За метаболизма на прост език

Всяка секунда в човешкото тяло се случва нещо и непрекъснато – метаболизъм. Тази концепция се отнася до съвкупността всички реакции, възникващи във всеки жив организъм (не само хора, но и животни). Метаболизмът е целостта на всички химични вещества и енергийни реакции, които осигуряват жизненоважна дейност и самовъзпроизвеждане на човешкото тяло.

Метаболизмът е в основата на живота. Метаболизмът осигурява адаптирането на жив организъм към външната вреда, прави възможно промени и адаптации в зависимост от динамично променящите се условия на външния свят. Метаболизмът е процесът, който се случва. между клетките и междуклетъчната течност.

Поради факта, че човешкото тяло е подредено от природата така умело се метаболизира „автоматично“. Ето защо клетките, органите и тъканите са способни на самолечение. в резултат на външни повреди или вътрешна неизправност (регенерационни процеси). Човешкото тяло е най-трудното високо организирана система, която с оглед на естествения метаболизъм процеси, способни на саморегулация и самосъхранение.

Метаболизъм в резултат на два последователни етапа

Метаболизмът е трансформация или промяна. Това е рециклиране организъм от химикали и енергия. Метаболизмът се състои от две свързани етапи:

 • катаболизъм или унищожаване (сложна органична материя) разбивам до по-просто) – това е обмен на енергия, който възниква по време на окисляване или разлагане на вещество (химически, органичен) в тялото, има отделяне енергия (топлина, аденозин трифосфат);
 • анаболизъм или покачване (образуват се вещества, необходими за организма – протеини, захар, киселини) е пластичен обмен, който възниква с разхода на енергия, така че тялото да може подхранват клетките и тъканите.

Катаболизмът и анаболизмът са две страни на метаболизма. Те са взаимосвързани помежду си, възникват последователно и циклично. Обмяната на енергия и пластмаса е много важна за поддържане оптималното ниво на жизненоважна дейност на организма. Например, когато нарушение на анаболните процеси, допълнителни употребата на анаболици (вещества, които засилват процесите на обновяване в тялото).

През целия живот метаболизмът протича в няколко основни стъпки:

 1. Приемът на храна в човешкото тяло (с него получава критични хранителни вещества).
 2. Чрез храносмилателната система (GIT) жизненоважна елементи се абсорбират в кръвта и лимфата, разграждат се до ензими.
 3. Вещества, разпределени по цялото тяло, отделят се енергия и настъпва асимилацията им (тъканен стадий).
 4. Продукти от метаболитен разпад чрез пот, урина и изпражнения отделя се от тялото.

Метаболитни нарушения: рискови фактори, причини, последствията

Obmen-veshchestvМетаболизмът е нарушен, когато промените настъпват на един от етапите: катаболни или anaboliticheskoy. Тези промени имат патологичен характер, стават пречки за нормалното функциониране на тялото човешки, възпрепятстват процесите на саморегулация.

Метаболизмът може да бъде нарушен на всяка възраст (за деца това особено опасни, тъй като техните органи и структури продължават развивам и оформям). Метаболитни нарушения по различни начини се срещат при мъже и жени, деца и възрастни. Например при деца метаболитната недостатъчност е изпълнена с развитието на заболявания като: анемия, рахит и хипогликемия.

Сред рисковите фактори за метаболитни нарушения:

 • генетично предразположение (генни мутации на пренаталната период на развитие, наследствена патология);
 • грешен начин на живот (лоши навици, слабост режим на активност / почивка, нездравословна диета, неактивна работа, стрес);
 • живеещи в екологично мръсна зона (прашна атмосфера, тежка питейна вода).

Основните причини за метаболитна недостатъчност включват:

 • патологични промени в работата на жлезите: щитовидна жлеза, надбъбречна жлеза, хипофизна жлеза;
 • неспазване на хранителните норми (храна в движение или суха храна, отказ от течна храна, често недохранване или преяждане, страст към диетите);
 • лоша наследственост (в един момент от живота започват гените мутира и възниква неуспех в метаболизма).

По какви външни прояви и последици можем да разберем това материалният обмен е нарушен:

 • наднормено тегло или поднормено тегло;
 • подуване, соматична умора;
 • пилинг, зачервяване, бланширане на кожата, акне и обрив;
 • отслабени нокти и коса (тяхната чупливост).

Възстановяване на метаболизма със здравословни храни

Най-важната фаза в метаболизма, по време на която тялото приема храна, която априори трябва да е здравословна и питателна. Много продукти (главно растителни произход) притежават свойства, които са способни на положително влияят на метаболизма. Сред тях са:

 • зеленчуци, богати на фибри (зеле, моркови, целина, цвекло);
 • зелен чай, грейпфрут, джинджифил, лимон (известни “ускорители” метаболизъм);
 • постно месо (особено пилешко, което е много богато протеин и младо телешко месо);
 • риба (склад на фосфор);
 • зелени (магданозът е витамин А, босилек, рукола, копър);
 • екзотични плодове (авокадо, портокали, кокосови орехи, банани).

Правилният метаболизъм е стройно тяло, здрави нокти и коса, чиста кожа и благополучие.

Прочетете още: 10 начина за ускоряване на метаболизма.

Приятелите на метаболизма понякога може да не изглеждат най-много вкусна и апетитна, но те поддържат нейния поток на ниво, съответстващо на нормата.

Възстановете метаболизма, като се храните разумно и ядете само натурални продукти (правилно варени), съвсем истински. Но това не може да се случи бързо в един момент възстановяването на матаболизма е дълго Постепенен процес, който не толерира отклонения в режима.

При възстановяване на метаболизма е важно да се съсредоточите върху такива постулати:

 • храна строго според режима;
 • задължителна закуска;
 • голямо количество течност.

За да поддържате правилния метаболизъм, е по-добре да ядете 4-5 пъти през целия ден на малки порции. Закуската не може да бъде пропусната, освен това, тя трябва да бъде с високо съдържание на въглехидрати (зърнени култури) и по-близо до вечерта по-добре е да приемате храна, богата на протеини (извара, кефир) и нискокалорични. Предпоставка за метаболизма преминава бързо – това е голямо количество течност (поне 2 литри питейна вода на ден). Да закусвате по-добре богата плодови или зеленчукови фибри (ябълки, зелени салати). “Bagasse” която се формира след потреблението им в жилищно-комуналните услуги, се дърпа върху себе си целия холестерол и отпадъците, които са в организма.

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment