Протеини – тяхната роля в човешкото тяло и на колко са важни в спорта

Протеините са най-важните химични съединения, без които жизнената активност на организма би била невъзможна. Съставен от протеини ензими, клетки на органи, тъкани. Те са отговорни за размяната, транспорт и много други процеси, протичащи в човека тялото. Протеините не могат да се натрупват “в резерв”, така че трябва редовно погълнат. От особено значение те имат хората, занимаващи се със спорт, защото протеините регулират двигателната телесни функции, отговорни за състоянието на мускулите, сухожилията, кости.

Структурата на протеините

 • Какво представляват протеините?
  • Протеиновата биосинтеза в организма
 • Функциите на протеините в организма
  • структурен
  • Ензиматична функция
  • каталитичен
  • Рецепторна функция
  • хормон
  • транспорт
  • предпазен
  • който свива
 • Източници на протеини: животински и растителни протеини
   • Източници на животински протеин:
   • Източници на растителен протеин:
  • Протеинови норми за възрастен
  • Правилно хранене на протеини за тялото
  • Характеристики на протеиновото хранене за растеж на мускулите
  • Характеристики на протеиновото хранене, диети

Какво представляват протеините?

Протеините са сложни органични съединения с високо молекулно тегло, състоящ се от аминокиселинни остатъци, свързани по специален начин. в всеки протеин има своя индивидуална последователност на аминокиселини, местоположението му в пространството. Най- ажно е да разберем, че протеините, влизащи в тялото не се абсорбират от тях в непроменен вид, те разграждат се до аминокиселини и с тяхна помощ организмът синтезира вашите катерици.

22 аминокиселини, 13 от те могат да се превърнат един в друг, 9 – фенилаланин, триптофан, лизин, хистидин, треонин, левцин, валин, изолевцин, метионин – са незаменими. Липса на прием незаменимите киселини е неприемливо, това ще доведе до нарушение живота на тялото.

Най- ажен е не само фактът на приема на протеин в тялото, но и от от какви аминокиселини се състои!

Биосинтеза на протеини в организма

Протеиновата биосинтеза в организма

Протеин биосинтеза – образуването в организма на желаните протеини от аминокиселини чрез комбинирането им със специален вид химическа връзка – полипептидна верига. ДНК съхранява информация за структурата на протеините. Самият синтез се осъществява в специална част от клетката, наречена рибозомата. Информация от десния ген (ДНК) до рибозомата предава РНК.

Тъй като биосинтезата на протеина е многоетапна, сложна, използва информацията, която стои в основата на човешкото съществуване – ДНК, тогава химичният му синтез е трудна задача. Учените са научили получават обаче инхибитори на определени ензими и хормони най-важната научна задача е получаването на протеини, като се използва генно инженерство.

Функции на протеини в човешкото тяло

Функциите на протеините в организма

Представените квалификации са условни, защото често са еднакви протеинът изпълнява няколко функции:

структурен

Протеинът е част от органелите и цитоплазмата на всяка клетка човешкото тяло. За протеините на съединителната тъкан са отговорни състояние на косата, ноктите, кожата, кръвоносните съдове, сухожилията.

Ензиматична функция

Всички ензими са протеини.
Но в същото време има експериментални данни за съществуването на рибозими, т.е. каталитична рибонуклеинова киселина дейност.

каталитичен

Почти всички 3000 ензими, известни на човечеството, се състоят от протеин. Повечето от тях участват в процеса на разделяне на храната прости компоненти, те също са отговорни за доставянето на енергия до клетки.

Рецепторна функция

Тази функция е да се свързва избирателно хормони, биологично активни вещества и медиатори на повърхността на мембраната или вътре в клетките.

хормон

Хормоните са протеини, те са отговорни за регулирането сложни биохимични реакции на човешкото тяло.

транспорт

Транспортната функция на специален протеин в кръвта – хемоглобин. Благодарение на този протеин, кислородът се доставя от белите дробове до органи и тъкани на тялото.

предпазен

Състои се в активността на протеини на имунната система, наречена антитела. Това са антитела, които пазят здравето на тялото, като го предпазва от бактерии, вируси, отрови, позволява кръв за образуване на съсирек на мястото на отворена рана.

Сигналната функция на протеините е да предават сигнали (информация) между клетките.

който свива

Всяко движение на човек е сложна балансирана работа на мускулите. За координирана мускулна контракция, специални протеини миозин и актин.

протеинови източници

Източници на протеини: животински и растителни протеини

Източници на животински протеин:

 • риболов;
 • Птици;
 • месо;
 • мляко;
 • извара (по-подробно: колко протеин има в изварата);
 • серум;
 • сирена;
 • яйцата.

Източници на растителен протеин:

 • бобови растения – соя, боб, леща;
 • ядки;
 • картофи;
 • зърнени храни – грис, просо, ечемик, елда.

Протеинови норми за възрастен

Нуждата на човешкото тяло от протеини зависи от физическата му активност. Колкото повече се движим, толкова повече всички биохимични реакции бързо протичат в нашето тяло. Хората, които спортуват редовно, се нуждаят от почти два пъти повече протеин. повече от обикновения човек. Липса на протеин за хората, занимаващи се със спорт, е опасно “изсушаване” на мускулите и изтощение цялото тяло!

Изчислява се средната норма на протеин за възрастен на базата на коефициента от 1 g протеин на 1 kg тегло, т.е. приблизително 80–100 g за мъже, 55–60 g за жени. Мъже спортисти Препоръчва се да се увеличи количеството консумиран протеин до 170-200 g на ден.

„Как

Правилно хранене на протеини за тялото

Правилното хранене за насищане на тялото с протеин е комбинация от животински и растителни протеини. Степен на усвояването на протеин от храната зависи от неговия произход и метод на топлинна обработка.

И така, около 80% от общия прием с храна на протеини от животински произход и 60% растителни. Вживотинските продукти съдържат повече протеин на единица маса продукт, отколкото в растителни. В допълнение, съставът на “животинските” продукти включва всички аминокиселини и в това отношение се разглеждат растителни продукти по-ниско.

Основни хранителни правила за по-добро усвояване на протеини:

 • Нежен начин на готвене – готвене, готвене нататък задушаване, задушаване. Пърженето трябва да се изключи.
 • Препоръчва се да се яде повече риба и домашни птици. Ако е много ако искате месо – изберете говеждо месо.
 • Бульоните трябва да бъдат изключени от диетата, те са мастни и вредни. Вв краен случай можете да готвите първото ястие, като използвате “второстепенно” бульон. ”

Характеристики на протеиновото хранене за растеж на мускулите

Спортистите, които активно трупат мускулна маса, трябва спазвайте всички горепосочени препоръки. Повечето от тях диетата трябва да бъде протеини от животински произход. Те би трябвало яжте заедно с растителни протеинови продукти, От които трябва да се даде специално предпочитание на соята.

Прочетете повече за богатите на протеини храни.

Необходимо е също така да се консултирате с лекар и да обмислите възможността за използване на специални протеинови напитки, процент асимилация на протеин е 97–98%. Специалист поотделно вдига напитка, изчислява правилната дозировка. Ще бъде приятно и полезна протеинова добавка към силовите тренировки.

Характеристики на протеиновото хранене, диети

Тези, които искат да отслабнат, трябва да ядат животни и растителни протеинови продукти. Важно е да разделите приема им, защото времето на асимилацията им е различно. Мастното месо трябва да се изхвърли. продукти, не злоупотребявайте с картофи, трябва да давате предпочитание за зърнени култури със средно съдържание на протеини.

Не стигайте до крайности и „седнете“ на протеинова диета. Не подхожда на всички, защото пълното изключване на въглехидратите ще доведе до намалена производителност и енергия. Достатъчно за ядене храни, съдържащи въглехидрати сутрин – това ще даде енергия на през деня, следобед, използвайте ниско съдържание на протеин храна. За да запълни липсата на енергия вечер, тялото ще започне изгаряне на телесните мазнини обаче, този процес ще безопасен за здравето на тялото.

Не забравяйте да включите правилния и правилно приготвен протеин храни във вашата диета. За тялото протеинът е основната сграда неща! Заедно с редовното обучение той ще ви помогне изгради красиво атлетично тяло!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply