Предимства, източници и токсичност на витамин А

Името “Най- итамин А” означава група съединения, а не едно структура. Всички тези различни форми изпълняват функцията в тялото. витамин А. Тъй като тези подобни вещества са първи от от много изолирани и идентифицирани витамини, групата беше наречен “витамин А” от първата буква на азбуката.

Фактът, че витамин А беше един от първите, които бяха изследвани, не е просто съвпадение. Той има много задачи в тялото, което го прави обект внимателно внимание на лекари и учени, които забелязаха възможното му прилагане. K акто ще видите по-долу, витамин А е от съществено значение за правилен растеж и развитие на ембриона, за здрави очи и кожа, силна имунна система и дори за предотвратяване на анемия, причинено от липса на желязо. Някои форми дори притежават антиоксидантни свойства в организма.

Витамин А капсули

Витамин А се намира в много храни, например животински и растителен произход. Повечето хора с нормални балансирана диета го набавете в достатъчни количества от храна, но някои заболявания или медицински процедури могат излагат ви на риск от дефицит.

Ако смятате, че витамин А не е достатъчен във вашата диета, може би си струва да обмислите да започнете да приемате подходящи хранителни добавки. Най-важното е, уверете се, че преди това Приемайки избраната добавка, вие и вашият лекар се съгласявате относно неговата безопасност и ползи за постигане на конкретни цели.

 • Какво е витамин А?
 • Еквиваленти на ретиналната активност (RAE)
 • Предимства на витамин А?
  • Подкрепа за пренаталното развитие
  • Укрепване на имунната система
  • Поддържане на добро зрение
  • Подобряване на здравето на кожата
  • Антиоксидантни свойства
  • Подкрепа за здраве на червените кръвни клетки
 • Какви храни са богати на витамин А?
 • Колко витамин А е необходим?
 • Кой е в опасност от дефицит?
 • Признаци за дефицит
 • Защо приемате добавки с витамин А?
 • Странични ефекти на добавки с витамин А
 • Кой не трябва да приема хранителни добавки с витамин А?
 • Кога се появява предозиране с витамин А?
  • Симптоми на отравяне
 • Важно за доброто здраве

Какво е витамин А?

Няма точна дата за откриването на витамин А, но неговото съществуване прогнозирана за 200 години. Статия за историята Витамин А, публикуван в съобщенията за хранителни вещества и метаболизъм “обяснява, че през 1816 г. физиологът Франсоа Маганди установили, че симптоми при кучета, лишени от разнообразна диета и недохранени деца в Париж са подобни. През 1880-те и по-късно различни учени предположиха, че млечният и яйчен жълтък съдържат специален компонент, необходим за живота. Между 1918 и През 1932 г. формата е изолирана и точно идентифицирана. Витамин А. Оттогава знанията за него започнаха да се натрупват.

Както се оказа, витамин А е разтворим в мазнини, това обяснява фактът, че е в млечната мазнина, както и в яйчните жълтъци, които съдържат мазнини. Той има много видове. В продуктите животински произход форма, известна като предварително приготвен витамин А. В него той е готов консумация от организма за неговите типични функции. ретинол, ретинална и ретинова киселина – видове предварително формовани Витамин А, известен като ретиноиди.

Растителните продукти съдържат прекурсори витамин А, който тялото ви може да използва за ретиноид дейност, след като ги преобразува. Тези предшественици са известни. като провитамин А, а групата се нарича каротеноиди. каротеноиди попадат в две категории: каротини и ксантофили. Най-много обичайните каротини са алфа-каротин и бета-каротин, и до Ксантофилите, според уебсайта на WH Foods, включват ликопен, лутеин и зеаксантин.

Еквиваленти на ретиналната активност (RAE)

Преработеният витамин А е по-активен в организма, отколкото провитамин А. За да ви помогне да изчислите колко витамин А Всъщност учените са разработили система, използваща “еквивалент на активност на ретинол” или RAE. Както е обяснено в Институт Линус Полинг, единица от предварително формирано витамин А, като ретинол, е 1 RAE. За сравнение, единица бета-каротин, получен от храната, е само 0,5 RAE. Това означава, че когато получавате бета-каротин от храната, това е извършва само половината от дейностите, предоставени преди това образуван витамин А. Ако приемате бета-каротин като хранителни добавки, имате нужда от 12 единици бета-каротин към витамин А започна да функционира в организма като една единица ретиноид.

Гледайки състава, посочен на опаковката на продукта, вие всъщност сте всъщност, вижте количеството витамин А, посочено общо, като вземете предвид всяка форма, било то ретиноид, каротин или ксантофил.

Предимства на витамин А?

Витамин А има много функции в организма, вариращи от развитието плода и завършва с ефект върху процеса на стареене.

Подкрепа за пренаталното развитие

Ако сте бременна или планирате да имате бебе, със сигурност сте вече направихме някои изследвания за това какво хранително вещества са необходими за поддържане на здрава бременност и плода. Може би първото нещо, което търсачките предлагат в резултатите, е това е фолиева киселина, но витамин А е също толкова важен за правилното развитие.

Витамин А се свързва с развитието на органи. Ембрионът има нужда от него образуването на сърцето, белите дробове, очите, ушите, както и ръцете и краката. Недостигът на витамин А в майката може да доведе до вродени дефекти. Ако не сте сигурни дали получавате достатъчно витамин А, консултирайте се с вашия лекар относно дозировката на лекарството. Вв този случай твърде много е не по-малко опасно от твърде не е достатъчно.

Укрепване на имунната система

Много от функциите на витамин А са свързани с вашата имунна система. Витамин А стимулира определени имунни клетки, давайки им способността да извършват работата си по противодействието на антигените, или потенциално инфекциозни вредни агенти. Витамин А е особено полезен. за поддържане на защитните бариери на тялото, като кожа, обвивката на дихателните пътища и храносмилателния тракт. Тези бариери предотвратяват проникването на микроби.

Най-сериозните ефекти от недостиг на витамин А често срещани в развиващите се страни, където децата са заразени с такива Болест като морбили често умира поради неправилно хранене. И въпреки че в Съединените щати са засегнати много малко хора или изпитвате такива хранителни затруднения, по-добре е да се уверите че вашата диета има достатъчно витамин А, за да поддържа имунитета ви системи в топ форма.

Поддържане на добро зрение

Първата функция на витамин А, която идва на ум, е практически за всеки, това е неговата способност да ви осигури добро зрение. форма предварително приготвен витамин А, известен като ретинол – ключов играч, когато става дума за очи.

Когато светлината достигне до окото, тя се открива от фоторецептора клетки, известни като пръчки и конуси. Каскадата започва събития, в които участва ретинол, който се превръща в различни форми на витамин А. В резултат на това пръчки и шишарки са способни да изпращат сигнали до мозъка, в зависимост от получените стимули. след това мозъкът интерпретира тези сигнали, за да образува изображение.

Малък дефицит на витамин А може да доведе до нощна слепота или кокоша слепота. Това е най-ранният знак, който може да ви сочи липса на витамин в диетата. Процесът е обратим. Въпреки това без подходящо лечение това може да доведе до белези на очите тъкан и последваща слепота и това е завинаги. С достатъчно редки случаи в САЩ, тежък дефицит на витамин А – основната причина за предотвратима слепота в света.

Подобряване на здравето на кожата

Сега на пазара има много хранителни добавки с витамин А и вероятно сте виждали много реклами, в които се казва, че подобряват здравето на кожата. Лесно се вижда къде такива твърдения се правят, защото витамин А има толкова много свойства, които помагат за поддържане на здрава кожа. Институт Линус Полинг обяснява, че витамин А може едновременно да предотврати и лекуват определени видове кожни лезии, особено тези, които свързана с ултравиолетовата радиация от слънцето.

Когато сте дълго време на слънце, кожата може изпитайте ефекта от “фотостареенето”. С времето можете да започнете спазвайте признаци като големи или малки бръчки, кръвоносни съдове на повърхността на кожата, известни като телеангиектазия, сгъстяване на кожата, поява на лунички и хиперпигментация, по-тъмна спрямо нормалната кожа. тези промените могат отчасти да се дължат на това как ултравиолетовото лъчение отслабва способността на кожата да произвежда колаген, което позволява на кожата да остане млада и еластична.

Чувствителен към витамин А, кремът може да бъде ефективен начин да го доставим до клетки отвън.

Ако страдате от акне, вероятно вече сте прекарали някои време в търсене на ефективно решение на този проблем. И тогава витамин А може да ви помогне. Кремовете намаляват симптомите, ако имате леки или умерено акне, но в по-тежки случаи е по-добре да се потърси предписване на лекаря.

Витамин А има още една потенциална полза за кожата собственост. Тъй като участва в имунния отговор и лечението рани, дефицитът му може значително да повлияе на скоростта на тези процеси. Витаминните таблетки могат да обърнат това ефект.

Антиоксидантни свойства

Окисляването или окисляването са определени химични реакции, което може да доведе до унищожаване на телесните клетки. окисляване може да възникне, когато определени вещества присъстват в тялото, като свободните радикали. Витамин А може да действа като антиоксидант и предотвратяват тези вредни реакции. Ретинол, К например, може да ви помогне да защитите очите си от нея.

Ролята на витамин А като антиоксидант обяснява връзката му с намаляване на риска от определени заболявания. Хората, които ядат повече Плодовете и зеленчуците, богати на витамин А, са изложени на по-малък риск. развитие на възрастова макулна дегенерация, сърдечна заболявания и катаракта. Това може да се дължи на антиоксидантна активност на бета каротин в плодовете и зеленчуците.

Подкрепа за здраве на червените кръвни клетки

Витамин А е от съществено значение за здравата еритропоеза или производството здрави червени кръвни клетки в тялото ви. От една страна, витамин А позволява на стволовите клетки да се развиват в специализирани червени кръвни клетки.

От друга страна, тя е свързана с това как тялото ви използва желязо, минерал в червените кръвни клетки, чрез който на всички кислородът се доставя до клетките на тялото ви. Витамин А позволява вземете кислород от черния дроб и използвайте в производството на червено кръвни клетки. Според статия в European Journal of Clinical хранене “също помага за предотвратяване на недостига на желязо, или анемия или я облекчава.

Какви храни са богати на витамин А?

Храни, които съдържат витамин А

Различни форми на витамин А може да са богати на храни като животински и растителен произход, списъкът им е обширен. Кпредварително образувани животински продукти витамин А, където най-голямото му количество включва говеждо месо черен дроб, масло от черен дроб на треска и млечни продукти като масло, пълномаслено мляко и кисело мляко. Рибата тон също е добра източник на витамин А.

Един от най-добрите източници на витамин А са портокаловите плодове. и зеленчуци. Списъкът им се оформя просто: цветът идва бета каротин, който по същество е пигмент в допълнение към неговата хранителна функция. Той съдържа някои добрини познати зеленчуци като моркови, сладки картофи, зима и обикновена тиква. Освен това е в манго, пъпеши и кайсии.

Оранжевите плодове и зеленчуци не са единственият растителен източник Витамин А. Зелени листа от спанак, изпражнения и къдраво зеле изобилстват ги. Ползите от тяхното потребление и за какво са полезни, е, че в допълнение към витамин А има диетични фибри и калий са включени.

Тъй като витамин А е разтворим в мазнини, тялото ще може рециклирайте го повече, ако в храната или закуската ви ще има мазнини. Ако е възможно обаче, опитайте се беше мазнина от списък на здравословни източници, като зехтин, ядки или фъстъци. Пример за здравословно хранене с витамин А: сладки картофи, пържени в зехтин, салата с ядки, сушени кайсии и папая, моркови с фъстъчено масло. Като правило, животински продукти, съдържащи вече витамин А съдържат достатъчно мазнини, за да можете достатъчно смилайте го добре.

Колко витамин А е необходим?

Препоръчителната диетична доза е средното дневно количество мазно хранително вещество, което ще задоволи вашето в него нужда. В случая на витамин А за жените е 700 RAE, за мъже 900 RAE. Препоръчителната доза се увеличава, ако сте бременна или кърмеща.

Кой е в опасност от дефицит?

Недостигът на витамин А ви заплашва, ако не го получите достатъчно храна със съдържанието му. Възможно е, ако вие избягвайте повечето плодове и зеленчуци, не яжте животински храни произход като месо, риба, мляко и производни, а не вземете витамин А от обогатени храни. Въпреки това, кога повече или по-малко балансирана диета, при която здравословна продукти, сериозен недостиг не ви заплашва.

Хората с проблеми са най-застрашени от недостиг на витамин А. усвояване на мазнини, което от своя страна води до проблеми асимилация на този мастноразтворим витамин. Проблеми с може да настъпи усвояване на хранителни мазнини, ако страдате възпалителни заболявания на червата като болест на Крон или целиакия или ако панкреасът ви секретира недостатъчни храносмилателни ензими.

Хората, подложени на операция за отслабване, също могат са изложени на риск от дефицит на витамин А. Много пациенти бариатрична хирургия това може да се дължи на факта, че те седнете на много нискокалорична диета с минимална поддръжка мазнини. Също така след операцията не можете да ядете много зеленчуци и плодове. Пациентите, които се подлагат на стомашен байпас, са изложени на още по-големи риск от дефицит на витамин А, тъй като намалява усвояването на мазнините и други хранителни вещества от храната.

Признаци за дефицит

Първото нещо, което можете да забележите при недостиг на витамин А, е проблеми с нощното виждане. Нощната слепота е свързана с важността на ролята Витамин А за зрение. Ако нямате достатъчно, очите ви грешат чувствителни към светлина и не могат да го регистрират условия с ниска осветеност, тоест през нощта. От нощна слепота да се излекува, но тя може да се развие в пълна слепота, ако тя да тичам.

Други признаци на недостиг на витамин А също са свързани с него функции. Без достатъчно от него, вие ставате по-леки податливи на инфекциозни заболявания поради отслабен имунитет системи, те имат директна връзка. Започвате по-често разболявам се Освен това, ако е придружен дефицитът на витамин А дефицит на йод, това води до свръхрастеж и дисфункция щитовидна жлеза. Може да почувствате втрисане, да наддадете на тегло и също наблюдавайте появата на гуша.

Тъй като витамин А е тясно свързан със здравето на кожата, това е доста логично е дефицитът му да доведе до съответните проблеми. На нея увреждане, причинено от болестта, може да започне да се появява, наречена хиперкератоза.

Защо приемате добавки с витамин А?

Ползи, източници и токсичност на витамин А

Има много причини, поради които трябва да помислите за прием. добавки с витамин А. Определено трябва да се свържете с тях, ако искате не приемайте достатъчно витамин от храната. Също така си струва да вземете таблетки, ако сте изложени на риск, като пациенти бариатрична хирургия, хора с цьолиакия или проблеми с усвояване на мазнини.

Добавянето на витамин А към диетата ви също може да ви донесе допълнителна полза. Например, ако искате да обогатите диетата си антиоксиданти, можете да опитате да приемате бета-каротин. или ако решите, че не получавате достатъчно витамин А, и то с него С помощта можете да подсилите нощното зрение. Основното е преди това Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Друга причина за прием на добавки с витамин А е поддържане на здрава кожа. Ако сте особено загрижени за слънчевите лъчи и ефекта от фотостареенето, лекарят може да ви посъветва за витамин сметана. Имайте предвид обаче, че според клиничните изследвания Майо, за да продължите ефекта, трябва да продължите да използвате сметана.

Странични ефекти на добавки с витамин А

Като цяло добавките с витамин А са безвредни за здрави хора, които ги приемат умерено. За правото дозировката спазва препоръчителната диетична норма. Е по-добре просто се консултирайте с вашия лекар, тогава ще бъде конкретна фигура въз основа на вашите лични нужди. Странични ефекти на кремовете могат да включват зачервяване на кожата и също сърбя.

Кой не трябва да приема хранителни добавки с витамин А?

Повечето хора могат спокойно да приемат витамин А препоръчителни дози, но никога не трябва да правите това, не го правете след консултация с лекар. Ако страдате чернодробно заболяване, по някаква причина имате повишено ниво холестерол или злоупотребявате с алкохол, трябва да бъдете особено внимавайте с хранителните добавки с витамин А.

Често бременни или жени, които планират да забременеят, трябва допълнително да приемате витамин А. Но прекаленото му количеството може да доведе до вродени дефекти. В случая най-доброто решение би било също така да се консултирате с лекар. Той е оценете хранителната стойност на вашата диета, проведете кръвен тест и ще разберете дали трябва да приемате допълнително витамин.

Друга група, която не трябва да приема витамин А без специални инструкции на лекаря са хората, които са изложени на риск рак на белия дроб. Това може да се отнася за вас, ако например пушач, често на замърсени с азбест места това се случва, ако работите на строителна площадка или харчите много време в стари сгради с голи кабели и азбест комуникации. Връзката проучване обяснява защо това по-добре е да помислите два пъти, преди да приемате добавки с бета каротин.

Поради своите антиоксидантни свойства, някои учени надяващите се добавки за бета каротин помагат за предотвратяване на рак белите дробове при рискови пациенти. Известни изследвания обаче дадоха резултати, които ги поразиха. Както описва списание Current Лекарствена химия “(„ Съвременна медицинска химикал “ индустрия “), след проучване на 9 000 участници се оказа че тези, които приеха високи дози витамин А – в района на 7500 RAE – са дори по-изложени на риск от рак на белия дроб, отколкото контролна група, която не го прие.

Кога се появява предозиране с витамин А?

Горното ниво на толеранс е средното количество, което дълго време можете да консумирате ежедневно, без да навредите на здравето. за витамин А, този обем е 3000 RAE на ден, което е приблизително 3-4 пъти повече от препоръчителния прием.

Шансовете за предозиране с витамин А са много по-ниски, ако сте получавате най-много от зеленчуци и плодове. От животински пишат получаването на излишна доза е възможно, ако редовно се храните много богати на витамин А храни като говеждо месо черен дроб, 70 грама от който според института на Линус Полинг, съдържа над 6000 RAE предварително подготвен витамин А, която е 7-8 пъти по-висока от необходимата дневна надбавка.

Симптоми на отравяне

Когато става въпрос за витамини, отравянето може да бъде остро, може да бъде причинено от свръхдоза в краткосрочен план или хронична, или причината му може да бъде консумацията на твърде големи дози в продължение на месеци или с години. Храни, съдържащи витамин А, е малко вероятно да причинят остра отравяне, но хранителни добавки могат.

Изследователи от Университета на Уисконсин в Медисън Описват редица симптоми на остро и хронично отравяне с витамин А „Американско списание за клинична диететика.“ Сред знаците остро отравяне: гадене, подуване, главоболие и влошаване апетит, суха кожа. Малко вероятно е да сте отровени с витамин А, приемайки го в нормална дозировка. Възможно ли е да вземете за такъв пъти твърде много? Да.

Храната обаче е малко вероятно да предизвика хронично отравяне възможно е да приемате твърде много хапчета витамин А без специални нужди в тях. Сред последствията от хронично предозиране: увеличен черен дроб и далак, загуба на тегло, апетит, суха кожа. В най-тежките случаи става дума за кръвоизлив и кома.

Ако постоянно приемате предозиране на витамин А за дълго време времето, може да доведе до остеопороза или намаление костна минерална плътност и увеличават риска от фрактури. Можете да намалите риска от тези последствия не само чрез нормализиране на дозата витамин А, но също така консумират достатъчно количество калций и витамин D количества чрез редовни упражнения и отказ от тютюнопушенето.

Каротеноидите не причиняват симптоми като увреждане на черния дроб. и остеопороза. Сериозна интоксикация може да предизвика само предварително приготвен витамин А. Предозиране бета каротин, освен ако не ви прави оранжеви. Може би гледката не е така най-атрактивната, но за здравето не е опасна.

Преди да приемете някаква хранителна добавка, не забравяйте да консултирайте се с вашия лекар. Обсъдете конкретни лекарства състояние на вашето здраве, помолете да препоръчате марката, формата и дозата. По този начин избягвате риска от интоксикация и увеличаване шансове да получите желания благоприятен ефект от приема.

Важно за доброто здраве

Витамин А – от съществено значение за подпомагане на поддръжката здравето на очите, кожата и имунната система. Може да се получи от балансирана диета, но може би понякога си струва да се обърнете и към добавки, за да повиши нивото му в кръвта, и приемайте капсули. В този случай е най-добре да купувате само доказани марки и внимателно следвайте инструкциите за употреба.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment