Пълно ръководство за заместваща терапия тестостерон за мъже

Тестостеронова хормонална заместителна терапия

заместваща терапия с тестостерон

Тестисите ви вършат ли работа?

И така, в резултат на кръвен тест за тестостерон, виждате фигура 600 нанограма на децилитър (ng / dl). Знаете, че “нормата” варира от 200-1100 ng / dl. Вдишаш облекчение и мислено дайте “пет” на тестисите си, които биха могли да “стиснат” нормална норма. Но какво всъщност говори това фигура?

“Нормалният” тестостерон е манекен

За съжаление резултатът на тестостерон от 600 ng / dl не означава абсолютно нищо. В лабораторен кръвен тест за ниво много неточности в тестостерон. Концентрацията му в кръвта е непрекъсната се променя. Единственият начин да получите поне някои надеждни данни ще бъдат предадени на лабораторията, събрана по време на дни урина за измерване на количеството тестостерон и неговите метаболити. Като алтернатива можете да вземете минимум три кръвни проби на различно време на деня. В лабораторията те ще бъдат свързани заедно и ще има да тествам.

Въпреки това, практически никой не прави това. Той е по-скъп, по-дълъг и неприятен. Също така, ако предложите това на лекаря, той ще ви вземе. за лудия. И наистина, кой си ти, за да се усъмниш в него компетенции, ти нещастен смъртен ли си? И от какво толкова се тревожиш вашият тестостерон? Трябва да се задоволявате с безполезни кръвни тестове, приблизителни показатели за тестостерон и уж функциониращи тестиси, като повечето представители на човешкото стадо на планетата.

И дори ако дарите няколко кръвни проби, това не е причина да правим някакви заключения. На първо място, защото “нормално” тестостеронът може да не е нормален за ВАС.

Може би, когато сте били на 20 с нещо, вашия тестостерон и преобръща, като се раздава 1100 ng / dl. Но сега, когато имате затруднения вкарал минимум 600 ng / dl, изучаваш Facebook през целия ден и други сайтове, събиране на информация. Ако сте определили вашия тестостерон фон, когато навърши 30 години, сега можехте преценявайте “нормалността” на резултатите. Но после пак това никой не го прави.

Други членове на екипа: SHBG и естрадиол

Друг източник на проблеми е свързването на глобулин секс стероиди или SHBG. Това е гликопротеин, който буквално се свързва полови хормони, включително около 60% от вашите тестостерон. С годините тази цифра расте.

Колкото по-високо е вашето ниво на SHG, толкова повече е тестостеронът ви свързани, което намалява количеството на способния свободен хормон върши си работата. Ето защо, нека вашият тестостерон е равен на 600, лъвският дял от него е свързан. Това е просто ужасно. Сякаш имаш джин в бутилка, но не сте в състояние да го отпуснете.

Ето защо при опити да се изчисли нивото на тестостерон, лекарят трябва поне да присвоите анализ на общ, безплатен и бионаличен тестостерон, за да се разбере поне малко ситуация. Но, предположихте, никой не прави това, освен ако че няколко лекари от класическата школа.

Не трябва да забравяме за естрогена, или по-скоро – за нивото на естрадиол при мъжете. Вашият тестостерон може да е нормален, но повишените нива на естрадиол ще предотвратят всякакви опити тестостерон, който да направи от теб човека, с когото можеш да бъде.

Както можете да кажете, определянето на нивата на тестостерон е доста трудоемка и коварна професия. Следователно независимо резултати от лабораторни тестове, предвид тяхната неясност, фокусирайте се върху симптомите и простото желание да бъдете по-добри хормонална гледна точка.

Androgel

Признаци за нисък тестостерон

Знаете ли разбивка? Случвало ли ви се е неоправдано да натрупвате мазнини от които впоследствие не можех да се отърва? Какво ще кажете за загуба мускулен тонус и липса на тренировъчен напредък? Направете ф имате проблеми с ерекцията? Мислиш ли за тревата си по-често, отколкото за женски прелести?

Какво можете да кажете за преждевременното стареене? Проблеми с концентрация и памет? Депресия? Или може би имате недостатък “здравословна агресия”, когато не предприемате инициатива в бизнеса сърце?

Може би сте твърде раздразнителни, винаги нагънати и готови разкъсайте главата ми на мазнините пред вас в реда, който купи последна ролка канела? Всяко от тези условия може свидетелстват за понижен тестостерон, включително, обаче парадоксално и последната точка в списъка е за неоправдан гняв.

Характерно е исторически ниският тестостерон или хипогонадизмът периода на Средновековието и следващите епохи. Според През 2006 г. проучвания 39% от мъжете над 45 години страдат от този проблем. Според друго проучване на 13 милиона мъже, живеещи в САЩ, имаше недостиг на тестостерон и само 10% от тях преминаха лечение.

Има промяна. Въпреки това, не забравяйте, че тази статистика включва само мъже, чийто дефицит на тестостерон е потвърден клиничен преглед, т.е. резултати от лабораторни изследвания. Следователно милиони мъже остават, предимно млади или сравнително млад – чиито анализи са в нормални граници, но тяхното благополучие предполага явен хормонален дисбаланс.

Изключени са и младите хора, които изобщо не проверяват вашият тестостерон. Милиони такива хора също могат да изпитат липса на този хормон. Причината не винаги се крие в остаряването. тяло. По-скоро се дължи на влиянието на естрогена от околните среда, инхибиране на функциите на хипофизата и тестисите от химикали в като цяло, както и добре хранени, удобни, модерни, заобиколени всякакви удобства начин на живот, където няма място за пръски тестостерона.

Слухът твърди, че нивото на тестостерон на съвременните средният мъж е около половината от неговия дядо на същата възраст и условия на живот.

Вземете тестове разумно

Първата ви задача е да намерите прогресивно мислещ лекар, или специалист, който поне не се страхува от целенасочен пациенти. За щастие във всяка страна има достатъчно центрове за борбата с дефицита на тестостерон. Но повечето от тях, независимо как за съжаление те бяха организирани набързо и не се различаваха по високо компетентност по въпроса. Това е допълнителен стимул за разбиране тема себе си.

След като сте намерили добър лекар, опишете вашето състояние към него, изразете желание да се подложите на заместваща терапия с тестостерон и попитайте Назначава ви анализи. Но не забравяйте да преминете през процедурата лабораторни изследвания, както е посочено по-долу. (Например, ако не посочвате, че се нуждаете от конкретно „чувствителен“ анализ естрадиол за мъже, след това лаборатори ще ви го измерват, сякаш вие балетна танцьорка от Болшой цикъл).

Имате нужда от следните тестове:

 • Тестостерон общо
 • Тестостерон, бионаличен
 • Без тестостерон
 • Естрадиол (чувствителен анализ)
 • SHBG
 • Фоликулостимулиращ хормон (FSH)
 • Лутеинизиращ хормон (LH)
 • Дихидротестостерон (DHT)
 • Пълна кръвна картина (KLA)
 • Простатен специфичен антиген (PSA)
 • Кръвна химия
 • Интегриран метаболитен панел

Изпълнението на тези анализи ще служи като ориентир. Сс тях ще сравните резултатите от проучването след три или шест месеца, за да прецени правилната дозировка на наркотиците и проява на всякакви скрити странични ефекти.

Какви лекарства се използват в заместителната терапия Тестостеронът?

Начин на приложение Име на лекарството доза
орално Andriol 120-200 mg дневно
Metadren 10-30 mg дневно
Halotestin 5-20 mg дневно
инжектиране Nebido 1000 mg на всеки 3 месеца
Delasteril 200-400 mg на всеки 4 седмици
Депо тестерон 200-400 mg на всеки 4 седмици
трансдермално Андромах 10-15 mg на ден
Androgel 75-100 mg на ден
Testoderm 2,5-7,5 mg на ден
подкожен Тестостеронови импланти 1200 mg за шест месеца

Ако имате недостиг на тестостерон или се измъчвате симптоми на неговото проявление, вероятно искате да се отървете него. За тази цел е разработена огромна гама от добавки. (Alpha Male® и Tribex® са най-ефективни). Те са много ефективни, и се препоръчват за здрави момчета, които искат да повишат нивото си тестостерон за напредък в културизма. Очевидно е такова лекарствата няма да бъдат най-добрият избор за пациенти с клинични липса на тестостерон, който реши да поеме по пътя хормонозаместителна терапия с тестостерон (ХЗТ) дълго време живот.

Препарати за хормонална заместителна терапия

1. Инжектиране

Инжекциите на тестостерон са елитно средство за ХЗТ. въпреки че тестостероновите гелове (виж по-долу) наистина са в съответствие с естествени колебания на тестостерона в тялото, инжектиране, с правилната употреба, ви позволява да изграждате мускули по-интензивно, осигурете скок на либидото и дайте много повече предимства.

В Америка има два вида инжекции с тестостерон: тестостерон енантат и тестостерон ципионат. Тези естери имат малко различни полуживоти, но това не е толкова важно, особено ако сте вие спазват адекватна дозировка и подходящ метод и график за кандидатстване

Повечето мъже имат достатъчно 100 mg от всяко лекарство седмично. Но някои може да изискват по-малка или по-голяма доза, около 200 mg на седмица. Ако намушкате повече, тогава няма да е така заместваща терапия с тестостерон и улеснен стероиден цикъл за културисти.

Дори и при седмично администриране (винаги в един и същи ден), вие все още можете да страдате от признаци на нисък тестостерон, увеличава се всеки нов ден след инжектирането. За да се избегне това много мъже разделят дозата наполовина и я прилагат два пъти седмично. така нивото на тестостерона ви ще бъде повече или по-малко стабилно цяла седмица.

Повечето спортисти също настройват най-трудното си обучение за хормонални “възходи и падения” по време на ХЗТ. Но това са излишни неприятности, особено ако инжектирате тестостерон два пъти на седмица. Такъв кратък интервал между инжекциите ще ви осигури постоянно повишаване на тестостерона.

Освен това, вместо интрамускулно, можете да правите и подкожно инжекции. Д-р Джон Крислър, признат гуруто на тестостерон настоява за по-голяма подкожна ефикасност инжекция, тъй като 80 g тестостерон, приложен по този начин съответства на 100 g от лекарството, инжектирано в мускула. Също така той отбелязва, че не е нужно да се гадаете с мускулен корем стотици дупки по време на удължен ХЗТ.

Всичко, което трябва да направите, е да прищипате кожата си по дупето, бедрото или дори стомаха и поставете малка игла в тази гънка под ъгъл 45 или 90 градуса. Натиснете буталото докрай, освободете кожата и сте готови. Прав ли е Chrysler в ползата от подкожни инжекции, или не – не се знае със сигурност. Но делът на истината тук определено е там, така че си струва да опитате.

2. Тестостеронови гелове

Както бе споменато по-горе, тестостероновите гелове поддържат естествен андрогенен ритъм и може да се предположи, че имитацията естествените ритми на човешкото тяло ще дадат най-добър резултат. Въпреки това много считат, че те са по-ниски от инжекциите по своята ефективност.

Освен това геловете имат своите недостатъци. Те трябва да се прилагат само върху прясно измита кожа. Поне един час не можеш плувайте и се потете. Също така, в никакъв случай не трябва да допускате деца и жени (особено бременни) да докосват третираната област на кожата докато се абсорбира напълно.

След като изберете гел, ще трябва да го прилагате самостоятелно (в крайни случаи, два) веднъж на ден. Но да го намажете с ръце не се препоръчва. гел, останали в ръцете няма да влязат в кръвообращението. Това е същото като намажете стара непроницаема бейзболна ръкавица. вместо това изстискайте гела върху предмишниците и ги разтривайте една върху друга. Значи не го правите загуби капка

3. Други форми на освобождаване

Други форми на тестостеронови лекарства, включително кремове, капсули и сублингвални таблетки не си струва да се говори. Кремовете могат се оказват много ефективни, но те имат много мръсотия и те абсорбират по-лошо от геловете. Капсулите и таблетките са или напълно безполезни, или непрактично. Освен да предположим, че точната им доза е почти невъзможно.

Има и други доказани протоколи за лечение. ефективност в борбата срещу вторичния хипогонадизъм (в който хипоталамусът по някаква причина не дава сигнал на хипофизната жлеза да произвежда LH и FSH, които от своя страна предизвикват производството на тестисите тестостерон), например, селективен естрогенов рецептор модулатори (SERM).

Двете най-често срещани от тях са кломид (кломифен) и Нолвадекс (тамоксифен). Те стимулират производството на LH от хипофизата, което активира тестисите. Подробно описание на тези протоколи не е така включени в целите на тази статия.

ХЗТ, тестисите и hCG

Най-голямото притеснение относно ХЗТ е свързано с безплодието и изсушаване на тестисите. Всъщност ХЗТ намалява количеството на произведена сперма, но е глупаво да се мисли, че заместваща доза ще ви спаси от бащинството. В повечето случаи тестисите са намалени, т.е. и обемът на спермата е намален. Но това явление лесно се предотвратява използване на едновременна употреба на човешки хорион гонадотропин (HCG).

Gomadotropin

Това лекарство дублира ефекта на LH, така че тестисите ви ще продължи да функционира. Те все още ще произвеждат сперма и тестостерон, така че няма да възникне атрофия. В допълнение, LH рецепторите са разположени в цялото тяло и hCG се свързва с тази система. Смешно, но все пак, благодарение на този човек, подложени на ХЗТ или ЧХГ терапия, гарантират отличното им здраве.

HCG се инжектира подкожно с инсулинови спринцовки и е лесно достъпен. по лекарско предписание. Препоръчителната начална доза е 100 IU на ден. с време, можете да увеличите дневната доза или обратно, да работите усилено 200 или 500 IU два пъти седмично.

Потенциални странични ефекти на ХЗТ

По време на HRT могат да се случат няколко лоши неща. Един от те ви заплашват само ако имате открит рак на простатата.

Забележително е липсата на каквито и да било доказателства, че ХЗТ провокира рак на простатата, дори след внимателно проучване специалисти на хиляди изследвания и медицински записи. Но за някои хормонозаместителна терапия, все още непозната за нас има тенденция да влоши състоянието на страдащите от това заболяване. следователно е необходимо да се подлага на цифрово ректално изследване всяка година, продължаване на мониторинга на специфични за простатата антигени (PSA).

ХЗТ също може да доведе до полицитемия (повишено производство тялото на червените кръвни клетки). Вместо да тече свободно през вените кръвта ви се сгъстява и се движи с ритници, като мека сладолед от машината Dairy Queen. Ясно е, че поради това инфаркти и инсулти се появяват, когато кръвоносните съдове се запушат съсиреци.

Ето защо трябва да контролирате хемоглобина и хематокрита си. Когато хемоглобинът е по-висок от 18.0 или хематокритът се увеличава до 50.0, тогава трябва да коригирате дозата си на тестостерон, минете кръв, която да дарите на Червения кръст, или да преминете през процедурата по този начин наречена терапевтична флеботомия (конвенционална флеботомия в лекарски кабинет).

Какво става с гинекомастията и инфарктите?

Страховата гинекомастия никога не е била наблюдавана при мъжете, подложени на хормонозаместителна терапия с тестостерон. Гинекомастия или растеж на тъкан на гърдата при мъжете, диагностициран единствено при получаване на значителни дозировка на тестостерон (1000-3000 mg седмично) или неговите аналози. Косопадът е възможен, но обикновено всичко се нормализира до 30 години. ако ако сте доживели до възрастта си, без да сте загубили косата си, това е много съмнително че HRT ще ви направи плешив.

Други популярни истории на ужасите за сърдечния тестостерон атаки и други неприятности – гнусни клевети. Напротив мъжете с нисък тестостерон са по-податливи на различни язви, включително сърдечни проблеми, диабет, деменция и много други разстройства, обикновено свързани със старост, смърт и немощ.

Ефектът на хормонозаместителната терапия с тестостерон

Тестостеронът въздейства на тялото по най-прекрасния начин, но не веднага. Въпреки подобряването на благосъстоянието, граничещо с вдъхновение, което се появява малко след началото на терапията, много физиологични процеси започват само след някои време.

 1. Сексуални ползи. Напълно започват се проявяват в третата седмица на терапията, след което от 19-21 седмици има плато ефект.
 2. Депресия. Ако имате депресия, тя ще започне да се оттегля някъде седмици от 6, но пълното възстановяване отнема повече време.
 3. Тревожност, общителност и стимулация на кората на главния мозък (контролиране на вниманието и дори креативността). подобрение възниква от 3-та седмица, а платовият ефект се проявява след три месеца терапия.
 4. Инсулинова чувствителност. Увеличава се за няколко дни, осигуряване на осезаеми резултати (загуба на излишни мазнини) в 3-12 месеца и често трае години.
 5. Мускулна печалба. Не зависи толкова много от оптималното ниво. тестостерон, колко от генетиката, диетата, начина на живот и тренировките. Въпреки това, като цяло, терапията с тестостерон е положителна засяга мускулите след месец. Толкова интензивно тенденцията ще продължи една година, след което темпото й ще се забави и ще продължи продължават още няколко години.
 6. Високо качество на живот. Има едно от нематериалните предимства наречена удовлетвореност от живота. Често се състои от съвкупността от всички положителни характеристики на оптималното ниво тестостерон, както физиологичен, така и психологически. негов невъзможно е да се измери, както обаче и да се надценява. просто опитайте се да намерите лекар, който разбира това.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment