Плуване за отслабване – помага ли?

Плуването е уникален спорт. Тя включва всички основни мускулни групи, благоприятно влияе на жизнените функции на сърцето и белите дробове.

За сравнение: ще изгорите същото количество калории при бюст или гръб и бързо ходене (бавно бягане).

Затова е много странно, че плуването използва много по-малко по-популярен с отслабване от други видове физически дейност.

  • Плуване за отслабване: прегледи и изследвания на учените
  • Мога ли да отслабна, плувайки в басейна?
    • Защо има разлики в изследванията за плуване отслабване?
  • В обобщение: плуването помага ли за отслабване?
    • Как да плувате в басейна, за да отслабнете?

Плуване за отслабване: прегледи и изследвания на учените

Професор Луиз Бърк, ръководител на австралийския отдел по хранене Институт по спорт твърди, че въпреки еквивалентната цена енергии по време на тренировки, плувците в по-голямата си част имат по-значителни запаси от мастна тъкан в тялото, за разлика от тях бегачи или колоездачи.

„Много известни плувци жени са принудени да се бият мазнини, и наистина е така. Освен ежедневно изтощително обучение в басейна, те трябва да правят и Земните спортове са както бягане, така и велосипед. Едно плуване отдавна вече е показала своята неефективност в отслабването – тук имате нужда сложен “, казва Бърк.

Актуални мнения за ползите от плуването варират значително. Някои експерти твърдят, че това е един от най-ефективните начини за отслабване, други емпирично показват, че плуването трябва да бъде част от цялостна програма за отслабване и да не бъдете независим вид дейност.

Опитайте да използвате тука за корем отслабване.

Едно проучване, публикувано в American Journal of Sports Медицината твърди, че е известно, че жените дори са вкарали тегло след специална 6-месечна плувна програма.

Известно е друго проучване, което е значително по своите резултати. Професор Грант Гинап сравни 3 тренировъчни програми: ходене, колоездене и плуване. Всяка дейност започва с 10 минути загряване. И всяка седмица продължителността на урока се увеличава с 5 минути, докато стане равно на 60 минути.

Хората, които следваха програмата за ходене, отслабнаха 8 килограма, колоездачите свалиха 9 килограма, а плувците – само 2 килограма.

С други думи, най-ефективният спорт за отслабване е колоездене.

Но това не е всичко.

Плуване

Мога ли да отслабна, плувайки в басейна?

В подобно проучване на Университета в Юта, учени установено, че плуването е толкова ефективно, колкото и упражнения за отслабване на сушата.

38 жени на средна възраст бяха разделени в 3 групи:

  • Пешеходна група
  • Плувна група
  • Група по аеробика

След 13 седмици тренировки всички групи отпаднаха около 6 кг. Няма значителни разлики между групите беше наблюдавано и резултатите на плувците не бяха по-лоши от другите.

Защо има разлики в изследванията за плуване отслабване?

Сега ще анализираме.

Стандартната температура в басейна е 25.5-27.8 градуса.

В първото проучване, в което участниците натрупаха тегло, те плуваха открит басейн, където температурата на водата варира от 23 до 25,5 градуса. Доста е студено.

Но в проучване в университета в Юта температурата на водата беше 27 градуса, което е много по-близо до температурата на повечето басейни загрява.

Дали температурата на водата наистина е толкова важна?

Оказва се, че да. Плуването в студена вода стимулира апетит.

Много хора изпитват силен глад след къпане в студа вода. И в резултат те просто покриват всички изразходвани калории ново, ядене след плуване, като по този начин обезсилва всичко ползите от тази физическа активност.

Флоридският университет проведе проучване, в което група мъжете се занимавали с плуване първо в басейна със студена вода (20 градуса), а след това – в басейн с топла вода (33 градуса). Продължителността на всеки урок беше 45 минути. След дипломирането мъже, разрешени да ядат толкова храна, колкото искат, без ограничения.

Трябва да кажа, че са изразходвали приблизително същото количество калории количеството, въпреки температурата на водата, е 505 калории (топло вода), 517 калории (студена вода). Но най-интересното беше че след плуване в студена вода енергийната стойност на приетата храната е била средно 877 калории, което е с 44% повече от след тренировка в топла вода.

В обобщение: плуването помага ли за отслабване?

Не забравяйте, че когато отслабнете, трябва да изразходвате повече калории, отколкото да ги приемаш с храна. В противен случай няма да ви помогнат. отслабнете без тренировки.

Как да плувате в басейна, за да отслабнете?

Ако обичате да плувате, плувайте и го правете удоволствие! Много по-добре и по-полезно да се справим с този вид спортове, които са ви близки и приятни. Принуждаване към нищо добра воля няма. Единственото нещо, вземете съвет – не плувайте вътре басейн със студена вода! Иначе усещане за брутален глад след Ще ви бъде предоставено обучение, но изобщо не ни е нужно.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply