Ролята на фибрите за здравето на тялото

Диетичните фибри, известни също като фибри, са от съществено значение за здрав храносмилателен тракт. Той е важен компонент. растителни храни, които тялото ни дори не е в състояние напълно да се научи. Фибрите са от съществено значение за здрави и ефективно храносмилане. Но за съжаление много от нас не го правят получавайте препоръчителното дневно количество фибри, поради което пропускайте ползите, които може да донесе на тяло.

Принципите на здравословното хранене трябва да станат изпращащи точка за абсолютно всички хора да балансират диетата си, насищайте го наистина необходимо и важно за здравето вещества и по този начин предотвратява преждевременното износване тяло. За всички, които искат да се присъединят към масите за правилно подхранване хора, фибрите ще бъдат първият критичен термин. Какво е това? Какво са фибрите за тялото? В кои продукти е тя се съдържа?

„Фибри

 • Какво е влакно?
  • Fiber Utility
 • Полезни свойства на фибрите
 • Колко фибри са необходими?
 • Диетични фибри – какво е това?
 • Видове диетични фибри
  • Фибри за прочистване на дебелото черво
  • Здраве на фибрите и червата
  • Как фибрите могат да бъдат вредни?
  • Продукти от фибри
   • продукти
   • Съдържание на фибри, g
 • Съвети за получаване на достатъчно храна влакно

Какво е влакно?

Фибрите са вид сложен въглехидрат, който е почти винаги присъства в растителните храни и се представя кухи влакна на клетъчните стени на почти всички растения. Така е неразтворим, но силно набъбващ във водата полизахарид, който не могат да бъдат усвоени, разпадането и усвояването на които възниква само в дебелото черво. Обикновено се съдържа в плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Уникалността на фибрите се крие в неговата способност увеличаване на размера и не се усвоява от храната ензими, произведени в стомаха и тънките черва. подут растителна маса, преминаваща през целия стомашно-чревен тракт, почиства стените си от неразградени остатъци от храна, стимулира чревна подвижност. Тяло без токсини с чист чревните вили се разцепват и усвояват храните по-бързо хранене, максимално усвояващи витамини и минерали от тях. целулоза особено полезен за тези, които искат да отслабнат, тъй като тя е не питателна и поради свойството си на подуване, бързо насища тялото, предотвратяване на глада.

Fiber Utility

Как фибрите са полезни за човешкото здраве? тя:

 • Почиства храносмилателния тракт от токсини, регулира храносмилането.
 • Това е хранене за полезна чревна микрофлора.
 • Осигурява непрекъсната функция на червата, както и синтез някои витамини и ензими, срещащи се в него.
 • Предотвратява появата на глад, ограничения от преяждане.
 • Понижава холестерола, като почиства кръвоносните съдове и удължава продължителността им безупречно обслужване.
 • Свързва канцерогените, ограничавайки тяхното разрушително активност в тялото.
 • В резултат на пълното разграждане на фибрите се образува глюкоза, т.е. като вид гориво за енергийна дейност организма.

„Продукти,

Полезни свойства на фибрите

 1. Осигурява насищане и регулира захарта кръв

Храните с високо съдържание на фибри ни позволяват останете пълноценни и за по-дълъг период от време избягвайте резки колебания в кръвната захар, които обикновено са уморяват ни. Някои изследвания показват това консумацията на достатъчно фибри може да предотврати диабет тип 2 и допринася за загуба на тегло.

 1. Контрол на холестерола

Разтворимите фибри абсорбират холестерола като гъба, като не позволяват той да влезе в кръвоносната система. Това е само едно от причини, поради които диетичните фибри се считат за добри за сърцето.

 1. Осигурява здравословно храносмилане и микрофлора, предпазва от рак на дебелото черво

Фибрите помагат за постигане на здравословно храносмилане, както следва по следния начин:

 • Неразтворимите фибри действат като слабително и са способни на това облекчаване на запека.
 • А разтворимите фибри, напротив, се използват за лечение диария. Последните проучвания доказват, че консумацията се развива достатъчен брой влакна от различни източници микробно разнообразие в червата и подобрява микрофлората. Микрофлората има важни функции и помага по много начини – от стимулиране на хранителния метаболизъм за подобряване на умственото здраве.
 • Доказано е също, че диетата, богата на фибри, предпазва от рак на дебелото черво.
 1. дълголетие

Диета, богата на диетични фибри, намалява общия риск от смъртност, минимизира появата на сърдечно-съдови заболявания и всички видове рак.

Колко фибри са необходими?

Препоръчителното дневно количество фибри е 25 грама за жени и 35 грама за мъже. Това е около 1/2 чаша зърнени храни, богати на фибри, 1/2 чаша боб, една круша и 120 грама нарязани зеленчуци.

Продукти

Диетични фибри – какво е това?

Често термините „фибри“ и „диетични фибри“ се идентифицират, това обаче не е вярно. Диетичните фибри са оставащият продукт. храна, чието храносмилане не е в силата на стомаха и е тънка червата. Диетичните фибри могат да бъдат водоразтворими и неразтворим. Ценни химични съединения от групата неразтворимите диетични фибри са сложни въглехидрати – влакнести полизахариди.

Вижте също: какво представляват въглехидратите и защо са необходими тялото.

Тъй като фибрите са само част от концепцията за храната влакна, тогава ефектът на влакната върху тялото е по-широк от изпълняваните функции фибри. Диетични фибри:

 • стимулират процеса на слюноотделяне;
 • подгответе стомаха за храна;
 • регулират храносмилането;
 • премахнете токсините, жлъчните киселини, тежките йони от тялото метали.

Фибрите

Видове диетични фибри

Сега започваме да разбираме какво са диетичните фибри, но също така трябва да знаете, че те са разделени на две основни група.

 • Разтворими фибри. Разтворими фибри полезен за регулиране на холестерола, в червата се превръща в гел, който работи добре за предотвратяване на диария, носи усещане за ситост. Овесът, ябълките и крушите са добри източници на разтворими фибри.
 • Неразтворими фибри. Неразтворими фибри настройва стола. Той се намира в корите на плодове и зеленчуци, както и в пълнозърнести храни и ядки.

Мнозина са наясно с предимствата на фибрите и се опитват да се съсредоточат върху тях получаване на достатъчно фибри, но има някои ситуации (напр. запек), при които видът на консумираните фибри има голяма стойност.

Фибри за прочистване на дебелото черво

Повечето функции на здравето на фибрите се фокусират върху прочистване на храносмилателната система. Без достатъчен доход фибри в организма, настъпва пречистване на червата неефективен. За да предотвратите запек, осигурете правилно е необходима перисталтика и поддържане на здрава чревна флора яжте около 30–35 г фибри дневно. Средният жител на Земята днес яде около 15–20 g, което не е достатъчно, за да се гарантира храносмилателното здраве, сърдечно-съдова и имунна система.

Здраве на фибрите и червата

Пребиотиците поддържат и хранят полезни бактерии в червата. Тоест, те стимулират развитието на полезни бактерии в дебелото черво и като фибри преминават през храносмилателния тракт хаотичен. Някои източници на фибри се разглеждат, но не всички пребиотици.

Инулин, фруктоолигозахариди и галактоолигозахариди са източници на фибри и пребиотици и пробиотици.

Суровото нишесте е пребиотик, разграждащо се влакно и вид въглехидрати. Намира се в пълнозърнести храни, зелени банани, картофи и боб и стига до дебелото черво, където се ферментира от бактерии. Приемът на сурово нишесте е добър за регулиране на нивата на захар в кръв и здравословен апетит.

Как фибрите могат да бъдат вредни?

Прекомерният прием на фибри може да доведе до запушване на червата и дехидратация. Към това избегне:

 • въвеждайте в диетата постепенно богати на фибри храни;
 • не надвишавайте препоръчителната норма;
 • пийте повече вода, по-малко – кафе, чай, газирани и алкохолни напитки.

Продукти от фибри

Влакно

Фибрите съдържат всички храни от растителен произход. Особено много от него в пулпата и кори от зеленчуци и плодове, люспи от зърно, пълнозърнестите храни и бобовите култури съдържат огромни количества храна влакна. Не забравяйте да обогатите диетата със семена и бобови растения.

продукти

Съдържание на фибри, g

култури Влакно (g) на чаша продукт
елда 17
трици 6
Кафяв ориз, овесени ядки 4
плодове Фибри (g) в една средна стойност плодове
авокадо 8
папая 5
Ябълка, Киви, Банан 4
зеленчуци Фибри (g) на порция (200 ж)
картофи 10
спанак 6
Броколи, зелен фасул 5
Гъби, Кале 4
пулс Влакно (g) на чаша продукт
леща 16
Фасул, грах 14
ядки Фибри (g) на порция (30 ж)
бадеми 5
Шам-фъстъци, орехи 3-4

Таблица със списък на храните, които съдържат фибри.

„Таблица

Влакна също понякога се използват като добавка към готовия храна. Разтворими фибри бета-глюкан, целулоза и пектин – всичко това са примери за съставки, които се използват за подобряване съдържание на фибри в храната.

Диета

Съвети за получаване на достатъчно храна влакно

 • За закуска се препоръчва да се яде овесена каша или гранола с кисело мляко и пресни плодове.
 • По време на обяд и вечеря половината от храната ви трябва да бъде зеленчуци.
 • Понякога закусваме с плодове, сурови зеленчуци и хляб от пълнозърнести храни, за предпочитане с протеин като кисело мляко или сиренето.
 • Добавете боб към салати и супи.
 • Можете да добавите няколко филийки към салата или сандвичи авокадо.
 • Сменете вредните въглехидрати, като хляб, пълнозърнести храни, като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, киноа и хляб от пълнозърнести храни.
 • Можете да опитате нова рецепта за ястия с високо съдържание фибри.

Можете също да закупите сухи фибри от трици, овесени ядки, пшеница, ерусалимски артишок в чистата му форма или с добавяне на филийки плодове. Изборът на такива продукти днес е огромен и фибри обикновено се представя под формата на нерафинирани зърна. употреба такъв продукт би бил отлична подхранваща и здравословна закуска или нискокалорична закуска.

Консумацията на нужното количество фибри осигурява здраве организъм отвътре навън. Анализирайте диетата си, ако е необходимо Въведете препоръчителни храни, богати на фибри. бъда внимателен към себе си!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment