Разбираме какво е протеин и защо е такъв тялото се нуждае

Протеин е дума от английски произход, която Руският език звучи като “протеин”. Следователно повечето хора отблъсква неизвестно име от използването на спорт добавки. Този продукт се получава в лабораторията по ред за да направи макроелемента по-достъпен за хората и да премине тежък процес на разделяне на продукти. Протеинът работи директно на клетъчно ниво и е необходим за нормализиране функциониране и регулиране на тъканите и органите на човешкото тяло. Следователно, необходимостта от протеин при спортисти, които искате да натрупате мускули или да отслабнете, без да ги губите, драстично увеличаване … но първо първо. така а че защо човек Протеин?

 • За какво е протеин?
  • За мускулен растеж
  • За отслабване
  • За здравето
 • Как протеинът е добър за момичетата?
 • Състав на протеини
 • Как се произвежда?
 • Най- идове протеини
  • Суроватъчен протеин
  • Казеинов протеин
  • Соев протеин
  • изолат
  • концентрат
  • хидролизат
  • комплекс
 • Протеинов срок на годност
 • Най- реден ли е протеинът за здравето?
 • Протеинови странични ефекти
 • Противопоказания за използване на
 • Как да приемаме протеин?
 • Протеини в храната
 • Протеинови източници за вегетарианци
 • Кой протеин е по-добър: топ 5 производители на суроватка протеин
 • Как да заменим протеин : рецепти за домашен протеинов шейк
  • Рецепта номер 1
  • Рецепта номер 2
 • заключение

За какво е протеин?

Протеин

Протеините са съставени от 20 вида аминокиселини, които се комбинират в различни вериги. Веществото има редица функции, които допринасят структурата на новите клетки, растежа на мускулните влакна по време на възстановяването след стресове, които подобряват тяхната контрактилност, както и регулиране на метаболизма.
Спортистите го използват като допълнителен източник. катеричка, пие под формата на коктейли. Обикновено са пияни между тях между храненията или след тренировка. Също и тези коктейли работи добре като антикатаболен агент през периода на почивка, възстановяване или по време на сън, ако приемате порция протеин точно преди лягане. За да инхибирате катаболизма, трябва изберете протеин, който се усвоява по-дълго от другите, например казеин.

За мускулен растеж

Протеин за мускулен растеж

За оптимален растеж на мускулите, постоянно снабдяване с протеин през целия ден също забавя разрушаването на мускулните влакна. Състои се от въглерод, водород, кислород и азот. Като го има достатъчно количество ще доведе тялото до положителен баланс азот или – анаболно състояние. Да си в анабол състояние, можете да изградите мускули.

Напротив, ако човек има отрицателен азотен баланс, той ще бъде в катаболно състояние. Тялото му, всъщност, подхранвана от разграждането на протеиновите мускулни молекули. следователно Изключително важно е да си набавяте достатъчно протеини.

Консумация на около 30-40 г на хранене през деня осигурява пълно възстановяване между тренировките, в този случай спортистът ще бъде в състояние анаболизъм.

За отслабване

„За

Протеинът не влияе по никакъв начин на изгарянето на мазнини, ако спортистът не го прави следи за храненето, като намалява въглехидратите до минимум. В процес тялото не приема енергия от въглехидратите, както са на диетата просто не е, а от мазнини и протеини. Ако последният не е достатъчно, тялото разгражда мускулите и получава от тях енергия. Когато консумирате достатъчно протеин, мускулите ви не са обект на катаболизъм и благодарение на правилното обучение и почивка – расте. Най-добрият избор за отслабване би бил суроватъчен изолат, от който се отстраняват и намаляват всички мазнини съдържание на въглехидрати

За здравето

Протеин за здраве

Протеинът съставлява до 15% от общото тегло на човешкото тяло. Той е съдържа се във всяка клетка и е отговорен за нейния растеж и регенерация, и също участва в създаването на кожни придатъци – коса, нокти и укрепва имунната система.

Как протеинът е добър за момичетата?

за ради факта, че жените не получават достатъчно протеин, тяхната мускулна маса ще започне да намалява, в резултат на това, съотношението на мастната тъкан и мускулните промени спрямо мастната тъкан, и метаболизмът започва да се забавя. И този процес се отразява негативно за нивото и баланса на хормоните в организма.

Състав на протеини

Протеинът се състои от две групи аминокиселини: основни, които идват от храната и незаменими, произведени от организма – левцин, изолевцин, валин, хистидин, лизин, метионин, треонин, триптофан, цистин, серин, тирозин, глутамин, глутаминова киселина, пролин, аланин, аргинин, глицин, аспарагин и аспарагинова киселина. Те също са разделени на: пълни, долни, прости и комплекс.

Как се произвежда?

Суроватъчният протеин се получава след преработка на мляко (отделяне казеин) и по-нататъшно пречистване на суроватката. Потехнологията на суроватъчния протеин е три видове:

 • концентрат – суроватката се филтрира през сито, като се получава голяма фракция, отделяща мазнини и въглехидрати;
 • изолират – получават след продължителна филтрация или йонна метаболизъм, почти напълно отделящ мазнини и въглехидрати, оставяйки най-чистият и лесно усвояем протеин;
 • хидролизат – получен в процеса на хидролиза, в който протеиновите молекули се разцепват предварително, което ускорява процеса асимилация.

Освен това, получените протеини преминават етап на сушене при високи или ниски температури.

Видове протеини

Видове протеин

Суроватъчен протеин

Получава се от суроватка съдържание на лактоза, следователно по-малко стрес върху храносмилателната система, намалява риска от диабет, намалява съдържание на калории и има висока степен на асимилация. Страхотно в като затваряне на “протеин-въглехидратния прозорец” след тренировка.

Казеинов протеин

Този вид протеин се усвоява по-дълго. Поради постепенно смукателния макронутриент се счита за отличен вариант за инхибиране на катаболните процеси. Най-добре се приема почивни дни или преди лягане.

Соев протеин

Соевият протеин се усвоява много слабо. От 100% консумиран Само 60% се абсорбира в продукта. Този продукт е нежелан за мъже, тъй като съдържа фитоестрогени, които могат да изместят хормоналните баланс към женския профил. Въпреки факта, че повечето хората смятат ефекта на фитоестрогените за вреден за мъжа организъм, много клинични изследвания, проведени от учени в 2012 г. доказа, че соевите продукти имат положителен ефект върху намаляване на раковите клетки в борбата с рака заболявания.

изолат

Суроватъчният протеин има най-високо съдържание на протеин 100%, така че лесно се разгражда и бързо се абсорбира тялото. Поради тази причина се препоръчва да се пие протеин пийте след тренировка.

концентрат

Суроватъчният протеинов концентрат съдържа до 80% чист протеин, и в големи количества мазнини и въглехидрати – около 20%. Той промотира по-добро производство на инсулин, което е мощно увеличение на масата хормон.

хидролизат

Една форма на суроватъчен протеин. Характеристиката му в химична формула, поради която тя се разлага частично аминокиселини. Този протеин се усвоява много по-лесно и по-бързо, следователно стойността му се повишава.

комплекс

Сложният или многокомпонентен продукт съдържа смес различни видове протеинови добавки. Тя включва: казеинов протеин, яйце, суроватка или соя. Асимилация на това вид се среща с течение на времето. Този продукт може наричат ​​универсални. Добър момент да го консумирате е сутрин. или преди лягане.

Протеинов срок на годност

Протеин, както и много други продукти за спортно хранене, има затворен срок на годност, но не отворен превишава един месец, тъй като аминокиселинният състав се разрушава, когато контакт с кислород. Варен протеинов шейк по-добре да използвате в рамките на два часа.

Вреден ли е протеинът за здравето?

Вреден ли е протеинът за здравето?

Има широко разпространено мнение, че голям брой катерица натоварва бъбреците. Но това има пагубен ефект върху органите преувеличено и ако го пиете в повишени дози много течност, тогава отрицателният ефект може да се намали до “не”. Ако ф спортист, бъбречни проблеми, след това приемане на дължимите протеинови добавки разграждането в амоняк ще увеличи тежестта за органите, което ще причини болка при избор на органи. Самият прах в умерени дози и правилната подготовка не е вредна.

Протеинови странични ефекти

Един възможен страничен ефект е индивид непоносимост към компонентите на протеинов шейк. Отговаря на това явлението е много рядко, но са възможни различни алергични реакции Може да възникнат и стомашно-чревни дискомфорти и разстройства. Такиндивидуалната непоносимост може да се прояви във формата запек.

Противопоказания за използване на

Продуктът няма противопоказания, с изключение на проблеми с стомашно-чревен тракт, при който трябва да се спазва специална диета. В противен случай няма ограничения за използването му. Някои производители не препоръчват използването на спорт хранене за лица под 18 години, но това е свързано повече с особеност на законодателството на някои европейски държави.

Как да приемаме протеин?

Как да приемаме протеин

За да спечели маса, човек трябва да консумира поне 2 грама протеин на 1 кг тегло на ден. По този начин, за човек с телесно тегло 70 кг, дневната норма ще бъде 140 грама. Ако се раздели на 6 хранене, вземете 23,3 грама. Такава доза ще осигури човек с нужното количество макронутриенти и му позволяват да бъде в положителен азотен баланс и анаболен състояние. При отслабване или при изсушаване количеството на протеина може нарастват до 4 грама на 1 кг тегло на спортиста. Увеличаване на протеина в в този случай липсващите калории, получени от въглехидрати и спомагат за запазването на мускулите от разрушаване. още количеството на веществото не може да бъде усвоено от организма. Това се дължи на ограничено количество хормони, които могат да пренареждат молекулите тъкан, така че пиковата доза протеин ще бъде 3-4 грама на 1 кг тегло човек.

Протеини в храната

Протеинова храна

Всяко тяло се нуждае от всички необходими аминокиселини за изграждане на мускули. Някои могат да бъдат произведени. от самото тяло, останалото трябва да се получи от продукти, които човек консумира и се наричат ​​незаменими аминокиселини.
Някои храни съдържат пълноценен протеин, тоест всичко незаменими аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите маса. Те включват:

 • яйца;
 • месо;
 • риболов;
 • мляко;
 • Соя.

Например, соевият протеин се използва от организма само 61%. Рибата се усвоява с 80%. Така че има разлика в колко протеин има в храната и колко всъщност може да бъде използва се за изграждане, възстановяване и поддържане на мускули. Соевият протеин обаче е добър за поддържане на здраво сърце. функция и ниво на холестерола. Освен това е изключително полезен за жените помагат за поддържане на здравословни нива на естроген.
Видове месо с високо съдържание на протеини от 85 грама:

 • Телешка пържола (23 грама протеин);
 • Постно смляно говеждо месо (18 грама);
 • Свински котлети (26 грама);
 • Пилешки гърди без кожа (24 грама);
 • Гърдата на Турция (24 грама);
 • Сьомга (23 грама);
 • Консервирани храни като сардини: аншоа и риба тон се съдържат в средно около 22 g протеин на порция;
 • Жълта риба тон (25 грама).

Високопротеинови млечни продукти, които съдържат протеин в 85 грама:

 • Гръцко кисело мляко (23 грама);
 • Извара (14 грама);
 • Яйца (6 грама на голямо яйце);
 • Мляко 2,5% (8 грама).

Протеинови източници за вегетарианци

„Източници

Бил Пърл беше легендарен културист през 60-те и 70-те. Той е е бил вегетарианец, в резултат на което животното не е могло да консумира протеин. За да получи всички аминокиселини, той трябваше да намери продукти, чието използване в комбинация би му дало всичко “палитра” от аминокиселини.

Комбиниране на зърно със семена, млечни продукти или бобови растения, той успя да получи правилния състав на необходимите за него аминокиселини тялото.

Високопротеинови растителни храни:

 • Фасул (20 грама на чаша);
 • Леща (13 грама на четвърт чаша);
 • Фъстъчено масло (8 грама на 2 супени лъжици);
 • Смесени ядки (6 грама на 60 грама).

Кой протеин е по-добър: топ 5 производители на суроватка протеина

Селекция на протеини

Изборът на най-добрата добавка ще зависи от вашите цели. Ако целта е наддаване на тегло, тогава е подходящ казеин или сложен протеин. Но въпреки това, използвайки тези продукти, съществува риск от натрупване на мазнини заедно с мускулите. Следователно, за набор от по-добре сухи мускулна маса, по-добре е да изберете суроватъчен протеин (включително концентриран, хидролизиран и изолиран). Това е максимумът пречистен продукт от мазнини и захар. Например, изолацията може употреба по време на периода на сушене.

По-долу е класирана най-добрите суроватъчни протеини.

име описание
Оптимално хранене 100% суроватъчен златен стандарт Суроватъчният протеин на този производител е лидер в продажбите пазар на спортно хранене. Съставът на праха е балансиран, количеството намалява мазнините, което прави продукта незаменим за потребителите. Всъставът съдържа смес от суроватъчни изолати, концентрати, суроватъчни пептиди, глутамин. В допълнение към основния състав, в протеин включва ензими аминоген и лактаза за разграждане на протеин и подобряване на храносмилането. 30 грама на порция съдържа 80% протеин, 5 g BCAA, 1 g мазнини, 1 g въглехидрати.
Ultimate Nutrition Prostar 100% суроватъчен протеин Друг високо оценен американски производител на спортове храна за производство на качествен продукт, съдържащ смес суроватъчен изолат с концентрат, който се пречиства чрез ниска температура, осигуряваща целостта на молекулите протеин. Протеинът съдържа също пептиди, които подобряват усвояването на протеина. Ведна порция съдържа 25 g протеин, 6 g BCAA, 4.2 g глутамин, 1 g мазнини, 2 г въглехидрати.
S.A.N. 100% чиста титанова суроватка Марката представлява висококачествена концентрирана суроватка протеин от добре разтворим и лесно смилаем състав. Съставът се разрежда с неенатуриран изолат, компонентите също са почиства се при ниски температури, без да се излага денатуриране. Една порция съдържа 23 g протеин, 1.6 g мазнини, 3.3 g въглехидрати.
Диматизирайте ISO-100 Компанията произвежда това качество 100% от много години. суроватъчен хидролизиран изолат. Една порция съдържа 25 g протеин, 5,5 g BCAA и незаменими аминокиселини, 1-2 g въглехидрати. Формула с ниско съдържание на мазнини чудесна за период на изсушаване на мускулите, лесна дайджест.
BioTech Hydro Whey Zero Компанията пусна хидролизиран суроватъчен изолат, който в една порция е 92%; прахът съдържа също L-аргинин хидрохлорид, засилвайки производството на азотен оксид. Сервиране 25 g съдържа: 23 g протеин, 5 g BCAA, 0,1 g мазнини, 0,13 g въглехидрати. за тези, които не понасят лактозата и глутена, се добавят към състава натурален подсладител – стевия.

Как да заменим протеина: рецепти за домашни протеини коктейли

Рецепти за протеинов шейк

Рецепта номер 1

Коктейлът съдържа 30 г протеин на порция и минимум захар. Подходящ за използване по всяко време на деня. Смесете всичко съставки, разбийте с пасатор:

 • 1 чаша мляко;
 • 100 г извара;
 • 1 чаша плодове.

Рецепта номер 2

Рецептата съдържа яйца, които могат да бъдат заменени. пъдпъдъци (100 г). Разбъркайте всички съставки в блендер. Използвайте след упражнения, затваряйки “протеин-въглехидрат прозорец. ”

 • 1 чаша мляко;
 • 100 г ягоди;
 • 2 яйца.

заключение

Има три макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати. Макронутриентите осигуряват калории за енергия. За поддържане тялото се нуждае от голямо количество макронутриенти. Всеки грам протеин съдържа 4 калории. Храносмилането на протеини е трудоемка работа за човешкото тяло и този процес зависи от редица фактори, включително източника на протеина, начина, по който е приготвен, ако приемате някакви лекарства, засягащи стомашно-чревния тракт.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment