Ръководство за добавки към желязо и дневен прием на този микроелемент

Желязото е най-важният микроелемент за човешкото здраве, включително включително за хора, занимаващи се със спорт. Да видим какво опасно е липсата или излишъкът на желязо в диетата, както и за храните и добавки, богати на този микроелемент.

Желязото е от съществено значение за правилното функциониране на организма, особено за спортисти, но далеч не винаги го прави навреме сума. Трябва ли да приемам добавки с желязо? В тази статия съдържа цялата информация, която трябва да знаете.

Добавки, съдържащи желязо

 • Какво е желязото и за какво е?
 • Колко желязо е необходимо?
 • Какво се случва поради липса на желязо?
  • Кой е изложен на риск от дефицит?
 • Полезно или вредно е добавката на желязо?
 • Какви са възможните странични ефекти от излишък на желязо?
 • Какви храни и колко желязо има?
 • В какви форми се предлага желязо?
 • Какво може да повлияе на усвояемостта на желязото?
  • кафе
  • хемодиализа
  • Прием на лекарства
 • заключение

Какво е желязото и за какво е?

Желязото участва в кислородния метаболизъм в кръвта и мускулите, както и тя е необходима за процесите на отделяне на енергия в клетките. Така е част от кръвния хемоглобин, съединение, което позволява червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до органи и клетки, също този важен микроелемент се съдържа в миоглобина, който носи кислород вътре в мускулите.

По този начин, получаване на достатъчно желязо необходим за доставката на кислород в тялото ви.

Колко желязо е необходимо?

Препоръчителен дневен прием за възрастни (19-50 години) за мъже е 8 mg на ден, за жените 18 mg на ден. това разликата е свързана преди всичко с месечната загуба на кръв поради менструация. По същата причина за жените, които са в периода след менопаузата нормата може да бъде намалена до 8 mg на ден.

При някои хора може да липсва желязо в резултат на следване на някои диети.

„Липса

Какво се случва поради липса на желязо?

Дефицитът на желязо в организма може да причини анемия, което е следствие от дефицит или увреждане на червените кръвни клетки.

Тъй като желязото е необходимо за доставката на кислород, симптоми анемията може да бъде слабост, сънливост, лоша поносимост на ниско температури, както и блед и нездравословен вид.

Дефицитът на желязо може да бъде отрицателен по време на бременност. относно здравето на майката и детето, лекарите са добре запознати с това и винаги стриктно следете нивото на желязо през целия срок бременността.

Прочетете повече за проблемите с недостига на желязо. в организма, за симптомите и негативните последици.

Кой е изложен на риск от дефицит?

Дефицитът на желязо е много често срещан сред жените и мъжете, яде нездравословни диети с ниско разнообразие продукти.

Желязото от месото се усвоява по-добре и по-лесно от тялото от желязото от растителни храни, така че вегетарианците и хората са малко тези, които ядат месо, са изложени на риск.

Наблюдава се корелация между увреждане и намаляване на броя на червените кръвни клетки рита към земята, докато тича. Спортисти, които тичат много може да изпита недостиг на желязо.

Тежките тренировки обикновено увеличават броя на червените кръвни клетки, но защото за производството им е необходимо допълнително желязо, което в допълнение, той се губи в процеса на изпотяване.

Културистите в подготовката за състезанието са много намалени прием на калории, като същевременно се поддържа или дори се увеличава обем на тренировъчно натоварване. В храненето те използват такива храни като домашни птици, ориз или броколи.

Монотонност в храненето, отхвърляне на червено месо във връзка с повишена физическа активност (допълнително кардио обучение) може да доведе до недостиг на важни микроелементи в организма. Спортистите и хората, които спортуват, трябва да са сигурни в това консумирайте желязо в необходимото количество.

„Благоприятни

Полезно или вредно е добавката на желязо?

Използването на хранителни добавки може да компенсира липсващото ниво. желязо, укрепват здравето, влияят положително на издръжливостта и цялостно благосъстояние.

Ако обаче консумирате достатъчно храни с съдържание на желязо и се надявам да получите някаква полза от допълнителен прием, е малко вероятно да забележите някакъв положителен да се промени. Подобряването на здравето може да бъде само за тези които са в недостиг.

Твърде много желязо може да бъде вредно затова се консултирайте с вашия лекар, за да определите дали наистина ли имаш нужда от допълнителен трик желязо добавки.

Какви са възможните странични ефекти от излишък на желязо?

Максимално допустимият дневен прием на желязо е 45 mg По-голям прием на дози в резултат на прекомерната или неподходяща употреба на хранителни добавки може причиняват интоксикация, придружена от симптоми като гадене, повръщане, виене на свят, диария.

Какви храни и колко желязо има?

„Продукти,

Желязото се намира в храни като червено месо (8 mg в порции 230 g), миди (24 mg на порция 85 g), стриди (10 mg на порция) порции 85 г).

Желязото е част от растителните продукти – зърнени храни (особено в елда), бобови растения и зелени зеленчуци, все пак се отбелязва, че се усвоява от растителни източници по-лошо. Използването както на животинско, така и на растително желязо храни в комбинация с витамин С биха били най-добрият избор. Опитайте опции като портокалов сок с овесени ядки, домати в салата, лимонов сок с стриди.

Ако ядете достатъчно червено месо, морски дарове, бобови растения, пълнозърнести храни, зеленчуци, най-вероятно сте вземете достатъчно желязо. Вегетарианците трябва да бъдат по-внимателни за диетата си, те също могат вземете дневната норма от растителни продукти, комбинирайки ги прием с витамин С.

В какви форми се предлага желязо?

Повечето хора могат да задоволят нуждата от желязо с обикновена храна. Ако лекарят препоръча да вземете допълнително добавки, можете да изберете или витаминно-минерални комплекси, съдържащи желязо или отделно съдържащи желязо препарати под формата на капсули или гел (и двете форми) еднакво добър). По-добре да приемате добавки на празен стомах, така че те се усвояват по-добре.

Дозировките на лекарството се определят въз основа на какъв дефицит имате колко упражнения и колко енергия имате разходи, както и колко желязо получавате от диетата си мощност.

Какво може да повлияе на усвояемостта на желязото?

кафе

На кафе

Кафето понижава усвояването на желязо, ако го пиете по време на или до един час след хранене. Но няма да има отрицателен ефект, ако пиете кафе час преди ядене. Изпийте чаша кафе преди вашата обедна пържола и бъдете сигурни, че нивото на желязото ви не е ще страда.

хемодиализа

Еритропоетин – хормон, произведен от бъбреците, който дава сигнал до производството на червени кръвни клетки. Пациенти, за които е предписана хемодиализа често имат нарушена бъбречна функция и анемията може да се прояви като страничен ефект. Освен това диетата, предписана за преминаването хемодиализата, в комбинация с определени лекарства, може да се отрази негативно влияят на усвояемостта на желязото, поради тази причина по-високо дозите на желязо могат да бъдат оправдани.

Прием на лекарства

Има много лекарства, които влияят смилаемостта на желязото, ето някои от тях:

 • Ангиотензин-конвертиращи ензимни инхибитори (високо налягане кръв).
 • Prilosek, Zantak (язви, киселини, стомашно-чревни дистрес).
 • Антибиотици като тетрациклини и хинолони.

заключение

Консумацията на нужното количество желязо е от съществено значение за поддържане на здравето и високи атлетични показатели, но го прави не означава, че трябва да приемате допълнително желязо добавки, защото излишъкът на желязо също може да бъде вреден.

Яжте повече зеленина, месо, морски дарове, бобови растения и пълнозърнести храни за поддържане на необходимото ниво на желязо. Ако забележите симптоми на дефицит или сте изложени на риск по здравословни причини отидете на лекар и си направете кръвен тест ниво на желязо.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment