Разбираме колко калории в едно яйце са 1 бр и на 100 грама и какво е добре да ядете яйца

Яйцата могат да бъдат наречени едни от най-популярните и достъпни. продукти. С какво и за кого са полезни, какви свойства притежават и защо са толкова важни? Не всеки знае отговорите на тези въпроси.

 • Състав и хранителна стойност
  • Трапезни калорични яйца на различни методи за готвене
  • Химическият състав на яйцата в таблицата
  • Калорийна пъдпъдково яйце
  • щраус
  • гъска
  • Турция
 • Полезни свойства на яйцата
 • Най- реда и противопоказания
 • Диетични яйца
 • Разходна норма на ден
 • Как да изберем най-доброто
 • Рецепти за диетични яйца
  • Необработени яйца
  • Яйца в заквасена сметана
  • Пържени яйца със сирене

Състав и хранителна стойност

Яйцата се считат за високо хранителен продукт. Влизат в диета за отслабване и наддаване на мускули, притежавайте много полезни свойства и в същото време не са висококалорични, особено ако отделите жълтъка от протеина. Калоричното съдържание на средно яйце е 79 kcal.

Самото яйце се състои от две части – протеин и жълтък. всеки от тях има различен химичен състав, съдържание на калории и съдържа набор от елементи, от които тялото ни се нуждае.

Така нареченият протеин получи името си поради факта, че почти изцяло съставен от вода и висококачествени протеини с пълни набор от аминокиселини. Останалите няколко процента са представени витамини, ензими, липиди и въглехидрати. Протеинът съставя около 60% от общата маса на яйцата и съдържа 46-50 kcal. Той е добър той се абсорбира от тялото и влияе положително върху работата му.

„Съдържание

Повече от половината от всички протеини в яйчния протеин овалбумин или яйчен албумин е резервен елемент, необходим за нормално развитие на ембриона. Също толкова важни компоненти са протеини на коналбумин и лизоцим, които имат антибактериални действие.

Освен протеини, яйченият белтък включва ензими, т.е. въглехидрати, повечето витамини от група В, микроелементи и макронутриенти.

Калоричното съдържание на жълтъка е много по-високо от съдържанието на калории в протеина. като протеин, съдържа протеини, витамини и други необходими елементи, но най-вече липидите сред тях – върху тях почти 5гр маса е полезна. С голяма хранителна стойност мастни киселини като линоленова, палмитинова, стеаринова и др.

Твърдо сварени и меко сварени яйца почти без калории различен от суровия, но за разлика от тях, много по-добър дайджест. Енергийната стойност на пържените яйца е малко по-висока – около 100 ккал, а при пържене в растително масло се увеличава до 120-13 0 kcal. Калорийното съдържание на омлет от едно яйце е приблизително 150 kcal. Но най-висококалоричният яйчен продукт считан за яйчен прах или сух меланж: неговата енергия стойността на 100 грама е колкото 500-550 kcal.

Трапезни калорични яйца на различни методи за готвене

Продукти (100гр) протеини мазнини въглехидрати калории
Сурово яйце 12.8 11.5 0.7 157
Меко сварено яйце 12.9 11.5 0.8 159
Твърдо сварено яйце 13 11.6 0.8 160
Яйчен прах 45 47 4.5 542
омлет 9.5 15.4 1.9 184
Пържено яйце 12.8 20.8 0.9 243
Суров протеин 82.5 1.7 7.1 44
Суров жълтък 51 52.3 4.7 352

Химическият състав на яйцата в таблицата

елемент броене
калций 54 mg
магнезиев 13 mg
калий 139 mg
фосфор 190 mg
натрий 134 mg
сяра 175 mg
хлор 136 mg
мед 82 mcg
манган 0,03 mcg
цинк 1,1 mg
желязо 2,5 mg
йод 21 mcg
хром 4 mcg
флуор 54 mcg
селен 31,6 mcg

Калорийна пъдпъдково яйце

Калорийните пъдпъдъчи яйца са малко по-добри от пилешките. негов приблизителната цифра е 168 kcal. Разбира се, въз основа на 100 g продукт, защото самото пъдпъдково яйце е много по-малко пиле. Масата му е 10 g, а енергийната му стойност 16-17 kcal, съответно.

щраус

Масата на щраусово яйце надвишава масата на пиле 20-30 пъти, но калорийното съдържание, напротив, е по-ниско – 118 kcal. Средното яйце тежи 1200 g, а неговата енергийна стойност се оценява на 1400 kcal.

гъска

Едно гъско яйце е три до четири пъти по-голямо от пилешко и неговото съдържание на калории е 300-400 kcal. Енергийна стойност гъши яйца на 100 г продукт – 185 ккал

Турция

Яйцата от Турция са най-близки до пилетата по тегло и свойства. Теглото на средно яйце е 70-80 г. Енергийна стойност, въз основа на изчислението на 100 g, той се оценява на 171 ккал и съдържание на калории едно яйце е 130 kcal. Като част от белтъците от пуешкото яйце по-малко, отколкото в пилешкото месо, а липидите, напротив, повече, следователно те не се считат за диетични.

За какво са добри яйцата?

Полезни свойства на яйцата

Няма съмнение в ползите от яйцата, така че те трябва да бъдат в менюто на всеки, който следи за тяхното хранене и здраве. В техните съставът съдържа целия необходим набор от взаимозаменяеми и човешки незаменими аминокиселини, витамини и мазнини, от които нашите тялото черпи енергия и “строителен материал”, включително за синтез на хормони.

Сред полезните свойства на яйцата, няколко основният:

 • Положителен ефект върху имунната система благодарение на витамини
 • Помогнете в борбата със стомашно-чревните проблеми
 • Намалете риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и онколог
 • Подобряване на зрението, добра профилактика на катаракта
 • Увеличава костната сила поради високото си съдържание витамин D
 • Те са от голямо значение за изграждането на мускулите, особено след като яйчните протеини се усвояват по-добре от месото или млечните продукти
 • Подобряване на мъжката репродуктивна система
 • Стимулират мозъчната функция, укрепват паметта

Варените яйца не губят свойствата си, затова ги яжте по-добре точно в тази форма. Относно техните ползи и безопасност при суровите мнения на експерти се различават, но повечето все още Препоръчвайте да подлагате яйцата на топлинна обработка.

„Разбираме

Вреда и противопоказания

Както всеки друг продукт, яйцата имат редица противопоказания.

 • Индивидуална непоносимост. Разбира се, хората с алергии към яйца ще трябва да се откажат от тях. Възрастните и особено децата със свръхчувствителност също си заслужават. бъдете внимателни – този оукоид, съдържащ се в яйчния протеин, често причинява алергична реакция. Въпреки това, при деца да За пет до шест години алергията често отминава сама по себе си.
 • Холестерол. Яйчните жълтъци съдържат в холестерол и това трябва да се има предвид на първо място от хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания. За да избегнем заплахата здраве, препоръчва се да ядете не повече от две яйца на ден или отделете жълтъка от протеина. Последното е безопасно дори в големи размери количества.

Ако яйцата се консумират често, се препоръчва да се включат в диетата плодове, зеленчуци, горски плодове. На тези естествени антиоксиданти са способни нормализира холестерола в кръвта.

 • Salmonella. Трябва да се има предвид, че в могат да се намерят яйца, особено домашни, бактерии салмонела. Може да причини сериозни стомашно-чревни заболявания, така че имате нужда следвайте няколко прости правила – измийте яйцата с сапун и гответе за по-дълго от десет минути.

Диетични яйца

 • Яйцата спокойно могат да се нарекат диетичен продукт. Първо едно яйце съдържа колкото 5-6 г протеин, въпреки достатъчно ниско съдържание на калории
 • Яйцата се насищат добре дори в малки обеми, елиминирайки такива начин от малки закуски между храненията.
 • В сравнение с по-голямата част от диетичните храни яйцата имат още едно предимство – ниска цена.

Освен това яйцата са източник на не само протеини, но и мазнини. Така е важно, тъй като липидите насищат тялото не по-лошо от протеините и усещането за пълнота ще помогне да се намалят порциите храна и да се разделят по-бързо наднормено тегло. Откажете напълно мазнините, дори и на диета, не можете В никакъв случай: тялото се нуждае от балансирана диета, да работи добре.

При спазване на диета с нискокалорична диета е необходимо отделете протеините от жълтъците и броя на калориите в същия омлет намаляват значително.

Някои толкова желаят да отслабнат, че наддават много здравословни проблеми поради гладуване и монодиети. След такъв удар по тялото той се нуждае от възстановяване, т.е. такава, която не връща теглото на предишните цифри. Яйцата са подходящи за това е най-добрият възможен начин.

„Колко

Разходна норма на ден

Ежедневният прием на яйца зависи от много фактори: възрастта на човек, неговото здравословно състояние, начин на живот.

Можете да навредите на здрав възрастен без риск яжте 3-5 цели пилешки яйца седмично. Но един протеин е смел можете да ядете няколко пъти повече, тъй като основният източник холестеролът се счита за жълтък.

Яйцата трябва да се дават на деца с повишено внимание – те често причиняват алергия. До една година е по-добре да се въздържате от въвеждане на яйца в диетата и да ги опитате е възможно само под формата на протеини. ако не е имало алергична реакция, което означава, че жълтъкът също не е такъв ще навреди. Едно малко дете ще има достатъчно 2 яйца на 1 седмица.

За хората, занимаващи се със спорт, седмичната норма може да бъде надвишена. Физическата активност изисква много протеини, така че можете да ядете до 15 яйца седмично.

Възрастни хора, особено страдащи от сърдечно-съдови заболявания, консумацията на яйца трябва да бъде сведена до минимум. норма в този случай не трябва да има повече от 1-2 яйца седмица.

Как да изберем най-доброто

 • На първо място, трябва да обърнете внимание на самите яйца. Те би трябвало бъдете чисти, без пукнатини и не прекалено различни един от друг в тегло и размер. Черупката на прясно яйце ще изглежда скучна и самото яйце не трябва да е твърде леко.
 • Според стандартите за качество всяко яйце трябва да стои печат с маркировка. По този начин ще стане ясно в коя категория се намира. важи и какъв е максималният му срок на годност.

Буквата “D” като първи символ на маркировката показва, че яйцето диета и се съхранява не повече от седмица. Буква “С” – яйце за маса – означава, че срокът на годност на такива яйца е 25 дни.

Вторият маркировъчен знак се определя от категорията на продукта. марка “B” е най-високата категория, “O” е перфектно яйце, “1”, “2” и “3” са 1, 2 и съответно 3 категории.

 • Вече закупените яйца могат да бъдат допълнително проверени у дома. нуждаещи се потопете яйцето в силен физиологичен разтвор; ако е застояло, значи веднага ще се появи на повърхността.
 • Можете да проверите качеството на яйцето, като го счупите. Свеж яйчен протеин не трябва да има петна и пръски.
 • Ако свареното яйце е трудно да се почисти, това говори за него свежест.

Рецепти за диетични яйца

„Как

Има много рецепти за ястия с яйца и много от тях могат да бъдат приписват на диетата.

Необработени яйца

Тази рецепта може да се нарече една от най-нискокалоричните. Вкато съставки ще ви трябва:

 • 1 супена лъжица нарязани ядки
 • 5 супени лъжици. л. оцет
 • 2 яйца
 • сол

Смесете оцет и сол в 1 литър. вода и сложете на печката. когато водата започва да ври, разбива яйцата и се обръща в черпака сложете в тиган. Яйцата не трябва да се допират едно до друго; след няколко минути кипене, те могат да бъдат извадени, поставени в чиния и поръсете с нарязани ядки.

Яйца в заквасена сметана

съставки:

 • 3 яйца
 • 1/3 чаша заквасена сметана
 • 1/2 ч.л. масло
 • 1/4 чаша настърган кашкавал
 • сол

Сложете заквасена сметана в тиган, внимателно разбийте яйцата отгоре, поръсете със сирене и сол и поръсете с разтопено масло. Печете във фурната до готовност.

Пържени яйца със сирене

съставки:

 • 3 яйца
 • 1/4 чаша мляко
 • 1/3 чаша настърган кашкавал
 • сол

Разбийте млякото с яйцата до гладкост, добавете сол, сирене и да се смеси. Изсипете получената смес в намазнена тава. и се пече във фурната до готовност.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment