Значението на мазнините за редовни и атлетични на живота

Балансирано съотношение на протеини, мазнини, въглехидрати заедно с храната – ключът към правилното хранене и формирането на здравословно красиво тяло.

Може би мазнините предизвикват най-много въпроси. много самото им име се свързва с нещо нездравословно. Въпреки това, не всички те са вредни, освен това, без активни видове мазнини спортен начин на живот ще доведе до изчерпване на организма. Във връзка с най-често е отрицателен, но колко разумно може да се разглежда мазнини, вредни за организма и неговото функциониране?

Какво представляват мазнините и техните сортове – вредни и полезни

ДебелМазнините са естествени сложни органични съединения. C химическа гледна точка, това са естери на трихидричен алкохол глицерол и карбоксилни киселини. От гледна точка на обикновените хора, мазнините са сложни химикали с голяма молекула, което чрез разделяне отделя огромно количество енергия. обаче за ефективно освобождаване на енергия от мазнини, тялото трябва да бъде наситени не само с тях, но и с въглехидрати и кислород.

Днес е приета следната класификация на естествените мазнини:

 • Наситени или животински. Това са така наречените вредни мазнини, т.е. излишъкът от който води до различни усложнения с страни на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб.
 • Ненаситени или растителни мазнини тривиално се наричат “Полезно”. Те от своя страна се делят на моно- и полиненаситени. Мононенаситените мазнини имат малка молекула, следователно е по-лесно за другите да се разделят на компоненти – вода и въглероден диоксид, като същевременно отделя почти два пъти повече енергия, отколкото същото количество въглехидрати. Разграждат се полиненаситени мазнини малко по-твърди, но те на практика са единствените източник на незаменими киселини в тялото. В допълнение, те са устойчиви на топлинна обработка.

Стойността на мазнините за тялото

Полезните функции на мазнините в тялото са, както следва:

 • Разграждането на мазнините произвежда голямо количество енергия.
 • Участвайте в живота на епителните клетки.
 • Те са строителният материал за човешките клетки. мозъка.
 • Някои витамини, попадайки в човешкото тяло, те не го правят смилаем без мазнини.
 • Те са източници на незаменими киселини.

Консумация на мазнини за възрастни

Среден прием на мазнини за възрастни изчислено на базата на съотношението 1 g мазнини на 1 kg телесно тегло, т.е. приблизителната норма на потреблението им за мъже на ден е 80–100 гр., За жени 50–60 г. Най-малко 80% от това количество трябва да съставлява растителни мазнини. Освен това делът на ненаситените моно съединенията трябва да представляват повече от половината от деня яде здравословни мазнини.

Различни източници на мазнини

Прием на мазнини при спорт и вредни неестествени мазнини

Любителите на спорта трябва да увеличат съдържанието на растителни мазнини. в диетата до 90% от дневния прием на мазнини. Останалите 10% трябва да бъдат в животински мазнини.

В допълнение към описаната по-горе класификация на естествените мазнини има още два вида вредни мазнини, появата на които се дължи на развитието на обществото. Говорим за окислени (трансгенни) мазнини и транс мастни киселини. Това е неразделна част от бързото хранене и висококалорични сладкиши:

 • ястия с дълбоко пържене;
 • късопечени бисквити, бисквити, кремове;
 • сосове, включително кетчуп и майонеза.

Всеки трябва да ограничи използването им „добрини“, защото таксата за любовта към тях е твърде висока: сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, онкология. Спортистите трябва да изоставят тези продукти, заедно с тях трениращи, те носят ненужно натоварване на тялото.

Мазнини в храните

Растителни мазнини:

 • Мононенаситените мазнини (Омега-9) намаляват общото лошо холестерол. Те съдържат маслина, фъстъци, лешник, сусамово масло, авокадо, шам-фъстък, лешници, кашу, сусамово семе, черни маслини.
 • Полиненаситени мазнини. Източник, полезен за Омега-3 е тлъста морска риба, скариди, стриди, езерна пъстърва, ленено семе и масло, коноп семена и олио, борови ядки и орехи. Омега-6 се намират в царевица, слънчоглед, соя, масла, а също и в семена.

Източници на животински мазнини:

 • Маслени и млечни мазнини.
 • Животински мазнини, като говеждо лой, свинска мас.
 • Палмово масло.

Животинските мазнини съдържат “лош” холестерол, от техния прекомерен яденето на черния дроб страда. Тези мазнини са трудно смилаеми създавайки голям товар върху тялото. По-малко млечни мазнини заредете тялото, ако е трудно да управлявате само растението мазнини, в малко количество можете да използвате масло. Само не забравяйте, че не може да се съхранява и нагрява дълго! Всички мазнини животински произход, неподходящ за готвене!

Мазнини и загуба на тегло

Мазнините са с високо съдържание на калории, обаче напълно изоставят употребата им не е позволено. С недостиг на мазнини, на първо място, клетките започват да страдат мозък и влошават външния вид на кожата.

Трябва да изберете правилната стратегия за хранене на мазнини:

 • Намалете приема им до физиологичен минимум.
 • Когато планирате хранене, не забравяйте, че мазнините са неразделна част от много други продукти.
 • Яжте само растителни мазнини.
 • Придобийте масло само при първото извличане.

Компетентната диета е първата стъпка към създаването на здравословна тяло и красива фигура. Помнете, че човешкото тяло е сложен механизъм, в който всичко е взаимосвързано. Прием на храна протеини, мазнини, въглехидрати са необходими, за да изпълнят своите полезни за организма функции. Въпреки това излишък или дефицит всеки елемент може да доведе до сериозни усложнения, особено за хора с редовна физическа активност. Балансирана и здравословна диета за вас!

Rate article
WSPORT.ORG - тренировки, здравословна диета и красиво атлетично тяло на вашите мечти.
Add a comment