Цинкът е една от основите за поддържане човешко тяло

Мястото на цинк в тялото

  • Мястото на цинк в тялото
  • Цинк в спорта
    • Биологичната роля на цинка
    • Последиците от недостиг на цинк
    • Защо се наблюдава недостиг на цинк?
    • Необходимото количество цинк

Цинкът е елемент, необходим за всички организми. му съдържанието в човешкото тяло е само около 2-3 гр., но също така те играят много важна роля. Цинкът е компонент от сто ензими, както и протеини, които играят защитна функция. Най-великият неговото количество се намира в мускулни, нервни, костни тъкани и в паренхимни органи – като бъбреците, черния дроб, жлезите.

Цинк в спорта

Цинк-V-sporteЗа изграждане на огромна мускулна маса културистите често приемат различни хранителни добавки. такъв вещества като HMB, креатин монохидрат, L-глутамин и цинк са важни допълнения за всеки спортист.

Въпреки това, някои хранителни добавки, проучвания показват, често твърде малко за обучени хора (и като цяло за всеки организъм). Цинкът е един от тях. Много експерти Казват, че дефицитът му е проблем за много спортисти. следователно уверете се, че получавате достатъчно цинк за осигуряват безопасен и непрекъснат растеж на мускулите.

Биологичната роля на цинка

Цинкът има няколко биологични функции. Съставен от ензими, влияе върху метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. Така е важен компонент на ензима въглеродна анхидраза, от който частично зависи от киселинно-алкалния баланс в организма. Също без цинк редокс процесите не струват.

Една от основните задачи на този микроелемент е неговата участие в генната експресия. Това е сложен процес на четене. ДНК кодирана информация, транскрипция под формата на РНК и превръщайки го в готов продукт – протеин. Цинкът участва в декриптиране на информацията, съхранявана в молекулите на ДНК. Затова той свързани с няколко процеса – вътреклетъчно делене на клетки и програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Този микроелемент необходими за физическо, интелектуално, сексуално развитие и поддържане на имунната система.

Цинкът също влияе върху метаболизма на витамин А – ретинол и неговия Производни. Те са необходими за функционирането на визуалните рецептори. Ето защо зрителното увреждане в тъмното се свързва с дефицит на цинк

Цинкът също се свързва с протеините в кръвта – например албумин и трансферин, които съдържат други важни метали, по-специално желязо и мед. Консумацията му може да повлияе на усвояването на другите. метали. И така, 50 mg цинк дневно инхибират усвояването на желязо и мед. А приемането на повече желязо потиска усвояването на цинка и т.н.

Препоръчителният дневен прием на този микроелемент за жени е около 8, за мъжете – 11 mg. Можете да вземете цинк орално, чрез храна. Най-високото му съдържание се наблюдава в месо, черен дроб и това е проблем за вегетарианците. Те се препоръчват други ценни източници на цинк – зърнени култури, боб, сусамово семе, слънчоглед, тиквени семки, орехи, бадеми. В някои от горните храни съдържат фитат, който се разгражда усвояване на минерали. Всъщност първите случаи дефицитът на цинк е свързан с наличието на голямо количество фитик киселини в храната. В момента храната е налична, обогатен с цинк и други микроелементи.

Нивото на цинк в организма обикновено се определя от неговото концентрация в плазмата. За съжаление тази информация не позволява правилно преценете количеството цинк в организма.

Polza-cinka-organizmu-cheloveka

Последиците от недостиг на цинк

Като се има предвид важната биологична роля на цинка, може да се предположи това дефицитът му ще засегне много системи на тялото. Симптомите, които показват недостиг на цинк, не са специфични, следователно е трудно да се диагностицира.

Оплакванията са свързани с нарушен синтез на не само протеини (напр. колаген и пептид), но и стероидни хормони, както и проблеми имунната система. Те включват черни точки, трудно заздравяващи рани, удебеляване, промени в цвета и дебелината на кожата, стрии, чупливост нокти, косопад, диария, увреждане на паметта, мускули слабост, умора, зашеметяване, физически и сексуални развитие.

Цинкът играе специална роля при сексуалната функция при мъжете и жените. При двата пола могат да се появят признаци на хипогонадизъм – потискане либидо, еректилна дисфункция, менструални нередности. Нарушенията на сперматогенезата водят до безплодие. изтощен имунитетът е податлив на инфекции и алергии. Макулна катаракта дегенерация, аномалии на рефракция (късогледство) също са свързани с дефицит на цинк Също така променя апетитите, вкусовете, миризмата. Комбинация от всички тези характеристики се наблюдава при тежки дефицит на цинк Генетични особености на транспорта микроелементите също могат да доведат до дефицит на това микроелемент.

Защо се наблюдава недостиг на цинк?

Причината за недостиг на цинк е липсата на необходимо количество храна, която е неправилно приготвена от диетата и / или диетата, и също малка концентрация на микроелементи в самите продукти. Друга причина е нарушение на усвояването на различни източници, свързани с панкреатично заболяване и / или черния дроб. Злоупотребата с алкохол засяга и цинка в тялото далеч не е положителен начин. Сред тези, които са повече всички в риск да страдат от недостиг на цинк – деца и юноши, както и бременни и кърмещи жени.

Необходимото количество цинк

Нормалният дневен прием на цинк за възрастни е около 40 mg, деца и юноши се нуждаят още по-малко. Въпреки това някои хора използвайте го във високи концентрации – например Културистите спортисти. В крайна сметка, цинкът помага за увеличаване на мускулите маса, а по време на тренировката се изразходва много, и в специална диета на този микроелемент не е достатъчна. Следователно от който се занимава с културизъм, експертите препоръчват да се вземе специални добавки и витаминни и минерални комплекси.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Leave a Reply