Претрениране при спортисти: как да се лекува и как да избегнем претренирането

Много спортисти са в ъгъла по-нататъшен напредък. Най- крайна сметка, с прояви на претрениране често е трудно дори да се извърши минимално натоварване.

Най- същото време получаването на такъв проблем е съвсем проста. много по-трудно да се справим с последствията. Всичко останало, въпреки изобилие от публикации по този въпрос всъщност е необходимо и полезно практически няма информация как да се излезе от това състояние.

В резултат на това спортистът, без да знае какво да прави, губи време и енергия неуспешни опити за коригиране на ситуацията. Резултатът е сериозен спад, опити за намиране на програма за обучение, допълнително хвърляне. След това има психологически упадък и в резултат на това мнозина почти спират да работят върху себе си.

 • Какво е претрениране
 • Признаци и симптоми на претрениране
  • преумора
  • преумора
  • Peretrenerovannost
 • Как да определим претренирането?
  • причини
 • Как да избегнем претренирането?
  • възстановяване
  • Превантивни процедури
  • Какво да правим с претренирането
  • Относно храненето
  • Как да предотвратя

Какво е претрениране

Първото описание на синдрома е направено от Макензи. Според него той е в предимно изчерпване на нервната система. Карман вярваше, че това дезадаптация, съчетана с регулаторни нарушения телесни способности.

Просто казано, претренирането може да се нарече нарушение баланс между възстановяване и обучение. на ва състояние организъм, в който той няма време да се възстанови напълно след високи натоварвания. В тази връзка много експерти предпочитат използвайте термина под възстановяване.

Признаци и симптоми на претрениране

Освен това, не всички обучители считат това условие общ. Канадският треньор Тибодо отбеляза, че за целия му богата практика само веднъж наблюдава подобно състояние. Вв повечето случаи това е само мързелът на спортиста, нежеланието работа и невъзможност да усетите тялото си и правилно да се възстанови.

Трябва да се отбележи, че въпреки че той е в много отношения прав, все пак можете направете някои корекции. В крайна сметка всъщност има няколко етапи на претрениране. И всеки от тях има свои собствени симптоми.

 1. преумора
 2. преумора
 3. претрениране

След това ще анализираме по-подробно тези етапи.

преумора

Крайният стадий на умора. Често се наблюдава след дълго състезания продължават повече от един ден. Разглеждат се основните прояви летаргия, умора. Някъде в десет процента момичета с преумора от умора на менструалния цикъл. за разлика от умора, която по принцип е нормално физиологично състояние преумората може да доведе до патологични промени в тялото.

преумора

Това вече е патологична промяна, причинена от дълго психологически и физически стрес. Може да се прояви като в отделен мускул и в група. В същото време в различни спортове Това състояние е засегнато предимно от различни мускули. в боксьорите са метакарпали, а щангистите имат лумбални арки прешлени.

Трябва да се отбележи, че в самото начало на развитието, пренапрежение не се появява и не влияе на резултатите на спортиста. Втози период може да се определи само от медицински анализи.

Ако този проблем не бъде открит своевременно, това може да доведе до сериозни проблеми. Включително заболявания на определени органи. Ето защо, когато се открие пренапрежение, е важно да се спре тренировката и провежда курс на рехабилитационна терапия.

Peretrenerovannost

Основният симптом е неврозата. Води към него прекомерно напрежение на нервната система. Освен това човекът е ненужно раздразнен и докосван. Той има отвращение към тренировките. Сънят е нарушен.

Физиологичните показатели се променят. По-специално броят на сърдечните контракции се увеличава, координацията е нарушена движения. Настъпват хормонални нарушения. Намаляване на изхода Анаболните хормони влияят неблагоприятно на мускулите.

Всъщност Тибодо говори за този трети етап. Но не само тя е изключително опасна. Останалите етапи са не по-малко опасни и също може да доведе до много проблеми. Поне да си нарушиш тренировъчен процес.

Как да определим претренирането?

Има редица тестове, които могат да покажат наличието на претрениране. Някои от тях могат да се извършват независимо. Измервайте веднага след събуждане, пулсовата честота. С увеличение от 12 удари, можем да говорим за претрениране. След това изправете се в изправено положение и отново измерете сърдечната си честота. С разлика от двадесет удари или повече диагнозата се потвърждава. Можете също да промените забележка на кардиограмата. Дълбочината им зависи от степента проблеми.

причини

за да избегнете проблема, трябва да знаете причините за него явление. И тогава има шанс, ако не да го избегнем, то поне уведомете навреме и продължете с решението. По принцип има число основните моменти, които водят до претрениране.

При различните спортове причините могат да варират леко. в културисти и щангисти са както следва. На първо място, работата с максимално тегло в едно повторение. Освен това на подобно човек не се подготвя. Възстановяването отнема поне седмица. Затози път централната нервна система оживява.

Друга причина е честата работа в тренировките до неуспех. Така спортистите се опитват да направят тренировката повече интензивен. Отново нервната система страда, просто не успява да се възстанови.

Обемни и твърде чести тренировки. Те обикновено грешат начинаещи културисти. Те обаче бързо избледняват. Мускулна и лигаментите нямат време да се отпуснат напълно. Новакът трябва да направи за трениране на максимум двадесет подхода.

Монотонни тренировки. За предпочитане на всеки две до три седмици променете тренировъчната програма или просто заменете упражненията. Благодарение на това нервната система няма време за преумора.

Също така са засегнати от стрес, здравословни проблеми, семейство проблеми, липса на медицински контрол. Всичко това може да стане предизвикват претрениране.

Как да избегнем претренирането?

Почти всеки може да се приведе в такова състояние. В същото време да се възстановиш е много по-трудно, отколкото да се разболееш. Въпреки че преди третия етап опитайте се да издържите. В този случай първият и вторият етап доста често. За да ги избегнете по-добре, придържайте се към някои правила.

1 не обходимо е периодично да почивате от тренировките. Тояжте, като сте работили десет – дванадесет седмици, които трябва да си дадете седмица почивка. Не е необходимо напълно да отмените тренировката. Може в време е да направите стречинг, джогинг и други упражнения, които не се използват в конвенционалните обучение.2 Необходимо е да се избере подходящото програма за тяло. Повечето начинаещи вземат програми обучение в Интернет. Има основно обучение професионалисти. Но те имат по-развити функции за възстановяване тяло. Това е резултат от многогодишно обучение. Да, и генетично те са по-разположени към такива товари 3 Ако все пак решите практикувайте, увеличете максимално своите способности повече внимание на релаксацията. Така че тялото ви е по-вероятно нормализирана. Избягвайте различни стимуланти. Те включват кафе, алкохол, цигари. Не забравяйте да си легнете преди дванадесет часа през нощта. И спи поне осем часа. Направете навик да спите поне половин час следобед Яжте. Нормалното хранене в много отношения е гаранция успех. Не преяждайте. Но и вие не можете да гладувате. Опитайте да ядете точно толкова, колкото е необходимо на тялото ви. Освен това през периода активните тренировки не се отказват от въглехидратите, ако не са показано по медицински причини.5 Не забравяйте навременно лекуват заболявания от инфекциозен характер. По време на спортистите постоянно се залепват различни инфекции пикови натоварвания. Още по-добре, опитайте се да не позволявате на никого да се разболее. За да направите това, увеличете имунитета по всички възможни начини. му увеличава приема на антиоксиданти и инфузии на някои билки (ехинацея) .6 Избягвайте стреса ситуации. Това важи особено за семейството. Отдавна се отбелязва фактът на влиянието на семейните отношения върху физическото състояние на спортиста. Без никаква подкрепа от близки, резултатите намаляват.

възстановяване

Скоростта на възстановяване до голяма степен зависи от храненето, както и от компетентен прием на добавки. В същото време преди всичко е важно храненето обучение и след него. Преди упорита работа се приемат добавки, осигуряване на мускулно възстановяване. Може да бъде протеин шейкове, аминокиселини и препарати за лигаменти.

След тренировка трябва да ядете бързи въглехидрати. помага за възстановяване на нивата на гликоген. Не забравяйте по време на обучение за вода. И е по-добре да го замените с напитки, съдържащи електролити (магнезий, калий, калций).

Трябва да се отбележи, че витаминни и минерални комплекси имат от голямо значение за фармакологичното възстановяване на спортистите след зареждане. Сега на пазара те са представени като цяло брой опции. Различаващи се един от друг както по цена, така и по състав.

Имайте предвид, че витамините са регулатори. метаболизъм. Само с участието си в организма са активни вещества. Това са предимно ензими, които разграждат въглехидратите, мазнините и катерици.

Превантивни процедури

За да се избегнат малки микротравми, трябва да се внимава. внимание към упражненията за загряване преди тренировка. Непренебрегвайте ги. В крайна сметка микротравмите значително усложняват процеса тренировки и значително намаляват резултатите. В крайна сметка водят до претоварване.

Много добра превенция е статичното разтягане. Упражненията й нормализират кръвоснабдяването на мускулите и се подобряват еластичност на лигаментите. След тренировка разтягането намалява стреса и премахва усещането за „запушени“ мускули.

Добър начин да се възстановите е да отидете на руска баня или в сауната. Това е добър начин да отпуснете мускулите си. Също така все пак от време на време трябва да помните процедура като масаж. Той е добър Той помага за възстановяване на мускулите и намаляване на нервността.

Какво да правим с претренирането

Често е необходимо да се наблюдава, че спортисти с намаление Резултатите увеличават натоварването на тренировките. Прилагайте също по-интензивни съоръжения за обучение. Тоест, вместо възстановяването на тялото изостря проблема. В крайна сметка, в в повечето случаи причината за намаляването на резултатите е просто претоварване.

За да се избегнат усложнения, е необходимо да се идентифицира симптома. претрениране възможно най-рано. Този принцип работи тук е необходимо повече време за възстановяване на спортист, отколкото които той е бил в патологично състояние.

Най-ефективното лечение е смяна на режима. тренировъчни сесии. Дългото обучение трябва да бъде изключено от процеса на обучение. изтощителни упражнения. Също така не стои в това състояние включете се в многокомпонентни упражнения.

В тежки случаи обучението спира за период от един до три седмици. Този път човек трябва да се посвети на дейности на открито. В края на почивката той трябва да започне да се връща към спорта режим.

Трябва да започнете само с малки товари. Даване на предпочитание обща физическа годност. И само след подобряване на общата атлети държави могат да отидат в специални упражнява.

Можете също така да използвате някои фармакологични лекарства, допринася за бързото връщане на тялото в норма състояние. Това са адаптогени като тинктура от Schisandra chinensis, женшен и някои други.

В аптеките има някои синтетични лекарства допринася за адаптацията на организма. Това са рибоксин, милдронат и някои подобни лекарства. Също така не забравяйте за ноотропни лекарства, те са необходими за активиране на мозъка и психологическо възстановяване.

За пълно възстановяване трябва да заспите достатъчно. За нормализиране на съня можете да използвате билкови чайове. За тяхната основа Можете да вземете Валериан, мента, жълт кантарион. Ако е невъзможно да се вари чайовете могат да се възползват от екстракти от тези билки.

Относно храненето

За пълно възстановяване тялото трябва да получи всичко полезни вещества в обема, от който се нуждае. следователно толкова е важно да се храним добре Това ще ускори връщането към нормална тренировъчна работа.

На първо място, трябва да наблюдавате достатъчно протеин в диетата. Тя трябва да бъде най-малко два грама на килограм тегло. В идеалния случай протеинът трябва да е около три грама. Също така в диетата трябва да има нормално количество въглехидрати. Той също допринася за по-бързо връщане към формата.

В този случай трябва да се даде предпочитание на продуктите, съдържащи много калий. Той е много в продукти като банани, печени картофи, сушени кайсии и в някои други. За поддържане и нормализиране на хормоналния фон трябва да се добави към храната достатъчно полиненаситени мазнини.

Как да предотвратя

За да се избегне това спортно заболяване не е необходимо направете нещо трансцендентно. На първо място, трябва да следите вашите състояние. Освен това, изхождайки от държавата си, трябва да направите съответните констатации

Ако все още имате проблем като претрениране или преумора, която изпреварвате, не се разстройвайте. От всеки има изход от ситуацията. Основното нещо е да не изпадате в паника и да не правите грешки, т.е. което само ще изостри проблема.

Прилагане на всички методи, описани в тази статия. Можеш не само определят умората, но и се справят с нея. Но всички опитайте се да не доведете до такова състояние. За това се нуждаете правилно изграждане на режим на обучение.

Интересна тема:

 1. Мускули, тяхната структура и свойства
 2. За ползите и вредите от превръзките на коляното

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment