Разбираме колко яйца могат да се ядат на ден без вреда за здравето?

Яйцата са източник на най-добрия протеин с пълен набор от аминокиселини, което не е скъпо, този продукт е лесен за намиране във всеки магазин, бързо и без специални кулинарни способности може да се готви на закуска, обяд и вечеря.

Много книги и сайтове, посветени на фитнес и здравословен начин на живот живот, обсъдете допустимата дневна норма на яйца на ден. Обвинявайте всичко проучване, проведено върху зайци и показа отрицателен резултат ефектът на този продукт върху здравето, или по-скоро холестерола, съдържа се в жълтъка. Но зайците са напълно тревопасни животни и храносмилателната им система не е като нашата. следователно остава въпросът колко яйца могат да се ядат на ден и дали са вредни консумирайте големи количества от този продукт.

колко яйца трябва да ядете на ден

 • Възможно ли е да ядете яйца всеки ден
 • Какво е големият експеримент с яйца
  • Начална точка
  • Крайна точка
 • Как яйцата влияят на холестерола?
 • Трябва ли да ям жълтък?
 • И така … яйцата са здравословно хранене?

Възможно ли е да ядете яйца всеки ден

за мен лично всичко започна в университета, когато бях ограничен средства, в резултат на което бях принуден да диети, състоящ се от яйца. Много, много яйца. Колко точно? не Ще скрия, че изяждах 144 парчета на всеки две седмици. И дори имаше време когато сериозно помислих да си взема пиле, така че да се втурна към мен и аз може да яде яйца няколко пъти седмично.

И най-обикновената щека, която чух тогава (е, освен “Ужасно!” и „Изгубили ли сте напълно ума си?“), беше „не е опасно за здраве? “- от хора, които се питаха колко често може яжте яйца.

По всякакъв начин, диетата с яйца не ми навреди. (Да се ​​чете: холестеролът ми беше нормален.)
И все пак недоверието към яйцата като „здравословно хранене“ ме доведе до мнение: яжте яйца всеки ден, но гледайте на всичко от гледна точка здраве. Резултатът беше експериментът с Големите яйца, който аз подредени, за да разберете дали е полезно да ядете яйца за мъж. Какво аз измислено може да бъде полезно, ако се сетите сами “Колко яйца може да има спортист и възрастни на ден?” Поглеждайки назад, реших да обобщя наученото и да го допълня няколко свежи мисли.

какво ще се случи, ако има много яйца

Какво е големият експеримент с яйца

Започнах експеримент с яйца с една проста цел: да разбера дали е здравословна храна и какво ще се случи, ако ядете яйца всеки ден.

И въпреки че параметрите на моя експеримент бяха далеч от строги стандарти за всяка работа, която може да бъде публикувана в научни списания, аз следвах собствения си метод (доколкото можех да си представя нека) проучи ефекта на постоянната консумация на яйца върху моите диета.

В процеса се опитах да проследя различни индикатори, някои от тях бяха доста субективни, например „Как съм Чувствам се днес? “, И поддържах дневник, където го донесох, чувствам ли се умора или липса на енергия, фиксирани тренировки, проверени телесно тегло и като цяло се опитах да направя всичко това да изглежда последователно и помогна да се отговори на въпроса колко да се яде яйца на ден:

Всеки ден по време на целия експеримент ядох 3 яйца (предполага цялото яйце, включително жълтъка.
През целия период държах на същото количеството консумирани калории и съставът на макронутриентите. Това беше същата диета, която имах месец преди експеримента, за така че можете да зададете определена начална точка. Запредишния месец теглото ми не се промени, тъй като целта беше диета за поддържането му.
По време на експеримента проведох същия тип обучение като за месец преди това, без да се отклонява от плана да се определи точно колко яйца могат да се ядат на ден.

И докато общият жизнен ритъм беше прекрасен (не го правя уморен и се чувствам добре), исках да получа по-подробно снимка, отговори на въпроси, които хората постоянно си задават: колко яйцата могат да се ядат на седмица и яйцата влияят на холестерола и водят ли до пълнота?

Начална точка

Когато отидох при лекаря за предварителен кръвен тест, Основната ми стойност беше следната:

 • Тегло: 75
 • Общ холестерол: 132
 • HDL (добър): 56
 • LDL (лошо): 66
 • Триглицериди: 30

Процент на мазнини: 13% (Беше малко събуждане. Аз Предпочитам този показател да е в региона през цялата година 10%).

Крайна точка

 • Тегло: 75
 • Общ холестерол: 133
 • HDL (добър): 59
 • LDL (лошо): 64
 • Триглицериди: 30
 • Процент на мазнини: 12%

Как яйцата влияят на холестерола?

Преди да дешифрираме тези числа, нека се съгласим, че ние нека не забравяме, че редица фактори могат да повлияят на резултатите фактори. Грешно е просто да гледате крайния резултат и решават: „Ако ям три яйца на ден, ще имам същото показатели “, тоест определено мога да ям три на ден парчета.

Основното нещо, което трябва да се вземе предвид преди всичко, е че аз започна експеримента, докато беше здрав. Това е без съмнение би повлиял на всяко изследване, за което се сетих задръжте се.

С казаното казано, добрият ми холестерол (HDL) се повиши, лошият холестерол (LDL) намаля, теглото остана същото и процентът мазнините леко намаляха. Някои хора може да погледнат и да си помислят: „Но общият ви холестерол се е повишил“, нали това е причината не можете да ядете яйца?

Може би ако имах висок холестерол, това би било проблем. Но всичко под 200 ml / dl се счита за нормално. И пак все пак промените бяха към по-добро – по-добро, по-малко лошо. Всичко това се случи при по-малко от 3 месеца работа и ми отговори въпросът е дали е възможно да се ядат много яйца всеки ден.

Така че защо толкова много хора свързват яйцата с холестерола? Всъщност това не е нищо повече от неразбиране, защото яйцата повишавайте холестерола не по начина, по който смятате, че могат да се консумират. Има много изследвания, които говорят за ползите от консумацията на яйца за ниво холестерол и след това е трудно да се повярва, че а) яйцата се увеличават холестерол (освен ако не става дума за конкретни генетични фактори, които вашият лекар е в състояние да открие) или б) че те причиняват сърдечни проблеми. Така те се нуждаят и могат да се ядат на възрастен!

Яйца и холестерол

Трябва ли да ям жълтък?

И да, и … да. В случай, че направих това недостатъчен акцент, повтарям: ядях три яйца на ден цели. Несамо катерици. Причината е проста: жълтъкът е най-добрата част от яйцето. Както от вкус и хранителност.

Жълтък – центърът на всички мастноразтворими витамини (A, D, E, K) както и изобилие от цинк, калций, фолиева киселина и лецитин, отговорен за силната памет. И не забравяйте за витамин B12, който помага за разграждането на мазнините.

Въпреки че протеинът съдържа протеин, той съдържа само малко повече 50 процента от общия брой. Жълтъкът е част от състава най-високата биологична стойност на яйце, която се определя от доколко храната отговаря на вашите нужди протеин.

Ако се интересувате от най-здравословния начин за консумация на яйца, най-добре да ги ядете с жълтък. (Изключение: да кажем, че сте на “диета” и помислете за макронутриенти или се опитайте да сведете до минимум количеството мазнини, тогава не е проблем да се ядат само протеини и по този начин да се ограничи калории. Понякога аз самият правя това, но причината да избягвам жълтъка е този случай не е свързан със здравето; това е просто начин за ядене по-малко калории или намалете дневния си прием телесни мазнини.)

мога ли да ям много яйца всеки ден

И така … яйцата са здравословно хранене?

Сега нека да обобщим и накрая да разберем дали има много яйца. всеки ден и колко е вредно или безопасно за здравето.

Яйцата не оказаха никакъв вреден ефект върху здравето ми. И, както е отбелязано в записите по време на програмата, растеж на сила, научих за много полезни свойства на яйца, което ме накара да заключа, че това е едно от най-здравословните продукти в света.

Въпреки това: ако сте алергични или свръхчувствителни към яйца, моля, не ги яжте. Прочетете този ред отново и не забравяйте, че индивидуалните характеристики трябва винаги да се вземат предвид на първо място.

Без съмнение бих искал да имам друг изследвания. Никога не можеш да спреш да учиш и да се увериш във всичко дали това, което зареждаме в тялото, е добро за нас.

Както винаги, преди да направите промени в диетата, не забравяйте да консултирайте се с вашия лекар. Но не се страхувайте да оспорвате или поставете под въпрос този откровен страх от мазнини (в функции наситени) или идеята, че яйцата са лоши.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply