но това не е така (припомням – инсулинът и IGF-1 са структурно донякъде подобни, но се произвеждат по различни начини). След развитието на IGF-1 в крайна сметка, води до растежен хормон (приблизително 6-8 часа след това) кръвен поток), има по-голям смисъл да се фокусирате върху увеличаването ниво на последното (за какво ще говорим в раздела за хормона растеж).

И още една забележка. През последните години някои производители Опитаха се да ни убедят в добавките, сякаш растежът на скелетните мускули екстракт от еленови рога насърчава възстановяването голям брой IGF-1, който съдържа. Не си заслужава повярвайте на тези думи, тъй като IGF-1 е пептиден хормон и, когато бъде приета през устата, тя бързо ще се разгради стомашно-чревния тракт, преди да навлезе в кръвообращението. Тя е за следователно хората с диабет тип 2 са принудени да го правят инжекции на инсулин (също пептиден хормон), а не приемайте го в таблетки или други подобни форми.

Пълното

„Кортизолът често участва в мускулна атрофия, защото главно действа като катаболен хормон по отношение на техните метаболитни функции ”

Хормон на растежа

Хормонът на растежа (GH) е пептиден хормон, произведен в хипофизната жлеза, която стимулира растежа и размножаването на клетките. Ако човек напълно яде, тогава GR причинява производство панкреатичен инсулин, както и IGF-1, възможно най-скоро достига до черния дроб, което впоследствие води до увеличаване на мускулите маса, мастна тъкан и попълване на глюкоза. По време на гладуване и други катаболни състояния на GR преимуществено стимулират освобождаване и окисляване на свободни мастни киселини за употреба те като източник на енергия, като по този начин запазват мускулната маса запаси за тяло и гликоген.

Много „фитнес гурута“ не разбират същността на действието на GR, твърдят сякаш не е анаболен или дори полезен с медицински гледна точка (което звучи много нахално предвид тоталността научни доказателства относно този хормон). ВВсъщност GR има редица анаболни ефекти, т.е. но те са различни от действията на инсулина. GR може да се счита за като основен анаболен хормон за стрес и глад, докато инсулинът е такъв в препрандиал период от време.

Резюме:

GR е много сложен хормон, който се изучава активно днес. учените, тъй като много от неговите свойства остават неясни.

GR е мощен хормон, който стимулира синтеза на протеини и намаляване степента на неговото разпадане в цялото тяло. Вероятно е че тези ефекти могат да бъдат индуцирани в скелетната мускулна тъкан и също при повишаване нивото на IGF-1 (надявам се през следващите години изследванията ще бъдат посветени на този конкретен аспект).

В допълнение, GR значително инхибира процеса на окисляване и засилва трансмембранен транспорт на важни аминокиселини като левцин, изолевцин и валин (разклонена верига). Също така следва имайте предвид, че GR е основният фактор, влияещ върху изгарянето мазнини, защото насърчава използването на свободни мастни киселини като източник на енергия.

Както бе отбелязано по-горе в раздела за IGF-1, по обем и време Секрецията на GH се влияе от много променливи. Като се има предвид, че GR �секретира се в “импулсен” режим (около 50% от общия ден производство се случва по време на дълбок сън), предполага се препоръчително е да се разгледа следният списък на неговите стимуланти и инхибитори:

GH стимуланти:

 • Полови хормони (андрогени и естрогени)
 • Пептидни хормони като грелин и пептиди, освобождаващи хормон растеж (GHRH)
 • L-DOPA, предшественик на невромедиатора на допамин
 • Ниацин (витамин В3)
 • Агонисти на никотиновите рецептори
 • Инхибитори на соматостатин
 • глад
 • Дълбок сън
 • Интензивно упражнение

Инхибитори на производството на GH:

 • соматостатин
 • хипергликемия
 • IGF-1 и GR �
 • ксенобиотици
 • глюкокортикоиди
 • Някои метаболити на половите хормони, като напр дихидротестостерон (DHT)

Пълното

„Идеята за едновременно изграждане на мускули и изгаряне на мазнини най-добре представена под формата на люлка (дъска на стойка) – ако едната страна се издига, тогава другата сигурно потъва ”

Андрогенни хормони

Много от вас вероятно са запознати с термина „анаболен андрогенни стероиди “(AAS), често използвани в лекарства медия и фитнес среда. Андрогените наистина са анаболни хормони, които влияят върху развитието на мъжките гениталиите и вторичните полови характеристики.

Има няколко андрогена, произведени в надбъбречните жлези, но ще се съсредоточим само върху тестостерона (в основата си това произведени в тестисите на мъжете и яйчниците при жените), тъй като това е основният мъжки полов хормон и най-мощният естествен, ендогенно произведен анаболен стероид.

Има много доказателства, че тестостеронът играе ключова роля за растежа и поддържането на скелетната мускулна тъкан. Какпроучвания показват прием на лекарства на базата на тестостерон мъжете с хипогонадизъм причиняват доста рязко увеличение мускулна тъкан, сила на скелетната мускулатура и синтез на протеини. сходен ефектът е постигнат при спортисти и нормални здрави хора след това въвеждането на фармакологични дози от различни андрогени.

Изглежда, че има тестостерон, подобно на хормон на растежа анаболен ефект чрез намаляване степента на окисляване на аминокиселини (по-специално левцин) и увеличават абсорбцията им в организма в цели, както и протеини на скелетните мускули.

В допълнение, тестостеронът и хормонът на растежа създават синергичен ефект. анаболен ефект, засилващ ефекта му върху синтеза на протеини в скелетен мускул.

Резюме:

Има много причини, поради които тестостеронът и други андрогените са толкова добре разбрани. Ясно е, че това съединенията имат многобройни анаболни свойства. Тестостеронът е мощен инхибитор на окисляването на аминокиселини и засилва синтеза на протеини, както в скелетните мускули, така и в тялото цяло (и също така изглежда, че има антипротеолитичен ефект). Както при хормона на растежа и IGF-1, при модулиране на ендогенно действие много фактори играят роля в секрецията на тестостерон. по-долу представен е кратък списък на някои от тях.

Положителни фактори:

 • Стига сън
 • Намаляване на нивата на мазнини (до известна степен, тъй като мазнините клетки секретират ароматаза)
 • Интензивни упражнения (особено сила)
 • D-аспарагинови киселинни добавки
 • Добавки с витамин D
 • Въздържание (приблизително 1 седмица)

Отрицателни фактори:

 • прекалена пълнота
 • Липса на сън
 • Захарен диабет (особено тип 2)
 • Заседнал начин на живот
 • Изключително нискокалорична диета
 • Дълги аеробни / кардио упражнения
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • ксенобиотици

Естрогенни хормони

Естрогените са основните женски полови хормони, които са отговорни за растежа и узряването на репродуктивните тъкани. Втялото на мъжете, те също присъстват, макар и значително по-ниски концентрации. Има три основни естрогена, произведени по време на стероидогенеза: естрадиол, естрон и естриол. Естрадиол е приблизително 10 пъти по-мощен в своите ефекти. естрон и 80 пъти по-мощен от естриола.

При жените по-голямата част от естрогена се произвежда в яйчниците. чрез ароматизиране на андростендион, докато при мъжете – в малки количества в тестисите в резултат на ароматизиране на тестостерон в мастните клетки.

За разлика от хормоните, за които вече говорихме, естрогените, изглежда притежават както анаболни, така и катаболни свойства във по отношение на протеиновия метаболизъм (главно чрез други хормони в организма).

Проучванията показват, че естрогените увеличават GH и IGF-1, и двата от които са благоприятни за протеинов анаболизъм и antikatabolizma. В допълнение, естрогенът задържа вода, която допринасят за растежа на клетките и следователно анаболни процес.

Въпреки това, при прекомерно присъствие, естрогените могат косвено причиняват катаболизъм, като блокират андрогенните рецептори и намаляват регулиране на производството на гонадотропин-освобождаващ хормон в хипоталамуса, което в крайна сметка води до намаляване на производството на тестостерон в тялото.

Резюме:

Както при всичко, свързано със здравето и фитнеса, на ниво трябва да се намери баланс на естрогена. Естрогените играят много важни роли в човешкото тяло, включително брой анаболни / антикатаболни ефекти върху протеиновия метаболизъм.

Бъдете внимателни, защото излишните нива на естроген (особено при мъжете) обикновено води до намаляване на секрецията и наличието на тестостерон, което предотвратява положителния му ефект върху протеиновия метаболизъм.

Ето някои общи съвети, които ще ви помогнат да балансирате. производство на естроген:

 • Яжте балансирана диета с достатъчно количество витамини, минерали и фибри
 • Ограничете соята и фитоестрогена от растението храна
 • Ограничете консумацията на алкохол, тъй като се влошава способността на черния дроб да метаболизира естрогените
 • Упражнявайте редовно
 • Поддържайте здравословно телесно тегло, като избягвате неговата липса или прекалена пълнота

Пълното

Тиреоидни хормони

Хормоните на щитовидната жлеза са един от основните метаболитни регулатори, засягащи почти всяка клетка човешкото тяло. Щитовидната жлеза произвежда тироксин (Т4) и трийодтиронин (T3 ), като Т4 е Т3 прохормонът. Т3около 20 пъти по-мощен от Т4, така че се счита за “истински” хормон щитовидната жлеза (по-голямата част от Т3 се образува в резултат на дейодинация Т4).

Проучванията сочат, че щитовидната жлеза хормоните увеличават както синтеза на протеини, така и разграждането тялото. В същото време те стимулират последното по-активно, което означава имат катаболен ефект.

Като цяло, хормоните на щитовидната жлеза в нормални физиологични обхватът играе основна роля в регулирането на протеиновия метаболизъм. Очевидно няма полза от скелетните мускули или анаболизъм протеин за увеличаване на производството на хормони на щитовидната жлеза, за да достигат до състояние на хипертиреоидизъм, което вероятно има катаболен ефект.

Резюме:

Тъй като основната цел на тази статия е да поговорим хормони и фактори, влияещи на протеиновия метаболизъм, този раздел не го прави спомена ролята на хормоните на щитовидната жлеза в процеса на мазнини и въглехидратен метаболизъм. Просто знайте, че катаболната природа хормоните на щитовидната жлеза означават, че ще бъдат полезни за загуба мазнини поради надрегулиране на метаболизма (следователно много хората с хипертиреоидизъм са склонни да имат намалена маса тела и / или имат трудност да наддават на тегло).

Ако обаче целта ви е да постигнете анаболизъм (особено в скелетен мускул), не манипулирайте нивото на хормоните щитовидна жлеза. Най-доброто решение за поддържане на правилния метаболизъм протеин за вас ще бъде запазването на еутироидното състояние (т.е. норма).

„Хормони на стреса“ – глюкокортикоиди, глюкагон и епинефрин

Терминът “хормони на стреса” често се използва в литературата за наименования на глюкокортикоиди (главно кортизол), глюкагон и катехоламини (по-специално епинефрин / адреналин). първи това се дължи на факта, че тяхната секреция се стимулира в отговор на стрес (обърнете внимание, че стресът не винаги е лош, и не е синоним на думата “проблем”).

Глюкокортикоидите принадлежат към класа на стероидните хормони, т.е. произведени в надбъбречните жлези. Те регулират метаболизма, развитие, имунна функция и процеси на познание. първичен глюкокортикоидът, образуван в човешкото тяло, е кортизолът. Кортизолът е основен хормон, необходим за поддържане живот, но също като много други хормони, също високи или ниски концентрации могат да причинят увреждане на организма.

Кортизолът често участва в мускулна атрофия, защото главно действа като катаболен хормон по отношение на техните метаболитни функции. По време на периоди на недохранване / глад, той поддържа номиналната концентрация на глюкоза в кръвта, инициираща глюконеогенезата. Често това се случва поради разграждането на протеините, за да се използването на аминокиселини като субстрат за даден процес.

Глюкагонът е пептиден хормон, произведен в панкреаса. Работи основно в посока обратното действие на инсулина (например стимулира отделянето на глюкоза от черния дроб до кръвта, когато нивото на захарта в последната спадне). Подобно на кортизола, глюкагонът влияе на глюконеогенезата и гликогенолизата.

Последният хормон в тази “триада” е епинефрин / адреналин (понякога наричан хормонът на страха). Той е произвежда се в централната нервна система и надбъбречните жлези и засяга почти всички тъкани на тялото, като влияе адренергични рецептори. Подобно на кортизола и глюкагона, адреналинът стимулира гликогенолиза в черния дроб и мускулите.

В отговор на инжекции от хормони на стреса, скоростта на синтеза на протеини в скелетната мускулна тъкан рязко се намалява. Явно с продължително излагане на синтез на мускулни протеини на стрес хормони нарушен, което води до атрофия на мускулната тъкан.

Трябва също да се отбележи, че адреналинът и кортизолът могат инхибира секрецията на инсулин и както си спомняте, инсулин е анаболен хормон. Според някои изследвания, кортизолът инхибира синтеза на IGF-1, който, както вече беше споменато, контрапродуктивен за протеинов анаболизъм.

Резюме:

Хормоните на стреса не са „лоши“ и не трябва да се избягват или потискайте на всяка цена, тъй като те са от съществено значение за много аспекти от живота.

Както показват резултатите от изследванията, инжекции на тези хормони насърчават разграждането на протеини в повечето телесни тъкани и стимулират окисляването на аминокиселините. Те също могат да пречат на синтеза. протеин в резултат на постоянно излагане и рязко освобождаване инсулин и IGF-1. Тоталността на тези действия в крайна сметка води до катаболен ефект.

Не изтълкувайте обаче погрешно последното твърдение. и да приемем, че има резки изблици на тези хормони (какво се случва в в резултат на силен стрес) увреждат мускулния растеж. Хормони на стрес са неразделна част от човешката физиология. Ако ти ненормално високи нива на кортизол, глюкагон и адреналин в кръвта за продължителни периоди от време (например със синдром Cushing, хроничен стрес и т.н.), тогава вероятно не трябва притеснявайте се за скоковете им, тъй като е не само непрактични, но и вредни.

заключение

Въпреки че тази статия е пълна с научни термини, надявам се тя хвърли светлина върху основните фактори, влияещи върху протеиновия метаболизъм. Това е сложна тема и белтъчният метаболизъм се развива непрекъснато област на научните изследвания, но този въпрос трябва да бъде анализиран и за обсъждане.

Статията не изисква съединенията, посочени в тях или хормони без разрешение и надзор от квалифициран специалист. Информацията, съдържаща се в него, е предназначена за използвайте за ендогенно манипулиране на хормоналните нива, не по екзогенен начин.

И накрая, не забравяйте, че много физиологични процеси носят много сложен характер. Важно е винаги да се съобразявате обстоятелства и контекст на ситуацията. Безпристрастно и неразумно забравете за важността на индивидуалните характеристики на човек, давайки му съвети относно диетата и упражненията.

Това ръководство е предназначено да говори за фактори, които влияят протеинов метаболизъм и ви давам, скъпи читателю, информация, която помагат за изграждането на оптимална хранителна програма и начин на живот, необходими за постигане на вашите цели.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment