Вредни и здравословни мазнини или мазнини към мазнини – раздор

Мазнините не винаги са лоши. Какво означава това? Наситени мазнини които се съдържат в месо, мазнини, масло и трансмазнини, които са в маргарин и продукти, направени на негова основа, донесе повече вреда, отколкото полза за човешкото тяло. Но има мазнините, от които се нуждаем. Става въпрос за моно- и полиненаситени мазнини, които поддържат съдовете и ставите в добра форма. Това са мазнини изгарянето на мазнините и колкото и диво да звучи, са необходими, за да отървете се от излишните телесни мазнини.

Обичайно е да се казва “масло” и “мазнини”, когато става дума за продукти мощност. А ко говорим за процесите, протичащи в организма човешки, по-подходящо е да се използва обозначението „липиди“. На тях включват мазнини и масла, които са разтворими в органични разтворители, но неразтворими във вода, както и витамин D и холестерол. Така че защо всъщност на човешкото тяло дебел?

 • За какво е необходим на мазнините човек?
  • Съвет!
 • Мазнини: вредни и полезни полюси
  • Омега 3 и 6. Какво е това?
   • Омега 3: повече
   • Омега-6: повече
  • Омега-3 и омега-6: необходимото съотношение
  • На какво са способни здравословните мазнини?
  • от гаряне на мазнини и Омега 3

За какво е необходим на мазнините човек?

Липидите са в състава на всички клетки на тялото, той е от тях се състои от клетъчна мембрана. Подкожната мастна тъкан омекотява грубо механичен ефект върху тялото, предотвратява проникването навътре организъм от опасни микроорганизми, това е неговата защитна функция. Ависцерални мазнини, обгръщащи вътрешните органи, ги предпазват от повреди.

Хранителните мазнини са източник и носител на мастноразтворими витамини като A, D, E, K. Тези витамини не биха се усвоили стомашно-чревен тракт без мазнини. Холестеролът също се намира в ядливи мазнини Той произвежда тестостерон и няколко други хормони. Холестеролът е важен компонент на клетъчните мембрани. И освен това от всички останали неща мазнините са източник, необходим на човек енергия.

Основното свойство на мазнините е да се натрупват на онези места, където са поне искам да видя. Телесни мазнини по дупето и бедрата не вредят много на здравето, но тук има много мазнини коремната област е една от причините за диабет. холестерол на места може да се натрупва по стените на кръвоносните съдове, правейки ги вече клирънс, което е изпълнено с известни последици.

Съвет!

Пълното изключване на мазнини от диетата не е добре ще доведе, а вие дори не трябва да се опитвате да го правите. Мазнините могат стават и протеини, и въглехидрати. С протеините истината е се случва, ако няма абсолютно никаква физическа активност. Да се ​​отървем от мазнините в диетата, не е задължително да доведе до това. намаляване под кожата, освен ако, разбира се, не харчите повече енергия. изключвам Освен това, отхвърлянето на мазнини е сигурен начин за недостиг на витамини, защото техните липсата инхибира усвояването на витамини А и Е. Това става, когато започват ставите и кръвоносните съдове страдат, нивата на естроген спадат при жените и в мъже – тестостерон.

Мазнини: вредни и полезни полюси

Как едно и също вещество може да бъде полезно и вредно само по себе си? Само миг. Едно и също? Изобщо не. Всички мазнини могат да бъдат разделени на 3 видове: наситени, мононенаситени и полиненаситени. Първо във повечето са вредни, да. Но последните, напротив, са много дори полезни. Традиционни декорации за маса като мазни месо, пиле с кожа, мазнини, масло – това са само източниците наситени мазнини (въпреки че тези храни имат и здравословни мазнини, но повече за това по-късно).

Първоначално беше казано, че ненаситените мазнини са добри. Въпреки това, Заслужава да се отбележи някои изключения. Това са трансмазнини, чието естество е – изкуствени, те се получават чрез хидрогениране (трансформация) течно растително масло до твърдо вещество). В природата такива мазнини не са съществува, произвеждат се парче по парче и те са точно същите разнообразни трансмазнини. Методът на хидрогениране веднага се въведе широко използване на работниците в хранително-вкусовата промишленост. Разбира се, за производство на маргарин много по-евтино от маслото. Между другото, заедно с наситени мазнини, транс-мазнините са виновниците на заболяване като атеросклероза.

Безспорно полезни мастни киселини са омега-3, омега-6 и мононенаситени мазнини. Те обикновено се съдържат в едно и също същите продукти. Повече за това по-подробно.

Омега 3 и 6. Какво е това?

Всъщност и двете се отнасят до мастни киселини, по-точно към класа на полиненаситените мастни киселини (базови мазнини). Всъщност не правилно ги наречете мазнини. Идват тези два вида мастни киселини в тялото изключително отвън с храна и независимо се произвеждат. Също така защото се наричат ​​незаменими. Като омега 3, и омега-6 се съдържа в идентични продукти, но тяхното съотношение може да е различно. Между другото, до полиненаситени мастни киселини се отнасяме и към омега-9, но днес не говорим за тях ще бъде.

Омега 3: повече

Възможните 11 най-важни мастни киселини комбинирайте концепцията за “омега-3” – това е докозахексаенова киселина (DHA), алфа-линоленова киселина (ALA) и ейкозопентаенова киселина (ЕРА). Тези съкращения могат да се разбират като омега-3 мазнини. Изот тези три, най-малко значимата киселина е алфа-линоленова, защото как недостигът му в организма е най-малко вероятно.

Какви храни са източник на омега-3? Това е същото нелюбими от всички рибено масло (пъстърва, сьомга, скумрия, сардини, аншоа). Важно е да се отбележи, че по време на опазването рибата продължава запишете част от мазнините omnga-3, но със осоляване и пушене напротив, някои от здравословните мазнини се губят. Източник ALA – това е ленено масло (тази киселина е три пъти повече в него от омега-6). ALA се съдържа и в ядките, тиквените семки, изнасилване и дори киви, въпреки че не е толкова много в него.

Желаната ежедневна порция омега-3 мазнини за мъже е 2 грама за жени – 1.6. Тази доза е най-оптималната за пълноценното функциониране на клетките на човешкото тяло. Така например, омега-3 мастни киселини в количество от около 2 грама е в:

 • чаена лъжичка ленено масло и супена лъжица рапица;
 • в около 120 грама тиквени семки;
 • шепа орехи (8-10 броя);
 • порции прясна сьомга с тегло 70 грама;
 • сардини от консерви (90 грама);
 • консервирана скумрия (120 грама).

В този контекст може да се отбележи, че омега-3 мазнините усвояемо от растения по-добре от животински. Въпреки че все още има различни добавки омега-3 или рибено масло капсули. Напълно е възможно да ги използвате. Какво допълнително струва обърнете внимание на? От продуктите, разбира се, за риба. И оттогава допълнителният прием на алфа-линоленова киселина не е толкова важен по-добре е да се даде предпочитание на добавката, която съдържа повече количество DHA и EPA.

Омега-6: повече

Какво е омега-6? Това е ейкозадиен, арахидонов, лино, гама-линоленова киселина и други мастни киселини. Както вече отбелязано по-рано, много омега-6 са открити в ленено масло. С изключение на него ядки, всичко – и орехи, и кашу, и фъстъци и т.н. И също пълнозърнест хляб и като цяло зърнени продукти, зеленчукови масла (най-добрият и най-достъпен източник е зехтин).

Колкото и да е странно на пръв поглед, омега-6 мастните киселини са в тези продукти, които се считат за вредни. Например в яйчен жълтък и животински мазнини. И така, в първия им значителен дял достига 45 процента, и второ до тридесет и пет. Единственото нещо останалото в тях е наситени мазнини и както вече знаете, от тях сравнително повече вреда, отколкото полза.

Омега-3 и омега-6: необходимото съотношение

Оптималната граница за съотношението на омега-3 и омега-6 в диетата: от 1 до 1 до 1 до 4. Освен това е по-добре, ако съотношението се доближи маркирайте при 1: 1. Защо това е важно? Ако консумирате пет или повече пъти повече омега-6 мастни киселини от омега-3, последната ще много по-лошо смилаемо. Интересен факт е, че диетата по-голямата част от населението на развитите страни съдържа до 12 пъти повече омега-6, а не омега-3.

На какво са способни здравословните мазнини?

Каква е същността на здравословните мазнини? Какво могат да направят? Освен това те участват в производството на хормони и изграждането на клетъчни мембрани, те все още могат да имат много неща (но това се отнася по-вероятно за омега-3 мастни киселини).

Първо: омега-3 мастните киселини изглаждат риска от развитие коронарна или коронарна болест на сърцето. намалява вероятност от сърдечен удар, подобрява кръвообращението, спада на нивото холестерол (означава „лош“ холестерол: липопротеини ниска и изключително ниска плътност), артериална стабилизация налягане и сърдечна честота. Второ: омега-3 са много полезни за тези с разширени вени, третата за страдащи от ревматоиден артрит. Четвърто: те укрепват защитните сили на тялото влияят положително на имунитета система. И си струва да се отбележи, че омега-3 в комбинация с други лекарства се предписват при депресия и повишени агресивност. И накрая: тези мастни киселини са от съществено значение за здраве на кожата.

Изгаряне на мазнини и Омега 3

Важно е следното: известно е, че омега-3 помагат не само изграждат мускули, но и се отърват от излишните мазнини. Как? Механизмът на този процес все още не е напълно разкрит. как омега-3 унищожават ли излишните телесни мазнини? Тези просия предположения.

Първо, омега-3 прави окисляването на мазнините по-бързо. Второ, това Самата DHA (докозахексаенова киселина) не дава предварителни адипоциди превръща в адипоциди, с други думи, предотвратява отлагане на “енергийни запаси от мазнини” и трето, възможно е омега-3 прави оползотворяването на вредните мазнини по-бавно и те в по-голямата си част оставят тялото докрай хаотичен.

Трябва да се изясни, че всички изследвания, свързани с въздействието на омега-3 за отслабване бяха поставени на хора, които седят неподвижно. Това означава, че омега-3 мастни киселини, получени като хранителни добавки както от естествени източници работят добре комбиниран с правилната диета. И не само добър, но страхотен.

По време на един от експериментите, експериментални субекти в диетата кой имаше риба и тлъсти и смели сортове бяха в състояние да загубят излишен килограм излишна подкожна мазнина. Важното е това те не са упражнили и наличието на въглехидрати в диетата им беше около 50 процента.

По време на друго проучване доброволците извършват аеробика товар, вървеше по протектор. Така че тук отпада мазнини в тях в сравнение с контролната група от субекти значително повече. Това може да се обясни с факта, че мастните киселини омега-3 правят мазнините по време на тренировка много по-бързо.

Изводът е, че за отслабване най-добрата комбинация от физическа натоварвания и диета. В първия случай тя може да бъде също толкова чиста аеробни и аеробни силови тренировки, във втория – здрави диета (въпреки че стриктната е по-ефективна). И за фиксиране – допълнителен прием на омега-3.

Интересна тема:

 1. Продукти, съдържащи магнезий
 2. Храни за отслабване: Вашата идеална диета
 3. Омега-3-6-9 ненаситени мастни киселини: каква е разликата?
 4. ТОП-31 списък на храни, богати на фибри за отслабване – в оценка на диетолозите

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment